Околу 3.700 социјални случаи во Куманово

Околу  3.700  социјални случаи  во Куманово

3.677 граѓани го остваруваат правото на социјална парична помош во Куманово. Воедно, според надлежните, ова е најбројното право кое што произлегува од  Законот за социјална заштита, кое изразено во бројка изнесува околу  2.400 денари, а е предвидено за лица кои се наоѓаат во социјален ризик и се материјално необезбедени. Бројката на корисниците на социјална парична помош последниве години речиси е иста. За разлика од ова право, постојана парична помош во износ од 3.500 денари примаат…

Read More

Промовирана стихозбирката „ Детски лирски треперења“

Промовирана стихозбирката „ Детски лирски треперења“

Во основното училиште„ 11 Октомври “ денеска беше промовирана стихозбирката  „Детски лирски треперења“  во издание на Сојузот за грижи и воспитување на децата. Книгата која традиционално се промовира во текот на детската недела, годинава се поклопи и со патрониот празник на училиштето „ 11 Октомври“  кое токму поради таа причина беше избрано од Здружението за грижи и воспитување на децата да биде домаќин на настанот.
– На оваа средба поканети беа сите училишта, ученици со нивните…

Read More

Пробно полнење на олимпискиот базен во ноември

Пробно полнење на олимпискиот базен во ноември

Затворениот олимписки базен до  крајот на ноември ќе биде ставен во пробна функција. Целосната имплементација на проектот Градски базен со комерцијални содржини е во завршна фаза, како и изработката на партерното уредување  околу базенот. Градоначалникот Зоран Дамајновски најавува  и изградба на мал аква парк со градина и други придружни објекти, а целокупниот простор ќе биде пуштен во употреба во мај идната година.
-Се местат машинските делови, клима коморите, затоплувањето, донесени се и палионици за гас, наместени…

Read More

Месноста „Гладно поле“ без канализација и асфалт

Месноста  „Гладно поле“  без канализација и асфалт

Во  населбата  Перо Чичо, во месноста „Гладно поле “ се уште нема  канализација, асфалт и улично осветлување иако граѓаните за ова платиле на општината уште кога почнале да ги градат нивните домови. „Наместо во урбанизирана средина, ние се уште живееме на поле“ – обвини вчера на пресконференција Мартин Јанчиќ од општинскиот комитет на ВМРО ДПМНЕ.
-Со години веќе одиме кај градоначалникот и бараме асфалтирање на улиците и приклучок кон канализациона мрежа , но по се изгледа…

Read More

ЦИВИЛ одржа семинар за слободни избори

ЦИВИЛ одржа семинар за слободни избори

Центарот за слобода започна нова серија семинари на тема „Слободни избори за слободни граѓанки и граѓани“ кои се во рамките на истоимениот проект на ЦИВИЛ. Викендов во Куманово се одржа првиот  еднодневен семинар за обука и за стекнување  нови алатки за мониторирање на состојбите во РМ, преку кој Центарот ќе се обиде да и пружи на Македонија повеќе услови и да придонесе кон слободните избори закажани за април следната година.
-Тоа што е најважно за Македонија…

Read More

Муслиманите го слават Курбан-Бајрам

Муслиманите го слават Курбан-Бајрам

Муслиманите во целиот свет денеска го празнуваат Курбан Бајрам. Овој голем муслимански празник трае седум дена и се нарекува празник на жртвата, затоа што тогаш се принесува жртва – курбан, која има симболика на приближување кон Бога. Исто така и ден кога побогатите им помагаат на оние кои се посиромашни.
На првиот ден од празникот се изведува молитвата за Бајрам – намаз, со која верниците бараат милост од Алах.
– Празнувањето почнува од сабајле, рано претежно мажите одат…

Read More

Пуштен во употреба мостот кај стадионот Башкими

Пуштен во употреба мостот кај  стадионот Башкими

Жителите на месната заедница Јоско Илиевски денеска го прославија пуштањето во употреба на новиот мост на реката Којнарка, во близина на стадионот Башкими.  Средствата за мостот кој беше оштетен пред  неколку месеци од поројните дождови се обезбедени  преку граѓанското здружение „Беса “ и жителите на Јоско Илиевски. Според претседателот на месната заедница, мостот го симболизира соживотот на граѓаните во тоа населено место.
-Контактиравме со општинските власти, но такви беа околностите што моравме да направиме граѓанска иницијатива…

Read More

Вонредна седница на Советот на општина Старо Нагоричане

Вонредна седница на Советот на општина Старо Нагоричане

Советниците на општина Старо Нагоричене денеска изгласаа предлог-одлука за покренување на постапка за прогласување на елементарна непогода во општината и предлог -одлука за формирање на Комисија за утврдување на штетни последици од елементарна непогода. Оваа вонредна седница се одржа како резултат на невремето проследено со  врнежи од град во неколку села во Старо Нагоричане при што беа оштетени градинарски  култури, лозови насади, пластеници, па дури и неколку куќи, вели градоначалникот Милован Стојковски.
-Вчера ја известив Владата,…

Read More

Советниците утре ќе одлучуваат за 58 точки на дневниот ред

Советниците утре ќе одлучуваат за 58 точки на дневниот ред

Советот на општина Куманово утре ќе ја одржи 41 –та седница на која ќе се расправа и треба да се донесат одлуки за вкупно 58 точки на дневниот ред. Информација за превземени мерки и активности од страна на полициската станица од општа надлежност Куманово во текот на првото полугодие од 2015 –та година, тримесечен извештај за финансиското работење на јавното претпријатие „Куманово-гас“, предлог-решение за давање согласност на Ценовникот за измена на Ценовникот за висина, условите…

Read More

Кампања за зголемување на згрижувачки семејства

Кампања за зголемување на згрижувачки семејства

Најблиска вонинституцинална форма до природното семејство е згрижувачко семејство.  51 годишната Сузана Величковска од населбата Карпош се грижи за 4 деца од 5 до 10 годишна возраст. Таа е само една од 7 –те семејства во градот кои решиле со државна парична помош  да им пружат семеен дом на децата кои не по нивна вина се оставени на милоста на државата. Кумановските згрижувачи најчесто се одлучуваат за деца без родители во добра здравствена состојба.
Најмногу пет…

Read More
1 69 70 71 72 73 84