Вонредна седница на Советот на општина Старо Нагоричане

Советниците на општина Старо Нагоричене денеска изгласаа предлог-одлука за покренување на постапка за прогласување на елементарна непогода во општината и предлог -одлука за формирање на Комисија за утврдување на штетни последици од елементарна непогода. Оваа вонредна седница се одржа како резултат на невремето проследено со  врнежи од град во неколку села во Старо Нагоричане при што беа оштетени градинарски  култури, лозови насади, пластеници, па дури и неколку куќи, вели градоначалникот Милован Стојковски.
-Вчера ја известив Владата,…

Read More

Уличен флеш моб на Градскиот плоштад

Со уличен флеш моб на Градскиот плоштад во Куманово, млади локални и странски волонтери, како и ученици од речиси сите средни училишта, денеска наплaдне упатија порака дека треба да се поттикне размислувањето на граѓаните во процесот на донесување одлуки кои што се значајни за општеството. Манифестацијата е во рамки на проектот Балкан акција 2015, која што ја имплементира Центарот за интеркултурен дијалог, во соработка со организациите Центар за истражување ЦХРДС од Србија и Бијонд Бериерс…

Read More

Медиумите ја бојкотираа седницата на советот

Кумановските медиуми денеска ја бојкотираа седницата на Советот на Општина Куманово, затоа што се против воведување акредитации за следење на седниците. Сметаат дека надлежните прво треба да им обезбедат соодветни услови за работење, па тогаш да им воведуваат одредени правила. Додаваат дека не дозволуваат некој да им го ограничува пристапот, односно да им одредува каде ќе седат, од кој позиција и колку ќе снимаат. Велат во време кога се бориме за слобода на изразување, некој…

Read More

Димитриевски: Не ја ограничувам слободата на изразување

На обвинувањата на новинарите дека со акредитацијата се ограничува слободата на изразување, претседателот на Советот, Максим Димитриевски се правда дека одлуката ја донел исклучиво заради обезбедување доволен број на места за сместување.
Тој нагласува дека не се работи за ограничување на правата на новинарите и апелираше медиумите што помасовно да ги следат седниците и трансперентно да ја информираат јавноста.
-Во овој случај не станува збор за класична акредитација, која што нема да овозможи пристап на сите новинари…

Read More

Новинарите не сакаат акредитации за Советот

Кумановските новинари не се согласуваат со одлуката за воведување на акредитации за следење на седниците на Советот на Општина Куманово. Тоа го потврдува фактот што во пресрет на утрешната седница, само тројца новинари поднеле барање за присуство. Тие сметаат дека на овој начин постои можност да им се ограничи слободата на изразување, затоа што може да се случи некој новинар од оправдани причини да не може навреме да аплицира, што значи дека нема да може…

Read More

Одбележан Денот без автомобили

Со ревијално возење велосипеди на булеварот Октомвриска револуција, триесетина ученици од основните училишта „Браќа Миладиновци“ и „Крсте Мисирков“ денеска го одбележаа Денот без автомобили и европската „Недела на мобилност“. Од Општина Куманово истакнаа дека преку манифестацијата сакаат да упатат апел до граѓаните за користење на алтернативни превозни средства, како што се велосипеди и градски превоз, со што ќе се допринесе за намалување на загадување на животната средина и бучавата, но и за заштита на буџетот.
-За…

Read More

Само осигураните посеви добиваат обештетување

Обилните врнежи кои го зафатија кумановски регион во неделата направија голема штета на земјоделските површини. Дождот и градот најмногу ги погоди општината Старо Нагоричане, селата Стрезовце, Клечовце и Младо Нагоричане. Голем број на земјоделци од овие места се пожалиле дека градинарски култури и лозјата им се целосно се уништени. Тие штетата ја пријавиле во Агенцијата за поттикнување и развој на земјоделството во Куманово но оттаму објаснуваат дека обештетување добиваат само оние кои ги осигурале  посевите.
-Ние…

Read More

Советниците утре ќе одлучуваат за 58 точки на дневниот ред

Советот на општина Куманово утре ќе ја одржи 41 –та седница на која ќе се расправа и треба да се донесат одлуки за вкупно 58 точки на дневниот ред. Информација за превземени мерки и активности од страна на полициската станица од општа надлежност Куманово во текот на првото полугодие од 2015 –та година, тримесечен извештај за финансиското работење на јавното претпријатие „Куманово-гас“, предлог-решение за давање согласност на Ценовникот за измена на Ценовникот за висина, условите…

Read More

Кампања за зголемување на згрижувачки семејства

Најблиска вонинституцинална форма до природното семејство е згрижувачко семејство.  51 годишната Сузана Величковска од населбата Карпош се грижи за 4 деца од 5 до 10 годишна возраст. Таа е само една од 7 –те семејства во градот кои решиле со државна парична помош  да им пружат семеен дом на децата кои не по нивна вина се оставени на милоста на државата. Кумановските згрижувачи најчесто се одлучуваат за деца без родители во добра здравствена состојба.
Најмногу пет…

Read More

Средношколци се тестираа за американска стипендија

Во техничкото училиште „Наце Буѓони“ 134 ученици се тестираа  за добивање на средношколска американска стипендија од програмата „Јес“ администрирана од невладината организација „Американски совети“ во спонзорство на Владата на САД.  За стипендијата можат да аплицираат учениците од прва и втора година, а резултатите од тестирањето ќе бидат објавени во април. Околу 18 ученици од земјава ќе имаа можност  следната учебна година да ја поминат во Америка сместени во американско семејство.
-Семејствата не добиваат никаков надомест ги…

Read More
1 857 858 859 860 861 878