Одбележан Денот на Првиот механизиран пешадиски баталјон

Со воена свеченост во  касарната  „Боро Менков“ денеска се одбележа Денот на Првиот механизиран пешадиски баталјон . Со указ на претседателот Ѓорѓе Иванов , 26-ти февруари  е одреден за Ден на единицата , како датум со кој се одбележува историскиот  настан, поврзан со денот на формирањето на Третата Македонска ударна бригада, пред 73 години во селото Жегљане.
„Како и тогаш , така и сега , задачите и обврските се големи, но целта е иста“ ,  потенцираше…

Read More

Без струја и вода живее семејството Станковски

„Млада сум за пензија, а стара за работа“ ,  вака ја започнува својата животна приказна 43-годишната Сузана Станковска, самохрана мајка на десетгодишно девојче од населбата Перо Чичо. Повеќе од една година ова семејство живее без струја и вода во домот, а семејната пензија од 6.000 денари која што ќерката ја прима од татко и, кој како градежен работник пред седум години загина при изградбата на спомен куќата на Тоше Проески во Крушево не е доволна…

Read More

Огромен интерес кај пензионерите за бесплатна бања

Двојно поголем интерес годинава кај пензионерите за бесплатна бањско -климатска рекреација и за бесплатен туристички викенд, споредбено со претходната.  Вкупно 942 барања се поднесени до Фондот за пензиско и инвалидско осигурување во Куманово до истекот на крајниот рок, 20 –ти февруари.
-524 барања за бањска рекреација и 418 барања за бесплатен викенд. Во споредба со минатата година,  во 2016-та година имавме поднесено 446 барања вкупно, што е оваа година пораст од околу 110 проценти, значи повеќе…

Read More

Отворен оглас за самовработување

Невработените лица од градот до 10-ти март ќе имаат можност да аплицираат за добивање грант за самовработување, една од најатрактивните мерки кои што ги спроведува Агенцијата за вработување на Република Македонија, а е дел од оперативниот план на Владата. Мерката самовработување предвидува грант од 4 илјади евра неповратни средства за секоја креативна идеа и бизнис план.
-Право на учество имаат сите невработени лица, во 2016 година со оваа мерка имаме основано 106 микро претпријатија во трите…

Read More

Италијанскиот амбасадор ја посети општината

Амбасадорот на Република Италија, Карло Ромео денеска ја посети општина Куманово, при што се сретна со градоначалникот Зоран Дамјановски. На средбата тие разговараа за функционирањето на локалната самоуправа, економската состојба, инвестициите и слично. Градоначалникот нагласи дека амбасадорот дал свои видувања во однос на зајакнување на демократските процеси, безбедноста, стабилноста, како и економскиот просперитет на државата и општината.
-Денеска имавме една плодна дискусија час и половина портоколарно се запозна со сите специфики на општината пред се за…

Read More

Подобрување на јазични и математички вештини преку забава

„Читањето и математиката се забавни “ е активност која што денеска беше реализирана во основното училиште „Толи Зордумис“ . Активноста која се состои  во читање на интересен начин сликовници на македонски и албански јазик од страна на јавни личности  е наменета за учениците од најмалата возраст. Проектот насловен „Со читање до лидерство“ го  имплементира Фондацијата за образовни и културни иницијативи „Чекор по чекор“ , финансиски подржан од УСАИД. Главната цел  е да се проценат и …

Read More

Седуммина кумановци во централниот одбор на ГРОМ

Седуммина кумановци меѓу кои Виктор Цветковски, кој е и генерален секретар, Зоран Петрушевски, Горан Јовановиќ, Марија Цакиќ, Марта Цветковска, Ивица Андоновски и Марјан Каранфиловиќ, се избрани во централниот одбор на ГРОМ, на Второто собрание на партијата кое се одржа минатата недела во Скопје.  Партијата и наредните четири години ќе ја води Стевче Јакимовски.
-Едногласно, со громогласен аплауз Собранието на ГРОМ донесе одлука функцијата претседател на ГРОМ и во наредниот четиригодишен период да ја извршува Стевче Јакимовски….

Read More

Електронски уреди причина за говорни нарушувања

Прерана употреба на таблет, лап топ компјутери, мобилни телефони од страна на најмалата популација придонесува децата подоцна да прозборуваат  или пак да имаат одредени нарушувања во говорот, предупредуваат дефектолозите. Прекумерната употреба на овие електронски уреди придонесува дури и мимиката на децата да им биде вкочанета, погледот право насочен, не покажување интерес за она што се случува околу нив , вели дефектологот Фросина Симоновска.  Како резултат на оваа појава кај децата, рускиот педијатар Олег Комаровски направил…

Read More

Во гимназијата отворена младинска канцеларија

Учениците од гимназијата Гоце Делчев од денеска имаат можност да користат младинска канцеларија. Во истата тие може да учат, да се информираат за одредени активности, другаруваат и слично. Младинската канцеларија всушност  е резултат на успешното спроведување на проектот Гласот на младите Македонија, кој минатата година го реализираше Центарот за интеркултурен дијалог ЦИД. Целта на проектот беше да се поттикнат младите да бидат активни чинители на промените во општеството.
-Младинската канцеларија ја отвораме со цел младите да…

Read More

Крводарителска акција во СВР Куманово

Во просториите на СВР Куманово денеска се одржа крводарителска акција. Истата е дел од редовните акции кои што ги организира полицијата, три пати во годината.  Поддршка на акцијата даде Институтот за трансфузиона медицина и општинската организација на Црвениот крст.
До 11 часот беа соберени над 20 крвни единици, а организаторите се надеваат дека до крајот на денот ќе се придружат над 60-ина вработени.
Полицајците истакнаа дека секогаш со задоволство учествуваат во вакви хуманитарни акции.
Акцијата за дарување крв…

Read More
1 542 543 544 545 546 637