Црвениот крст донираше на семејството Станковски

Пристигна првата помош за семејството Станковски , по објавувањето на животната приказна на самохраната мајка со десетгодишна ќерка на ТВ Плус. Општинската организација на Црвениот крст од Куманово денеска донираше пакети со храна, хигиенски  средства, облека, а како што посочија , ќе се трудат во рамките на своите можности  повторно да им помогнат .
-По објавувањето на прилогот на вашиот медуим ние веднаш се упативме првично еднократно  да му помогнеме на ова семејство во рамките на…

Read More

Одбележан Денот на Првиот механизиран пешадиски баталјон

Со воена свеченост во  касарната  „Боро Менков“ денеска се одбележа Денот на Првиот механизиран пешадиски баталјон . Со указ на претседателот Ѓорѓе Иванов , 26-ти февруари  е одреден за Ден на единицата , како датум со кој се одбележува историскиот  настан, поврзан со денот на формирањето на Третата Македонска ударна бригада, пред 73 години во селото Жегљане.
„Како и тогаш , така и сега , задачите и обврските се големи, но целта е иста“ ,  потенцираше…

Read More

Без струја и вода живее семејството Станковски

„Млада сум за пензија, а стара за работа“ ,  вака ја започнува својата животна приказна 43-годишната Сузана Станковска, самохрана мајка на десетгодишно девојче од населбата Перо Чичо. Повеќе од една година ова семејство живее без струја и вода во домот, а семејната пензија од 6.000 денари која што ќерката ја прима од татко и, кој како градежен работник пред седум години загина при изградбата на спомен куќата на Тоше Проески во Крушево не е доволна…

Read More

Огромен интерес кај пензионерите за бесплатна бања

Двојно поголем интерес годинава кај пензионерите за бесплатна бањско -климатска рекреација и за бесплатен туристички викенд, споредбено со претходната.  Вкупно 942 барања се поднесени до Фондот за пензиско и инвалидско осигурување во Куманово до истекот на крајниот рок, 20 –ти февруари.
-524 барања за бањска рекреација и 418 барања за бесплатен викенд. Во споредба со минатата година,  во 2016-та година имавме поднесено 446 барања вкупно, што е оваа година пораст од околу 110 проценти, значи повеќе…

Read More

Подобрување на јазични и математички вештини преку забава

„Читањето и математиката се забавни “ е активност која што денеска беше реализирана во основното училиште „Толи Зордумис“ . Активноста која се состои  во читање на интересен начин сликовници на македонски и албански јазик од страна на јавни личности  е наменета за учениците од најмалата возраст. Проектот насловен „Со читање до лидерство“ го  имплементира Фондацијата за образовни и културни иницијативи „Чекор по чекор“ , финансиски подржан од УСАИД. Главната цел  е да се проценат и …

Read More

Електронски уреди причина за говорни нарушувања

Прерана употреба на таблет, лап топ компјутери, мобилни телефони од страна на најмалата популација придонесува децата подоцна да прозборуваат  или пак да имаат одредени нарушувања во говорот, предупредуваат дефектолозите. Прекумерната употреба на овие електронски уреди придонесува дури и мимиката на децата да им биде вкочанета, погледот право насочен, не покажување интерес за она што се случува околу нив , вели дефектологот Фросина Симоновска.  Како резултат на оваа појава кај децата, рускиот педијатар Олег Комаровски направил…

Read More

Презентиран планот за надминување на аерозагадувањето

Низа препораки во шест различни области предвидува планот за надминување на загадувањето на амбиентниот воздух во општина куманово кои што работната група , формирана согласно заклучокот на општинскиот штаб за заштита и спасување ги презентираше денеска. Во рамките на препораките за урбанистички активности се предвидува при изработка на планска урбанистичка документација  задолжително да се предвиди  процент на озеленување , општинската служба да изработи  процедура за начин на издавање на одобрение на сеча, кастрење на дрвја…

Read More

Хуманитарна акција на црквата „Свети Ѓорѓи“

Црквата „Свети Ѓорѓи“ во Старо Нагоричане  израдува четириесетина семејства од козјачкиот регион со донирање на прехранбени продукти и хигиенски средства. Хуманитарната акција која што вчера се организираше првпат, а како што потенцираат надлежните се планира да прерасне во традиција се однесува само за лицата со посебни потреби.
-Денеска правиме една хумана акција од карактер помош на луѓе до хендикеп, сакаме да им помогнеме на луѓето со посебни потреби. Помошта се состои од  средства за хигиена и…

Read More

Граѓаните да поднесат годишна даночна пријава

Повеќе од 3.300 даночни обврзници од Куманово до сега ги пријавиле своите приходи во управата за јавни приходи. Надлежните ги повикуваат граѓаните својата даночна обврска да ја завршат навремено, во законскиот рок.
-Во Куманово заклучно со 15.02.2017 година се примени 3.352 пријави, а во Крива Паланка се примени 890 пријави. Апелираме да не се чекаат последните денови пред истекот на крајниот рок 15-ти март 2017 година со цел избегнување на метежи во даночните канцеларии, изјави Сузана…

Read More

Се одржа Собрание на здружение на дијабетичари

Здружението на дијабетичари од Kуманово денеска одржа Собрание на кое беше усвоена програмата за работа и финансискиот план за наредната година, финансовиот извештај од  минатата година и констатирани одредени кадровски промени  во раководството и другите членови.
-Предвидуваме акции за бесплатно мерење шеќер во крвта во неколку колективи, во чевларска индустрија во текот на месецов, потоа во неколку села Воиновиќ и Табановце, Љубодраг и Умин дол. Веројатно за денот на здравството 7 април ќе има одредена рекреативна…

Read More
1 361 362 363 364 365 408