Распишан е конкурсот за престој во Ученичкиот дом

Распишан е конкурсот за престој во Ученичкиот дом

Конкурсот за сместување во ученичкиот дом „Професор Мијалковиќ“ во Куманово е распишан денеска.  За место може да се пријават нови ученици, но и оние кои досега ги користеле услугите на домот, кој располага со капацитет за сместување на 120 ученици, од прва до четврта година.  За да биде примен ученикот потребно е да се исполнат повеќе услови. Треба да станува збор за редовни ученици запишани во средно училиште по наставен план и програма што ја…

Read More

Град уништи насади во Тромеѓа

Град уништи насади во Тромеѓа

Поројните дождови проследени со град кои во недела попладне го зафатија регионот, уништија поголем дел од  насади на земјоделските површини. Најголеми штети претрпеа жителите во селата Тромеѓа, Пчиња и Студена бара. Тие велат дека вакво невреме со град не помнат ни најстарите жители и додаваат дека над 40 отсто од родот е уништен.
-Има доста уништено и жита и се што е садено и во пролетна и во есенска сеидба. Проценка не можеме да кажеме колку…

Read More

Изложба на уметничи фотографии „Улица 2015“

Изложба на уметничи фотографии „Улица 2015“

Републичка изложба на уметнички слики со наслов „Улица 2015“  беше отворена во Центарот за култура „Трајко Прокопиев“. Изложбата е организирана од Фото Кино Клуб “Козјак“ од Куманово. Изложени беа 65 дела на црно-бели и колор фотографии во дигитална и слободна принт тема.
– Денес ќе отвориме 2 изложби првата е републичка изложба на уметничка фотографија „Улица 2015“, а втората е клубска изложба на Фото Кино Клуб “Козјак“ каде се претставени најуспешните дела на нашите членови во…

Read More

Ќе се избираат ученици на генерацијата

Ќе се избираат ученици на генерацијата

Ученици на генерацијата од основните и средните училишта од Куманово и Старо Нагоричане ќе бидат прогласени наредната недела, во четврток. Настанот во организација на Регионалното здружение на просветни работници ќе се одржи во просториите на општина Куманово, а дипломите на најдобрите ќе им бидат врачени од градоначалникот на Куманово, Зоран Дамјановски. Искуствата говорат дека понекогаш се случува да бидат прогласени повеќе ученици на генерацијата.
-Пред се, тоа е една внатрешна или интерна работа на секое училиште…

Read More

Технички саем во „Наце Буѓони“

Технички саем во „Наце Буѓони“

Околу 170 полуматуранти од основните училишта во градот денеска учествуваа на техничкиот саем во средното училиште „Наце Буѓони“. Овој настан популарно наречен „Техносаенс“ се организира четврта година по ред во чест на Кирил и Методиј, со цел промовирање на училиштето пред полуматурантите. Учесниците се натпреваруваа во повеќе категории во природните науки, информатиката и спортот.
-Се надеваме на крајот на јуни дека некој ученик од денешниот ден ќе посака да стане иден наш ученик, знаејќи дека иднината…

Read More

Гимназиските матуранти синоќа ја прославија матурската вечер

Гимназиските матуранти синоќа ја прославија матурската вечер

Матурските прослави традиционално се најубавите случување во нашиот град кои се одбележуваат во месец мај секоја година. Генерацијата матуранти 2014/15 од гимназијата „Гоце Делчев“ синоќа го прослави завршувањето на средното образование во еден од кумановските ресторани и се простија од училиштето. Секоја генерација има свој белег и претставува иднина на земјата, оваа генерација се засноваше на пријателство и единство, велат професорите од Гимназијата.
-Оваа генерација ќе ја помнам по интелегенција, по начинот на кој се снаоѓаат…

Read More

Табановце ја прославува летната слава „Св.Никола“

Табановце ја прославува летната слава „Св.Никола“

Во селото Табановце денес се празнува летната слава „Св.Никола“, заштитник на земјоделците и сточарите. Мештаните  секоја година празникот го одбележуваат со осветување на петте крстови кои се наоѓаат во различни маали во селото. На крај селаните се собираат околу главниот крст кој е лоциран во кругот на црквата „Св.Петка“ и палат свеќи за здравје и бериќет во текот на целата година.
-Оваа е летна Св. Никола слава на нашата црква Св. Петка. Секоја година се бира…

Read More

Техничките струки се дефицитарни во Куманово

Техничките струки се дефицитарни во Куманово

Во Агенцијата за вработување во Куманово  се појавува недостаток на кадри од техничката струка. До кумановскиот Центар за вработување има пристигнато 10 барања за прием на градежни инженери, 7 барања за прием на шумарски инженери, 3 барања за ИТ вештини и 5 барања за електо инженери. Од друга страна пак, во агенцијата се јавува суфицит на кадри од општествените науки, меѓу кои најбројни се правниците и економистите. Фирмите кои бараат работници се претежно од градежната,…

Read More

Формирано работно тело за регионални проекти

Формирано работно тело за регионални проекти

Околу 15  предлог -идеи за проекти досега пристигнале во канцеларијата за рурален развој во рамките на Центарот за развој на Североисточниот регион. Прибирањето на идеите ќе продолжи во наредните денови, а кога ќе се достигне бројката од околу 50  ќе се изберат најдобрите. За нив преку УНДП и Министерството за локална самоуправа ќе се бараат донатори за нивна реализација, која се очекува да започне кон крајот на наредниот месец. Селекцијата ќе ја врши  заедничко работно…

Read More

Светски ден на културна разноликост за дијалог и развој

Светски ден на културна разноликост за дијалог и развој

Куманово има посебна причина да го одбележи Светскиот ден на културна разноликост за дијалог и развој бидејќи неговата вредност се темели на културните различности. Во градот освен Македонци, живеат и Албанци, Срби, Власи, Турци и др, а општинскиот совет е единствениот во земјава во кој покрај македонскиот се зборува и на јазиците на националностите, албанскиот, ромскиот и српскиот јазик. Во општината има повеќе невладини организации кои го промовираат мултикултурализмот, меѓу нив е и Центарот за…

Read More
1 369 370 371 372 373 388