Ковачевски: СДСМ прва го поддржа предлогот за една изборна единица

СДСМ е прва која го поддржа предлогот на помалите политички партии за една изборна единица, и тоа е наша програмска определба. Не може да биде предлог на ВМРО-ДПМНЕ, туку на СДСМ. Тие се сега гласни по тоа прашање зашто со ништо не се занимаваат освен со барања за предвремени избори, а нив ќе ги има во 2024 година, изјави премиерот Димитар Ковачевски.

Одговарајќи на новинарски прашања при посетата на училишта во Прилеп, тој денеска оцени дека опозициската ВМРО-ДПМНЕ е несериозна зашто постојано повикува на  предвремени избори во време на пандемија и во најголема енергетска криза во Европа и кога е се уште присутна економска криза.

Процесот за нов Изборен законик односно на моделот на избори, рече Ковачевски, треба да биде прво во работни групи кои ќе го дефинираат, а притоа ќе бидат вклучени експерти и стручна јавност со цел да бидат видени, како што рече, сите предвидувања како ќе изгледа изборниот процес врв основа на претпоставен нов изборен модел.

Коментари

коментар(и)