Компаратив 005

ЂАЦИ У ИСЧЕКИВАЊУ ЗАТВОРЕНОГ БАЗЕНА

03.09.2016 - Bazen

Дечаци и девојчице који годинама тренирају пливање на Олимпијском базену у Скопљу имаће прилику да смање трошкове за превоз кад профункционише затворени базен у граду. Општина планира да на једној од следећих седница усвоји програм школског спорта чиме ће бити обухваћенo око 4 до 5 хиљадe ученика који ће имати могућност да практикују часове пливањa. Ова ће активност бити спроведена изван школских часа.

– Нашата верзија за програмата за училишен спорт е некаде околу шест часа да биде посветено на училишен спорт, три часа претпладне, три часа попладне, зависно од училиштата како одат во смени и тоа ќе опфати околу 136 часа на месечно ниво, бесплатно со субвенција од програмата за училишен спорт на локалната самоуправа за ученици од прво одделение па нагоре. Тоа ќе биде воншколска активност, тоа не може да се случува во време на училишните часови бидејќи треба да има транспорт од училиштето до базенот и назад, при што ќе се губи време во наставата – изјавио је Зоран Дамјановски, градоначелник Куманова.
Да би то било могуће и како би затворени базен отпочео са радом, потребно је да саветници донесу одлуку о предаји корисничких права, то јест могућност привредовањa базеном једног од јавних предузећа, у овом случају Ј.П. Чистоћа и зеленила.
– Пред десетина дена бев во Белград во спортскиот центар Ташмајдан каде видов начин на поставување на платформа за деца непливачи и висина околу метар. Ние направивме катастарски премер и е дадено во катастар за упис и го немаме уште добиено имотниот лист. Без имотен лист ние и не можеме да добиеме право на стопанисување, тоа е една од причините – додаје Дамјановски.
По добијању листа имовине треба изгласати и ребаланс општинског буџета чиме ће пројекат Базен добити и финансијску помоћ, а паралелно стим ради се и на усвајању програме за школски спорт, као и отварање школе пливања од стране пливачких клубова из града које ће бити комерцијалног карактера, кажу одговорни.

ОБЕЛЕЖАН ПОЧЕТАК ЛИКОВНЕ КОЛОНИЈЕ „КАРПИНО 2016“

07.09.2016 - Karpino

16 уметника из Македоније, Србије, Бугарске и Румуније имаће могућност за стваралање ликовних дела у наредних седам дана у комплексу ресторана Грације у насељу Карпош у Куманову, као део међународне ликовне колоније Карпино. Ова се Колонија одржава по 14-ти пут у организацији мултимедијалног центра „Карпино“ из Куманова. Уметнички директор колоније, Мирослав Величковски сматра да ће уметници имати могућност за сарадњу и размењивање искуства.
-Условите во манастирот Карпино се лоши, но тоа не е причина колонијата да не биде урбана. Освен сликање, во рамките на колонијата ќе има и драмски вечери со изведба на претставата Госпоѓа министерка, ќе има претставници на Фото кино клубот Козјак и слично – каже Величковски, уметнички директор колоније „Карпино“.
Један број ових уметника је већ био део ове манифестације, али има и сликара који учествују по први пут.
-Првпат сум на колонијата. Можам да кажам дека луѓето во Македонија секогаш се бренд. Магистер сум по сликарство, а мојот правец е експресионизам – изјавио је Никола Марковиќ, сликар.
-Тука сум пред се заради пријателските односи со Мирослав, но и да ја поддржиме колонијата. Се претставивме со една кратка композиција – рекао је Момчило Кафанакис, виолинист.
Ова међународна ликовна колонија омогућује спајање различитих култура након чега касније произилазе оригинална и многобројна дела. Уобичајено сва дела са ове ликовне колоније грађани ће имати могућност да виде у оквиру ликовне изложбе чије је свечено отварање предвиђено као и сваке године на Дан ослобођења града.

НЕОПХОДНО ЈЕ ФОРМИРАЊЕ КОМИТЕТА ЗА ВИЗАНТИЈСКЕ СТУДИЈЕ

dejan-gorgievski

Археолог Дејан Ђорђиевски, запошљен у кумановском националном Музеју један је од малобројних македонских представника на 23-ем Међународном конгресу византијских студија, одржаног у Београду. Конгрес је, како информише Ђорђиевски отворен са девизом „Византија-свет промена“ и највећи је у досадашњој историји са више од 1400 регистрованих истраживача који су узели учество за време седница и сесија.
-Импресиите се прекрасни, пред се имате шанса да се претставите како научник, а потоа ја претставувате и вашата институција, на крајот ја претставувате и вашата земја со тоа гостување и од друга страна има извонредни шанси за остварување на контакти со истражувачи од целиот свет кои што се занимаваат со истата проблематика. Бевме околу 7-8 луѓе кои што потекнуваат од Македонија и имаше неколку наши доктори на науки кои што докторирале на светските универзитети а се од Македонија и учествуваа на конгресот – каже Ѓорѓиевски.
У успоредби за осталим земмљама из света и региона, учесници из Македоније су били малобројни, али је ипак сагледана потреба од оснивања Националног комитета за византијске студије, додаје археолог Ђорђиевски.
-Отсуството на македонски византолози на светската сцена се должи на отсуство на некоја организација внатре во Македонија која што ќе ги обедини сите византолози, такви организации или меѓународни комитети има во сите земји во регионот, па и во светот, а кај нас извонредно голем број од византиски споменици се сочувани ,а се уште нема формирано Комитет и мислам дека токму поради тоа е таа мала застапеност на македонските научници на овој конгрес. Поради отсуство на Комитет кој ќе ги обедини истражувачите ние самоиницијативно се пријавуваме за конгресот со поднесување на труд, со уплаќање на задолжителна котизација и на крајот ве известуваат дали трудот е примен и на тој начин учествувате на конгресот. Се надевам дека за следниот конгрес тоа ќе биде поорганиизрано и дека македонските научници ќе се претстават во многу поголем број.
На територији града Куманова сачувано је велики број ремек дела византијског сликарства, као она из цркве свети Ђорђи у селу Старо Нагоричане и у цркви посвећеној пресвете Богородице у селу Матејче. Откривени су и трагови великог броја хришћанских базилика који су предмет истраживања ове науке, кажу одговорни.

ТРАДИЦИОНАЛНА МЕЃУНАРОДНА ЛИКОВНА КОЛОНИЈА „КУМАНОВО 2016“

kolonija-kumanovo-2016

У културно-историјском центру Пелинце започела је традиционална међународна ликовна колонија “Куманово 2016” на којој учествују 12 ликовних уметника из Македоније, Србије, Бугарске и Црне Горе. Ова ликовна колонија је једна од првих у Македонији и у дужем временском периоду одржава фонд уметничких дела који настају за време њеног трајања. У зависности историјских дешавања колонија је одржавана на разним локацијама, а после војног конфликта 2001 године премештена је у комплексу Пелинце где гостује велики број истакнутих уметника, али и они из млађе генерације, који користе заједнички рад како би научили од искуснијих и старијих колега.
-Многу пати велат дека постојат ликовни колонии, но многу ликовни колонии се формирани после кумановската. Претеча на македонско ликовно сликарство е во Куманово од Болтински и Караџа кои направија се да оваа дел од катче на земјата го промоворират, како и Македонија како модерна земја која на некој начин дава допринос во модерното сликарство – каже Зоран Дамјановски, градоначелник Куманова.
Директорка Националне установе “Музеј-Куманово”, Анита Цветановска каже да фонд слика насталих за време одржавање колоније представља прави репрезент града као и саме манифестације. Цветановска је истакла да су слике израђене за време претходних колонија биле претстављене у априлу ове године у Паризу, и да су тамо изазвале велику пажњу тамошњих љубитеља сликарства. Из Уметничке галерије сматрају да ће амбијент у комплексу, као и културно и природно богатство које нуди околина Куманова, имати одраз у делима уметника.
-Јас се надевам дека уметниците ќе уживаат во овој амбиент, ќе ги разменат искуствата ќе стекнат нови сознанија и она што мора да го истакнам е дека со напредокот на технологијата и три Д арт перформанси инсталации нашата ликовна колонија успеа да го задржи она класичното, она вистинската ликовна уметност со што ги збогатува фондовите на нашите збирки – изјавила је Анита Цветановска, директор Н.У Музеј града Куманова.
-Имаме претставници од нашиот град и ликовната колонија го носи името Куманово. Очекуваме богата ликовна продукција. Ние како домаќини ќе се потрудиме да ги обезбедиме сите услови за работа и други содржини. Некоја прошетка на најзначајните локалитети и други културни содржини во градот и надвор од градот, да ги анимираме и да им овозможиме да ги видиме оние убави рефлексии во нивните дела – каже Драгана Спасковска, кустос Уметничке Галерије.
Сликари, учесници колоније су истакли да су сам престој, атмосфера и организација на високом нивоу, чиме су испуњени сви услови за квалитетан и професионални рад.
-Искључиво се бавим неком својом поетиком која је оригинална и из којег разлога сам дипломирала скултпуру а магистрирала сликарство па повезујем те две дисциплине – каже Ирина Черњански Шантиќ, ликовни уметник из Београда.
-Знам да је једно од најеминентијих и био ми је сан када сам долазила у Македонију да дођем баш на ову колонију, тако да се сан остварио, и очекујем најпре лепо дружење са колегама, лепа познанства, интересантан заједнички рад и лепо искуство које ћу понети – додаје Радмила Матејевиќ, ликовни уметник из Ниша.
Међународна ликовна колонија “Куманово 2016” одржава се под покровитељством градоначелника и Савета општине Куманово, и НУ “Музеј-Куманово” уз подршку Министарства Културе, Републике Македоније.

ДЕВЕТТА ПО РЕДУ ТРАДИЦИОНАЛНА МОТО КРОС ТРКА „ЗАБЕЛ 2016“

zabel-2016

У општини Старо Нагоричане у близини манастира “Забел” одржана је традиционална мото крос трка “Забел 2016”. Трка се одржава у част великог хришћанског празника Богородице а проследили су је велики број грађана који живе у близини као и већи број љубитеља мото крос трка. Организатор трке је мото клуб “Меритум тим” из Скопља a покровитељ манифестације је општина Старо Нагоричане. У трци су учествовала 15 такмичара из шест мото клуба: Ноћни Вуци, Мото Велес, Александар, Пелистер, Гого и Мото Старс. Сви ови клубови већ традиционално сваке године учествују и бележе успехе у континуитету, како у македонском шампионату тако и на међународној сцени. Из општине Старо Нагоричане нагласили су да је велика посећеност и квалитет самих возача велики мотив да и даље подржавају ову манифестацију и пројекте који омогућавају њену надоградњу. Организатори су изјавили да су све обавезе који су предуслов за добру организацију извршене у предвиђеним роковима а све процедуре правовремено запажене.
-Ова е скоро 9-10 трка која ја одржуваме и веќе поминува во традиционална. Општината смогна сила да собере средства кои се минимални но сепак значат за ова манифестација. Само да го пофалам Маријан Кузмановиќ, ентузијаст, човек кој е од Старо Нагоричане и кој многу направи за да може и оваа година да ја одржиме трката – каже Милован Стојковски, градоначелник општине Старо Нагоричане.
-Стазата е долга од 1200 до 1800 метри и значи дека таа ги исполнува условите на должината и ги исполнува сите стандарди околу хомологационите и административните законски одредби – каже Павле Павлов, спортски директор ове трке.
Поред претсавника из Македоније учество у трци је узео и Атанасиус Папаниколау, такмичар из Грчке као члан мото клуба Мото Велес а трку је завршио на другом месту у класи МХ3. Из клуба су истакли да ће следеће сезоне привући још неколико возача из других земаља са циљем да трку учине конкурентнију.
-Трката е добра, сите услови се запазени, единствено нешто што може да се забележи е тоа што е топло, но се уште е лето – кратко је изјавио Атанасиус Папаниколау, натпреварувач од Грција, Мото клуб „Мото Велес“
-Нашето другарство и пријателство е соработка помеѓу двете држави. Догодина ќе донесеме уште три-четворица и ќе биде тоа секако добро. Ние за возврат учествуваме на трки во Грција – каже Сашко Ванов, претседник мото клуба „Мото Велес“.
Најбољи пласман од учесник остварили су Христијан Илиоски у категорији МХ1 из мото клуба Пелистер, у категорији МХ2 Христијан Станковић из мото клуба Мото Старс , Борче Костов у класи МХ3 из мото клуба Ноћни Вуци, а у најмлађим категоријама нАјбољи је био Самир Бишевац из мото клуба Мото Велес.
-Се надевам дека до крајот на сезоната ќе бидам прв во Источна Eвропа. Влегов повреден, го повредив рамото пред почетокот на сезоната но сега сум во страшна форма и до крајот се надевам ќе успеам да сум прв – каже Христијан Илиоски, из мото крос клуба „Пелистер“, првак у класи МХ1.
-Тука сум од самиот почеток, учествувам на сите трки од кога почнаa, и меморијални имаше и доста сум добар секоја година сум прв во мојата класа МХ3 – додаје Борче Костов, из мото клуба „Ноќни Вуци“, првак у МХ3.
На мото крос трци “Забел 2016” учествовали су такмичари од 7 до 57 година.

Коментари

коментар(и)