Компаратив 011

Отворена изложба „Мотиви – обележја традиције“

Izlozba Nadica

Стотинак експоната из музејског депоа, део њих амбијентално претстављених а део пресликаних на постеру, грађани Куманова су имали могућност да виде у Уметничкој галерији на изложби насловљеној као „Мотиви – обележје традиције“, од аутора Надице Петковић, кустоса у НУ Музеј Куманово. Изложба је имала за циљ да представи мотив као декорацију код ношњи и тканина које су израђивале жене из Македоније настањене у околини Куманова.
-Нашата јавност ќе се запознаа со оние мотиви кои жената некогаш од почетокот на 20 век сите тие чувства, маки и она што во момент го чувствувала го презентирала во самото парче дали од облека или слично-истакла је Петковић.
Директорка НУ Музеј Куманово, Анита Цветановска истакла је да су ови исти мотиви и данас инспирација за савремене модне дизајнере.
-Сиот овој мотив на кој што вечерва е ставен акцент е всушност извор на некогашната жена македонка во која со нејзините вешти ракотворби успеала да ги искористи флоралните мотиви, а она што е многу интересно и преовладува на нашата носија и килимите е ромбот, во кој некогаш верувале и ја истакнувале неговата моќ. Освен ромбот среќаваме и други фигури кои ги викале различно. Тие биле везени на раце, користеле конци кои биле природно боени и така во расителна боја ги оплеменувале со срма и метални пари – Додала је Цветановска.
Изложба „Мотиви – обележје традиције“ финансирана је од стране Министарства културе ребублике Македоније.

Затворена изложба слика српских уметника

srbi-izlozba

У галерији Македонске академије наука и уметности свечано је затворена изложба слика насловљена као „Добровић, Шумановић, Коњовић, Шупут – Европски континенти“ у реализацији Галерије матице српске а у оквиру међународне сурадње. Љубитељи уметности имали су могућност видети 40-так дела значајних српских уметника Петра Добројевића, Саве Шумановића, Милана Коњовића и Богдана Шупута, захваљујући сарадњи између МАНУ-а и Српске академије наука и уметности и амбасаде Републике Србије у Скопљу.
-Сакам да им се заблагодарам на сите кои помогнаа да ја реализираме оваа голема изложба. Да им се заблагодарам на галерија Матица Српска од Нови САД која тоа заедоволство ни го приушти. Да се заблагодарам на Македонската академија на науки и уметности која е домаќин на изложбата и на сите вас кои ја видовте и покажавте интерес а тоа е важно, изложбата да живее, а не може да живее ако не нема сите нас заедно – изјавила је Душанка Дивјак Томиќ, амбасадорка Р. Србије у Македонији.
Испред присутних обратила се и Весна Буројевић, директорица Галерије слика Саве Шумановића у Шиду. Она је присутнима причала о животу прослављеног Шумановића. Нагласила је да је он један од најзначајнијих српских уметника у првој половини 20-ог века, у ком је периоду створио око 800-тина уметничких дела.
-Емотивната врска која уметникот ја оствари од детството се покажа на примерот на Сава Шумановиќ како и на многу други уметници таа е нераскинлива. Кога со 28 години се врати во Шид и кога со своите очи ги забалежал богатствата и колоритот на родниот крај се осмели да го наслика,. Тогаш прв пат наслика 20-ина слики од околината на градот и пошироко…. – рекла је Буројевић.
Изложба је реализована у оквиру програма међународне сарадње а под покровитељством Министарства културе и информација и информацијског друштва Републике Србије.

Коментари

коментар(и)