Германска компанија ќе гради ветерници

Германската компанија ВПД ќе гради 415-мегаватна ветерна електрана на потегот Куманово-Старо Нагоричане-Крива Паланка, во вредност од околу 500 милиони евра, во стратешко партнерство со македонската влада.

Станува збор за проектот „Вирови“, кој треба да биде готов за шест години, а, како што кажа премиерот Зоран Заев, нема да користи никакви повластени тарифи од државата и ќе снабдува со електрична енергија 290.000 домаќинства. Договорот за стратешко партнерство меѓу македонската влада и ВПД е на 45 години.

Коментари

коментар(и)