Започнаа уписите во средните училишта

Од денеска стартуваше првиот уписниот рок во сите средни училишта во градот кој ќе продолжи и утре. Учениците се најзаинтересирани за Гиманзијата „Гоце Делчев“ каде до 12 часот беа поднесени околу 210 апликации за упис. Денеска најмал интерес има за земјоделското училиште „Киро Бурназ“ каде пријалиле 30 кандидати, но се очекуваат поголем број на ученици во текот на утрешниот ден.
-Доаѓам од ОУ „Кочо Рацин“ и се одлучив за Гимназија бидејќи мислам дека е добро училиште,…

Read More

Чавков и Савовски во посета на Куманово

Министерот за внатрешни работи Митко Чавков и директорот на Бирото за јавна безбедност  Горанчо Савовски денеска се сретнаа со претставници од месната заедница „Тоде Мендол“ во Куманово, како и со претставници на невладините организации. Целта на посетата е да се направи согледување за моменталната состојба на подрачјето на оваа месна заедница и заеднички да се утврдат приоритетите за дејствување и зајакнување на комуникацијата помеѓу полицијата и граѓаните. На работната средба се разговараше  за теми кои…

Read More

Мигрантите добиваат здравствена помош во болницата

Околу 30 мигранти, од кои две деца побарале лекарска помош во кумановската Општа болница, последниве десетина дена. Во најголем број случаи тие имале поплаки за болни стопала како последица на долгиот пат кој го поминале од своите родни земји  до нашиот град.
– Измачени од долготрајно одење најчесто имаат пликови, крвни подливи, рани, нашата помош се состои во тоа што хируршки ќе ги обработиме, стопалата ќе ги преврземе и потоа има некоја хуманитарна група која се…

Read More

Градскиот Кеј во полутемнина

Граѓаните на Куманово шетаат по уреден Кеј, но имаат поплаки на осветлувањето. За разлика од порано кога слободно се движеле по пешачката патека  и одморале на клупите, сега повозрасните кумановци се плашат дека можат да станат мета на крадци или на хулигани. Овој проблем беше истакнат на последната седница од советничката Снежана Захариева. Таа побара одговор од градоначалникот Зоран Дамјановски дали и како може да се надмине оваа состојба бидејќи и помладите , но и…

Read More

Бесплатни превентивни прегледи за кумановци

Седумдесетина кумановци од кои поголемиот број беа повозрасни граѓани, денеска се приклучија на програмата  „ Здравје за сите“ што се одржа пред центарот за култура „Трајко Прокопиев “. Акцијата ја организира министерството за здравство и тоа на секои два месеци по една акција во сите градови низ државава.
-Тоа се бесплатни превентивни прегледи, се мери тежина, височина, крвниот притисок  и шеќер во крвта кај луѓето. Кај тие што ќе откриеме повисоки вредности ги упатуваме на понатамошни…

Read More

20 куќи ќе бидат целосно урнати во населбата „Тоде Мендол “

Од денеска започнаа да се уриваат оштетените куќи во населбата Тоде Мендол. До темел ќе бидат срушени 16 куќи кои во полициската акција против терористите беа целосно запалени и уште 4 куќи во кои нема услови за живот, поради што сопствениците привремено живеат  под кирија. Жителите се задоволни од одлуката на Владата да им ги исплати парите во рок од 15 дена после завршувањето на градежните активности, согласно извршената проценка на оштетувањето од надлежната комисија.
-Добивме…

Read More

Започнува сезоната на пожари

Со летните температури вообичаено се зголемуваат и интервенциите на противпожарната единица во Куманово.  Периодов имало неколку пожари од помали размери, за кои командирот Деан Илиевски вели дека се движат во рамките на нормалата.
-Имаме десетина интервенции на отворен простор но тоа  се од помал размер , 3-4 декари така што се уште не е зафатена онаа манија на палење што би рекле ние кога луѓето масовно палат, се работи за поголеми површини зафатени од пожар, меѓутоа…

Read More

Психолошка помош за жителите од „Тоде Мендол“

Во просториите на општинскиот Црвен крст е отворено советувалиште, наменето за жителите на населбата Тоде Мендол, кои претрпеа стресови при неодамнешната вооружена акција. Децата до 15 години, но и  семејства ќе имаат можност два пати неделно да добијат психолошка помош од стручни лица. Со овие лица ќе работат психолози од Гешталт институтот од Скопје.
-Ќе работиме два пати неделно, преку месната заедница ќе можат или директно кај нас да се пријават во вторник од 17 до…

Read More

Промовирана збирката „Тајнопис“ на Сара Ѓорѓијоска

Во Центарот за култура „Трајко Прокопиев“ синоќа се одржа промоција на збирката „Тајнопис“, на 16-годишната Сара Ѓорѓијоска. Збирката содржи 58 песни, во кои што се пренесени емоции, чувства и љубов на младата авторка. Ѓорѓијоска само три години интензивно твори, а тврди дека поезијата ја сака откако научила да чита.
-Чувството е прекрасно, знаејќи дека имаш дело на кое можеш да се навратиш во кое било време и дека луѓето го ценат-изјави авторката.
Според промоторката на книгата, Тања…

Read More

Неименувани улиците во „Гладно поле“

Стотици жители на урбаната единица Гладно Поле, во населбата Перо Чичо, се уште немаат добиено имиња на улици и покрај тоа што согласно законот постои обврска задолжително да се утврди име на секоја улица, плоштад, мост и други објекти. Тие велат дека иако имаат урбанистички планови и ја завршиле постапката за легализација, општината се уште не донела одлука за определување на имиња на улиците. Раскажуваат дека поради неименуваните улици не можат да извадат документи, а…

Read More
1 722 723 724 725 726 728