Дива свиња се „прошета “ во градот

Дива свиња движејќи се низ кумановските улици и градскиот плоштад утрово ги преплаши граѓаните. Очевидци кои што сакаат да останат анонимни велат дека дивото животно првпат било забележано на улицата „Никола Тесла“, а потоа во близина на Градскиот стадион каде што дивата свиња туркајќи ја оградата, се обидела да влезе во дворот на градинката Синоличка. Следната локација каде што била забележана свињата е покрај училиштето „11 Октомври“ , Младинскиот културен центар„ Козјак“ , градскиот плоштад и на крајот во локалитет Серава каде што од страна на надлежни служби е еутанизирана.

Екипи на Министерството за внатрешни работи во Куманово веднаш излегле на терен, откако биле алармирани од граѓаните. Заедно со нив на терен излегле и ветеринари.

Како што информираат надлежните, официјален ветеринар на Агенцијата за храна и ветеринарство издал решение за нештетно отстранување на труп од дивата свиња, која утрово е еутанизирана во сточарскиот ветеринарен центар „Тодор Велков” во Куманово.

– Станува збор за единка, за чие присуство во градот Куманово, во раните утрински часови било алармирано од страна на граѓани, а во чие заловување биле вклучени официјални ветеринари, припадници на Министерството за внатрешни работи и од ветеринарната станица „Тодор Велков”, информираат од Агенцијата за храна и ветеринарство.

При еутанизирањето на дивата свиња од страна на официјален ветеринар на Агенцијата,  како што посочуваат надлежните, исполнети се барањата од законите за здравствена заштита и благосостојбата на животните.

Земени се мостри за лабораториско испитување и детектирање на евентуално присуство на вирусот на класична и африканска свинска чума.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Коментари

коментар(и)