Доделени Ноемвриски награди на свечена седница

„Голем број на наши сограѓани се одважија и спротивставија на најголемото зло на 20 -тиот век и земаа активно учество во НОБ и се изборија за слободата. За наша среќа имавме можност да растеме и да се образуваме покрај современиците на Втората светска војна, да ги слушнеме нивните животни приказни разбирајќи ја важноста на зборот слобода и самостојна и независна држава“, – рече претседателот на советот Максим Димитриевски, на свечената седница на која беа доделени Ноемвриски награди , по повод 72 години од ослободувањето на нашиот град од фашизмот.

– Советот на нашата Општина  ќе продолжи да носи одлуки во интерес на граѓаните при тоа водејќи се од начелата на транспарентност и еднакви можности за сите. Реални услови за политички натпревар на сите се со цел да се создадат подобри услови за урбано и достоинствено живеење на нашите граѓани.

Градоначалникот Зоран Дамјановски рече дека Куманово со гордост се сеќава на славните денови и дека секоја генерација носи свој удел за развој на Куманово. Но го нагласи и процесот на децентрализација.

Пред присутните се обратија и советниците, претставници на различни етнички заедници во Куманово.

Годинава, добитници на највисокото општинско признание се радио „Бум“ и здружението на граѓани „Кумановски акцијаши“ за придонес на локалната заедница во областа на екологијата, претседателот на културно-уметничкото друштво,„Панче Пешев“, Мирослав Крстевски, Рамо Рашидовски од областа на културата, Неџат Акифи, долгогодишен новинар,  тренерот на атлетскиот клуб,Филип Колевски, Верица Петровска, поетеса и Ваит Саити, директор на кумановската подружница на ЈП „Македонски шуми“.

На свечената седница беа врачени и благодарници за истакнати поединци. На седницата  присуствуваа бројни гости од збратимените градови,  од амбасадите, претставници на АРМ, МВР, поранешни градоначалници, сојуз на борци, здруженија на граѓани, невладини организации.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Коментари

коментар(и)