Компаратив 007

ЗБОГ НЕДОСТАТКА КВОРУМА ПРЕКИНУТА 57-МА СЕДНИЦА САВЕТА ОПШТИНЕ

Sednica

Због недостатка кворума, председник Савета општине Куманово, Максим Димитриевски прекинуо је 57-му седницу, а продужетак исте биће заказан накнадно. Разлог је недостатак саветника за последњу тачку дневног реда која је била посвећена предложеном плану за реализацију наставних и ван школских активности из пливања у основним и средњим школама у општини Куманово у 2016 години. Иста није наишла на одобравање код саветника из опозиционе коалиције, који су после дуготрајне дискусије одлучили да напусте седницу, због чега је кворум пао испод дозвољене границе а предложени план програме није усвојен до следеће седнице. Реч је о програму који предвиђа да се 6 сати дневно одваја за пливање основаца и средњошколаца, а да то општина покрије из свог буџета. Укупни трошкови би износили један милион денара месечно или дванаест милиона денара на годишњем нивоу. Руководиоц сектора за образовање, Жика Крстевски је истакнуо да овај програм има за циљ да обухвати најмању децу који су непливачи, и да је за тај циљ планирана и изградња малог базена, зато што то није могуће у постојећем, као и ону децу који знају да пливају и већ посећују напредне курсеве, припреме и слично томе.
-Покрај овие 6 часа, уште 8 часа дневно ќе има активност за спортски школи за пливање на субјекти, здруженија, клубови и сите заинитересирани и за слободно капење на граѓаните…се ќе биде согласно со законот за безбедност на учениците и сите капачи кои ќе бидат опфатени …Се предвидува ова да чини околу 1 милион денари месечно, како субвенции кои треба да се обезбедат и со прифаќање на оваа програма од страна на советот ќе почнат подготовки за затоплување на водата, воздухот и сите помагала кои се обезбедени за да базенот успешно ги прифати сите ученици за реализација на овие актиновсти.
Саветници из редова ВМРО ДПМНЕ и њихове коалиције уложили су приговоре због тога што се овај програм доноси хитном процедуром и зато што још увек није одлучено ко ће привредовати базеном, јер се тај субјекат мора активно укључити у припреми истог програма.
-Ако дневно се предвидени 6 наставни часа излегува дека за еден час од 45 мин општината треба да издвои околу 140 евра што и за многу побогати општества е премногу. Особено ако се земе во предвид дека за многу други егзистенцијални потреби во градот постојано се нагласува дека општината нема пари и дека сметката е блокирана и слично од кај ќе се најдат овие средства. Не стои од кога е планирано да започне реализацијата на програмата, велите треба да изгласаме програма која е нецелосна нема трошковник и слично, а базенот за непливачи допрва треба да се прави, ако се прави како претходниот гласаме програма која ќе стартува после 5 години – изјавио је Драган Петковски из опозиције.
Првата работа која во старт е погрешена тоа што ние сме во фаза на изградба на некој нов мал базен во рамки на посточекиот, не се консултирани стручни луѓе по ова прашање, направен е базен со големи диманзии, кој е голема опасност за оние потенцијални непливачи кои сакаме да ги опфатиме. Оваа идеа е секако за поздравување но мора да бидеме прецизни и внимателни како ќе ги спроведуваме овие актновсти – каже Саша Николић из српске странке ДПСМ.
Крстевски је допунски појаснио да је тачка на дневном реду због тога што се односи на период до краја ове године, а циљ је да ученици који знају да пливају већ отпочну са спортским активностима, док ће се касније у сарадњи са професорима израдити детаљнији план рада.

ЗЛАТНА МЕДАЉА ЗА “ЕТНО СЕЛО ТИМЧЕВСКИ”

slika-etnoselo

Екипа комплекса “Етно село Тимчевски” добила је златну медаљу за квалитет и услугу у категорији етнотуризам на 49-ом Међународном сајму за туризам, одржаног у Новом Саду. И поред тога што први пут учествују на сајму угоститељских и туристичких понуда, успели су добити ово признање као резултат најквалитетније туристичко-гастрономске понуде у конкуренцији преко 200 туристичких комплекса хотела и угоститељских објеката. Како кажу одговорни, за ову награду је заслужан читав персонал који опслужује госте у овом комплексу који ради више од седам година.
-Имаше многу големи туристички понуди од целиот Балкан. За нас беше огромно значењето за добивање на оваа награда и се разбира за сето тоа не само што е заслужен водечкиот тим на Етно село Тимчевски туку е заслужен целиот персонал вработен токму овде затоа што со самото отворање на комплексот емисијата Вкусот на традицијата егзистира и постои. Овде ни е базата исто така седум години и бескрајно сум благодарна на целиот тим во кујната, персоналот кој што ги опслужува потребите на ресторантскиот дел. Без нив не би можеле толку добро и толку квалитетно да опстоиме и затоа мислам дека оваа награда е заслужена – изјавила је Адријана Алачки, из комплекса “Етно село Тимчевски”.
За време одржавања сајма од 29-ог септембра до 1 октобра организоване су презентације, стручне дебате и панел дискусије са циљем сподељивања искустава и запознавањем специфика разних врста туристичке и гастрономске понуде.
-Имаше и панел дискусии, се изложуваа многу вкусни производи, беше присутна и Високата угостителска школа за туризам од Сремски Карловци која е една од најпознатите на просторите на бивша Југославија, имаше ученици што ги изложуваа и ги презентираа најновите гастрономски достигнувања . Ние имавме видео презентација за комплексот, понатаму беа промовирани здрави производи, мед, сирење, кашкавали, винарски индустрии, ракотворби, производи од волна, туршии, зимници, зеленчуци – додаје Алачки.
Иста екипа 18-ог и 19-ог овог месеца имаће прилику још једном доказати свој квалитет на првом Интернационалном гастрономском такмичењу “Македонија 2016” које ће бити одржано у хали Скопског сајма. На овом такмичењу рад преко 200 такмичара из читавог света оцењиваће 25 гастрономских судија. Овај је догађај у организацији Националне асоцијације кувара из Македоније “ГАСТРО МАК”, која је чланица Светске асоцијације шефова кујни. Право учества имају сви професионални кувари из Републике Македоније који могу поднети пријаву на сајту удружења “ГАСТРО МАК”.

ПРОМОВИСАНА КЊИГА ПОЕЗИЈЕ „КЛЕТНИК“

kletnik

Књига поезије „Клетник“ чији је аутор Милица Митковић била је промовисана у центру културе „Трајко Прокопиев“ у Куманову. Реч је о колекцији песама који представљају модерни и свакодневни живот.
Млада ауторица која живи и студира психологију у Београду своју је инспирацију пронашла у емоцијама. Она писање доживљава као хоби које је прерасло у нешто више од тога, па се зато одлучила да своје дело стави на увид јавности у виду колекције поезије.
-Целиот живот е инспирација. Инспирација е нечија туѓа приказна, моја некоја приказна. Се што има емоции предизвикува инспирација и тоа доаѓа едноставно само од себе. Ова првото дело е единствено, сега од овие песни направивме збирка, за понатаму се работи, дали ќе има се надевам дека ќе има и би требало да има – каже Милица Митковиќ.
Промотор књиге, Гордана Јовић-Стојковска каже да се у поезији могу осетити тренутци из свакодневног живота, а данашње је време прави сведок да нам је поезија и те како потребна, зато што је уживање у поезији различитије од онога што можемо видети преко медија.
-Книгата е посветена на некој начин на Куманово, бидејќи настаните и личностите околу кои се ткаат овие песни се од Куманово. Книгата содржи педесетина песни во неколку циклуси. Станува збор за поетска книга која ќе биде пред се интересна за помладата публика. Концепцијата на поезијата во 20 и 21 век ја губи приказната за порака, меѓутоа порака поетска, уметничка е секогаш порака за една љубов, за една длабока мисловност, за софистицираност, за суптилнсота што сите ние ја носиме во себе и што ја наоѓаме и во најбаналните ситуации – додаје Гордана Јовиќ-Стојчевска, промотор.
Књига поезије „Клетник“ подржана је и од стране српске заједнице у Македонији и представља прво дело младе ауторке Милице Митковић, која планира да се и даље бави поезијом.

ПОЗОРИШНИМ КОМАДОМ „ИМЕ“ ОТВОРЕН ЈЕ ФЕСТИВАЛ „ДАНИ КОМЕДИЈЕ“

predstava-strumica

Изведбом позоришне представе „Име“ од стране Позоришта комедије из Скопља отворен је фестивал „Дани комедије 2016“. Ове године заљубљеници комедије имаће могућност да виде 13 изведби од којих девет из Македоније, док остали долазе из Србије, Бугарске и са Косова. Овај се фестивал одржава у организацији Центра за културу, са подршком надлежног министарства и има ревијални карактер, а карте за све изведбе скоро су распродате.
-Како и секогаш и оваа година интересот е фокусуран на почетокот и на завршетокот на фестивалот, и на претставите од странство, како и за сите други кои се играат во рамки на Деновите на комедија – каже Сашо Костовски, в.д. директор Центра за културу „Трајко Прокопиев“.
И ове године изабране су најбоље домаће комедије, али и позоришни комади из иноземства који су пажљиво одабрани и који обећавају одличну посећеност, кажу надлежни.
-Кумановската публика го поддржува фестивалот,што може да се забележи вечерва и присутна е на сите претстави, што значи дека фестивалот си го положи испитот и стана една потреба на кумановската публика за релаксација – изјавио је Ристо Стефановски, члан Савета фестивала.
И сама публика је веома задовољна са избором комедија.
Фестивал „Дани комедије“ завршава 15-ог октобра са комедијом „Бежи ево твоје жене“ у режији Колета Ангеловског а у изведби кумановског позоришта.

Коментари

коментар(и)