(ВИДЕО)Трета генерација Ивановски произведуваат опинци и шубари

Трета генерација од семејството Ивановски од Куманово произведува традиционални опинци и шубари. Стариот занает го наследи младата кумановка Сашка. Производите ги пласираат на пазарите во земјава, но имале соработки и во Канада и Австралија. За традиционалните опинци и шубари вели најзаинтересирани се туристите. Во земјава опстојуваат околу 100 стари занаети. Занаетчиската комора бара трајно да се субвенционираат.

Коментари

коментар(и)