Премалку пари од блок-дотации за додатоци на плати во образованието

Првиот човек на Куманово, Максим Димитриевски, за „Алсат“ изјави дека наставниците заслужуваат да добиваат додатоци на плата, но дека тоа не може да се направи поради малите пари од блок – дотациите.

Наставниците кои имаат прекувремена работа не се откажуваат од парите. Велат дека се соочуваат со многу тешкотии, истовремено чувствувајќи се дискриминирани.

„Почнавме да работиме мислејќи дека ќе работиме една недела, две или три или еден месец. Ние продолжуваме да работиме, но мислам дека е претерано, некој да работи во две смени, некој во една смена и да не се компензира за дополнителната работа“, велат наставниците.

Синдикатот на образование повтори дека дополнителната исплата на наставниците е законска обврска на релевантните органи, а Министерството за образование повтори дека општините одлучуваат дали ќе плаќаат за дополнителните часови на наставниците кои предаваат со физичко присуство низ училиштата.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Коментари

коментар(и)