Нормализацијата на говорот на омраза во Македонија

Несанкционирањето на овој говор доведува до повторување, ширење и злоупотреба на овие аномалии како еден вид „нормализиран“ начин во политичката борба против поединци и групи со различни мислења.
Автор: Сеад Џигал
 
Нормализацијата на говорот на омраза во Македонија

Read More

Како приватниот сектор може да се вклучи во развојот на локалната заедница

Здруженост, сплотеност и поврзаност на луѓе, друштва, организации и институции кон една заедничка цел или поради заедничка причина. Често на овој начин знаеме да ја дефинираме заедницата. Но, колку сите овие локални чинители учествуваат во оваа „здруженост“ и напредок на локалната заедница?
Автор: Бојан Китановиќ
 
Како приватниот сектор може да се вклучи во развојот на локалната заедница

Read More

Бугарско-македонската aла се соочи со лицемерието на ЕУ

Иако е важно да бараме решенија за нашата заедничка историја и да се обидеме да ги разликуваме фактите од пропагандата, зарем не е исто така важно да научиме да живееме заедно и покрај нашите различни и силно политизирани гледишта?
Автор: Радосвета Василева
 
Бугарско-македонската aла се соочи со лицемерието на ЕУ

Read More

ВИДЕО: Јавен повик до евидентирани невработени лица за вклучување во Програмата „Општинско – корисна работа” на проектот „Инклузивна училница”

ВИДЕО: Јавен повик до евидентирани невработени лица за вклучување во Програмата „Општинско – корисна работа” на проектот „Инклузивна училница”

Врз основа на Договорот за соработка помеѓу Агенцијата за вработување на РСМ (АВРСМ) и Договорот за соработка помеѓу Програмата за развој на Обединетите нации (УНДП)  и Општина Куманово, во рамките на Оперативниот план за активни програми и мерки за вработување и услуги на пазарот на трудот за 2022 година, усвоен од Владата на Република Северна Македонија, Програмата Општинско – корисна работа финансирана од Буџетот на Агенцијата за вработување на РСМ, на ден 05.08.2022 година се…

Read More

Социјалните права и социјалната правда: Ендемски категории во Македонија

Нашето општество е социјално неправедно, а социјалната неправда е, и ќе биде погубна.
Автор: Ана Наумоска
Социјалните права и социјалната правда: Ендемски категории во Македонија

Read More

Реториката на нуклеарни закани како алатка за конвенционална војна

Упорната реторика јасно докажува дека Русија се движи надвор од својата официјална доктрина за употреба на нуклеарно оружје. Таквото однесување го нормализира наративот за нуклеарната закана како средство за војување и го нарушува меѓународниот нуклеарен поредок.
Автор: Алфред Марлеку
 
Реториката на нуклеарни закани како алатка за конвенционална војна

Read More

Лошо поставениот процес на пристапување е штетен и за ЕУ и за Западен Балкан

Прагматичните решенија како што е неодамнешниот “Француски предлог“ може да изгледаат привлечно, но тие не го решаваат главниот проблем – дека членството во ЕУ се користи за принудување на конфликт поврзан со идентитет.
Автор: Пајк Хаанс
Лошо поставениот процес на пристапување е штетен и за ЕУ и за Западен Балкан

Read More

ЕНЕРГЕТСКАТА КРИЗА ЌЕ СЕ ПРОДЛАБОЧИ

Најава: Следниве шест месеци ќе бидат критични важни и ќе ја стават на тест способноста на Европа за тоа дали ќе може да маневрира низ претстојната зима.
Автор: Даниел Јергин
 
Енергетската криза ќе се продлабочи

Read More

Бисера Паскал потпиша едногодишен договор со тим од Израел

Бисера Паскал потпиша едногодишен договор со тим од Израел

Голманката Бисера Паскал од Куманово, која досега бранеше за тимот на Тенерифе, од Шпанија, се сели во Израел.
Таа потпиша едногодишен договор со клубот Бнеи Херзлиуа. Тимот се натпреварува во првата израелска лига, и има високи амбиции сезоната 2022/2023 клубот да ја заврши прв на табелата.

Паскал кариерата ја почна во ЖРК Куманово, каде што освои двојна титула, Женската супер лига на Македонија и Купот на Македонија.
Taa е родена во 1996 година во Куманово.
Екипата на ТВ Плус…

Read More

ГОВОРОТ НА ОМРАЗА ГО ИМА И ПОСЛЕ МЕСЕЦОТ НА ГОРДОСТА

Дали може ЛГБТ луѓето да се чувствуваат безбедно и заштитено од страна на државните органи во Македонија?
Автор: Елена Гаговска
 
Говорот на омраза го има и после месецот на гордоста

Read More
1 2 3 639