ВИДЕО: Расте бројот на заболени во Куманово, здравствените работници со апел да се почитуваат мерките

Расте бројот на новозаболени од ковид 19 во Куманово. Од центарот за јавно здравје Куманово потврдуваат дека состојбата е загрижувачка. Станува збор за кластери во семејства, кои биле на прослави и летни одмори. Здравствените работници со апел да се почитуваат мерките и препораките за заштита. Само последнава седмица регистрирани се 454 заразени.

-Станува збор за тренд на зголемување на бројот на заболени, само за две недели промена во инциденца е за 354 проценти. Минатата недела има починати 16 лица, а активни случаи се 708. Очекуваме доколку продолжи непочитувањето на мерките и невакцинирањето, бројот на новозаболени и во текот на наредниот месец наша проценка е дека ќе расте-истакна Јадранка Стаменковска, епидемилог во ЦЈЗ Куманово.

Актуелната состојба со пандемијата, го зголеми и бројот на тестирања во лабораторијата на Центарот за јавно здравје. На пунктот дневно се реализираат по 100 ПСР тестирања, но и до 250 брзи тестови.

-За жал бројот на позитивни бргу расте последниве денови дури 50 процени од тестираните излегуваат позитивни, што е поразително. Ние сме спремни да одговориме и на поголем наплив, иако персоналот е прилично исцрпен, цело лето работиме без одмори-вели д-р Дане Милошевски, началник на лабораторија ЦЈЗ Куманово

Здравствените работници апелираат граѓаните, особено лицата со хронични болести, да ги почитуваат препорачаните заштитни мерки.

 

Коментари

коментар(и)