Македонските граѓани во сендвич меѓу сиромаштијата и владината пропаганда

Изјавата на вицепремиерот Битиќи го потврди она што сите го знаеме а тоа е дека ако цените во ЕУ и другите земји галопираат, во Македонија дивеат.
Автор: Соња Крамарска
Македонските граѓани во сендвич меѓу сиромаштијата и владината пропаганда

Read More

ВИДЕО: Компаратив – Сезона 07 Емисија 01

ВИДЕО: Компаратив – Сезона 07 Емисија 01

Погрешили сте ако сте само и помислили да је за све крив ријалити програм. Криви смо ми, односно незаинтересованост људи за квалитетне особе из сфере уметности, науке, психологије. Многи заиста нису заинтересовани, неки немају времена, док другима смета да гледају боље од себе.
Људи највише гледају јутјубере који се подсмевају полусвету и тако су опет они ‘полусвет ‘у центру пажње, већина зна имена њихова , ту је затим прелиставање таблоидних новина и неизбежно исмевање политичара. Много…

Read More

Наместо „пиши-бриши Устав“ – Нова политика за иднината на Македонија и ЕУ

Настојувањата да се промени Уставот на Македонија се повеќе наидуваат на неуспех и потребни се чекори за надминување на пат-позицијата, во која запаѓа државата. Потребна е и темелна ревизија на постојната државна евроинтеграциска политика на Македонија, приспособена кон новите движења и барања на народите во Европа
Автор: Свето Тоевски
Наместо „пиши-бриши Устав“ – Нова политика за иднината на Македонија и ЕУ

Read More

Предизвиците на медиумите и новинарите во дигиталната ера

Како што се менува јавната сфера, државата, медиумите, интелектуалците и професионалците мора да се посветат на креирање нови политики и регулативи за да може професионалното новинарство да се соочи со и да ги надмине овие проблеми.
Автор: Зенел Мифтари
Предизвиците на медиумите и новинарите во дигиталната ера

Read More

Македонската тениска репрезентација до 12 години на SUMMER CUP 2023

Македонската тениска репрезентација до 12 години на SUMMER CUP 2023

Македонската тениска репрезентација до 12 години предводена од тренерот Далибор Димковски , а составена од младите и талентирани , Марко Алексовски Т.К Југ, Алексеј Стојановски ТК Тумба и Иван Трпковски Т.К. Чери од 26 -ти јули до 31-ви јули во Раковник, Република Чешка настапија на SUMMER CUP 2023 . Овој турнир воедно се квалификации за пласман на Завршниот турнир на 8-те најдобри европски репрезентации. Нашата селеција беше дел од групата А , каде освен ние…

Read More

Кинеските инвестиции на Балканот: Неопходни, но и сомнителни

Инсистирањето на мешање на политичките и финансиските услови за добивање на кредити од ЕУ за инфраструктурни проекти, придонесува во оддалечување на балканските земји од ЕУ.
Автор: Соња Стојадиновиќ
 
Кинеските инвестиции на Балканот: Неопходни, но и сомнителни

Read More

Зголемениот ризик од ослабената Русија.

Откако Евгениј Пригожин и неговата група „Вагнер“ го прекинаа својот поход кон Москва, војната во Украина навлезе во нова опасна фаза. Крајот на она што се случува е блиску, а што и да се случи на бојното поле исто така ќе ја одреди и иднината на внатрешната политика на Русија.
Автор: Јошка Фишер
ЗГОЛЕМЕНИОТ РИЗИК ОД ОСЛАБЕНАТА РУСИЈА

Read More

Пожар ја зафати архивата на судот, пожарникарите на терен

Пожар ја зафати архивата на судот, пожарникарите на терен

Кумановските пожарникари се уште интервернираат на пожарот кој од синоќа ја зафати архивата, која се наоѓа во подрумскиот дел. Пожарот е локализиран, но се уште чади.
Командирот на смена од ТППЕ Куманово, Борис Станковски информираше дека работат активно но има проблем со непристапниот терен. Рече дека располагаат со доволен број на вработени. Претседалката на судот нагласи дека екипи ќе ја утврдуваат штетата и причината. Зафатени се предмети уште од 50-тите години. Таа ја отфрла можноста дека…

Read More

Жените имаат сè помалку пристап до медиумите во Србија

Жените имаат сè помалку пристап до медиумите во Србија

Значително повисоката застапеност на мажите како извор на информации и како интервјуирани лица споредено со жените е континуирана медиумска практика во Србија, која е забележана во сите спроведени анализи и следење на состојбата во медиумите од 1996 година па сè до најновата во 2022 година.
Автор: Проф. д-р Дубравка Валиќ Недељковиќ
 
Жените имаат сè помалку пристап до медиумите во Србија

Read More

ВИДЕО: Се поставуваат топлински пумпи на затворениот градски базен

ВИДЕО: Се поставуваат топлински пумпи на затворениот градски базен

Во завршна фаза е инсталирањето на топлински пумпи на Затворениот градски базен во Куманово, со што ќе се постигнува повисоко ниво на енергетска ефикасност на објектот и заштеда на енергија. Директорот на јавното претпријатие „Куманово паркинг“, Сашо Петрушевски денеска на прес-конференција говореше и за посетеноста на отворениот базен, за кражбите во Соколана, за интересот од клубовите и рекреативците за тениските терени.
 

 
 

Read More
1 2 3 117