Екстерното ќе почнува од шесто одделение

Екстерното ќе почнува од шесто одделение

Во свидетелствата за учениците ќе се воведе додаток во кој што ќе се наоѓаат резултатите од екстерното тестирање, а не како што беше до сега резултатите од екстерното тестирање да се во рамките на свидетелството. Oваа новина ја изгласаа пратениците во рамките на измените и дополнувањата на Законот за основно образовани и Законот за средно образование.
Според надлежните, со самото воведување на овој додаток, истовремено се воведува уште една измена со која што резултатот од екстерното…

Read More

Пониски плати за судската администрација

Пониски плати за судската администрација

Судските административци кои штрајкуваа и бараа надоместоци на плата, сега ќе добијат помала плата за 40 отсто. Но, и покрај ваквата одлука на Судскиот буџетски совет продолжува штајкот на судските службеници на ниво на државата, вклучително и во Основниот суд Куманово. Претставници на УПОЗ посочуваат дека на вработените во судската администрација со колективни одлуки им се кратат платите  поради учество во штрајк, наместо со поединечни решенија на кои ќе имаат право на жалба, што е…

Read More

Хуманитарна изложба за Александар и Мартина

Хуманитарна изложба за Александар и Мартина

За Александар и Мартина Додевски, беше насловена хуманитарната изложба на водителката на Телевизија Плус, Драгана Спасовска, која се одржа синоќа во кафе бар Револушн. Љубителите на уметноста имаа можност по симболична цена да купат изработено дело. Инаку делата се работени на камен со боја. Собраните средства ќе бидат донирани за лекување на двете деца, кои боледуваат од цироза на црниот дроб. Авторката на изложбата истакна дека делата се сликани со љубов, исто како што е…

Read More

Во тек е обука за напредни ИТ вештини

Во тек е обука за напредни ИТ вештини

Над 40 невработени лица деновиве присуствуваат на обука за напредни ИТ вештини, која се спроведува во основното училиште Крсте Мисирков, а ја организира Агенцијата за вработување. Невработените кои го изучуваат  целиот пакет Microsoft office, се на различна возраст. Тие се поделени во две групи на основно и повисоко ниво.
-Ние направивме една анкета за да видиме колку знаат, за да ги направиме соодветно групите, некој е пониско, некој повисоко ниво. Заинтересираноста е голема, во смисла активноста…

Read More

Кумановски акцијаши на работна акција во Краљево

Кумановски акцијаши на работна акција во Краљево

Од 24 јули до 7 август Кумановски акцијаши ќе се приклучат на младинската работна акција „Краљево 2016-та“. Деновиве се формира младинската работна бригада , а пријавувањето трае до 10 –ти месецов. Групата од 20 волонтери од Куманово која што ќе учествува во акцијата во Краљево ќе има можност да помогне во санирање на теренот кој што бил поплавен претходниот период.
-На покана на долгорочна соработка меѓународна доброволна акција со наши волонтери и ветерани, 10  и 10,…

Read More

Отпочна карванот „Македонија вработува 2“

Отпочна карванот „Македонија вработува 2“

Од Куманово денеска отпочна карванот „Македонија вработува 2“. Наредните три месеци невработените граѓани и приватните компании ќе имаат можности директно од министерот за труд и социјална политика Диме Спасов и директорот на агенцијата за вработување Влатко Поповски  да се информираат за мерките и бенефитите кои што ги нуди овој проект кој во изминатата година отворил голем број работни места и помогнал на повеќе од 480 компании на ниво на државата.
-Колку повеќе ги доближиме можностите кои…

Read More

Мирен протест за прегазеното дете

Мирен протест за прегазеното дете

Под мотото „За правда“  невладината организација „Зани“  денеска организираше мирен протестен марш во куманово поради прегазеното четиригодишно дете кое што подлегна на повредите. Стотици поддржувачи на протестот точно во 15 часот тргнаа од пред влезот на гимназијата Сами Фрашери кај зелениот пазар и потоа движејќи се низ централното градско подрачје протестот го завршија пред основниот суд Куманово. Тука организаторот порача дека секој што ќе изврши еден ваков не хуман акт треба да се казни согласно…

Read More

Второ пријавување во средните училишта

Второ пријавување во средните училишта

Во средните училишта во градот денеска се спроведе второто пријавување од јунскиот уписен рок за запишување ученици во прва година во учебната 2016-2017 година. Првото пријавување за гимназиско, стручно и уметничко образование и спортските академии се одржа на 28-ми и 29-ти јуни, а резултатите од запишувањето и слободните места беа објавени по само два дена. Во техничкото училиште Наце Буѓони голем број ученици денеска ги доставуваа потребните документи за упис. Од таму истакнаа дека интересот…

Read More

Ќе се надмине проблемот за собирање на смет

Ќе се надмине проблемот за собирање на смет

Од понеделник ќе се надмине проблемот со изнесување и депонирање на смет,  односно ќе се врати стариот работен режим според кој функционираше јавното претпријатие Чистота и Зеленило, истакна на последната седница на Советот на општина Куманово, директорот Сашо Петрушевски. Тој нагласи дека нередовното изнесување на смет ќе стане минато, бидејќи се решени дефектите на 9-те камиони. Советниците од опозицијата кои го покренаа ова прашање, истакнаа дека изминатиов период, постојано добивале забелешки од граѓаните за овој…

Read More

Отпочна проектот „Зајакнување на партиципативна демократија“

Отпочна проектот „Зајакнување на партиципативна демократија“

Kолку граѓаните и претставници од граѓански организации учествуваат во процесот на донесување одлуки на локално ниво беше тема на денешната средба во Куманово што ја организираше Фондацијата за развој на локалната заедница со претставници на граѓански организации од североисточниот регион. Оваа средба со фокус групата е дел од проектот „Зајакнување на партиципативната демократија“, финансиран од ЕУ, преку инструмент за демократија и човекови права.
-Во фаза е подготовка на севкупна анализа на состојбите на процесот на учеството…

Read More
1 329 330 331 332 333 412