Крводарителска акција во чест на Александар Ковачевски

Крводарителска акција во чест на Александар Ковачевски

Почитувачите на ликот и делото на Александар Ковачевски, негови колеги од министерството за одбрана, припадници на АРМ и членови на Здружението на армиските и полициските ветерани денеска беа дел од крводарителската акција , организирана во Клубот на ветераните „Христијан Тодоровски Карпош“.
-Ова е трета по ред крводарителска акција во чест на мојот покоен сопруг кој беше крводарител, член на ова Здружение на ветерани и беше доста хуман човек, сакаше да помага, даруваше крв. Првата акција беше…

Read More

Потрошени 18 насто од буџетот на општината

Потрошени 18 насто од буџетот на општината

Во првите три месеци од 2015 година општина Куманово потрошила околу 300 милиони денари или 18 посто од буџетот. Реализитрани се 7 посто од капиталните приходи ,а најголем дел се наменети за изградба и реконструкции на улици, изградба на затворен базен и јавно осветлување во градот.
-За првите три месеци од годината реализирани се 21 насто од буџетот. Има реализација на даночните и неданочните приходи, на приходите од самофинансирачки активности, како и на приходи од донации…

Read More

ВМРО ДПМНЕ се подготвува за партискиот конгрес

ВМРО ДПМНЕ се подготвува за партискиот конгрес

На втори и трети мај во Центарот за култура „Трајко Прокопиев“ ќе се одржи 15 партиски конгрес на ВМРО ДПМНЕ. На истиот ќе присуствуваат 560 делегати, кои што се избрани по различни основи.  Претседателот на општинскиот комитет на ВМРО-ДПМНЕ Куманово, Драган Петковски вели дека подготовките се при крај и дека го радува фактот што конгресот ќе се одржи во нашиот град.
-Ова за нас значи многу бидејќи партијата постои повеќе години. Ова е 15-ти конгрес на…

Read More

Марш на солидарноста по повод 1-ви Мај

Марш на солидарноста по повод 1-ви Мај

1-ви  Мај, Меѓународниот ден на трудот ќе биде одбележан со Марш на солидарност  организиран од Сојузот на синдикатите на Македонија.  Во петок, напладне на маршот можат да се приклучат и работниците од Куманово, членови на ССМ, информираат од Регионалната синдикална организација.  Годинава, мотото е поддршка на законските решенија.
-Сакаме да кажеме дека треба да се почитуваат колективните договори и колективните договори да бидат потпишани од сите фирми односно сите работодавачи да имаат потпишано колективни договори така…

Read More

Стечајците на протести пред државните институции

Стечајците на протести пред државните институции

Стечајните работници од здружението „Унит“ во четврток ќе протестираат пред Владата, министерствата за труд и социјална политика и за финансии. Тие од надлежните бараат да ги обештетат и да ги вработат, бидејќи како што велат, секојдневно се соочуваат со финансиски потешкотии и едвај сврзуваат крај со крај.
-Ќе протестираме по еден час пред Министерството за труд и социјална политика и Министерството за финансии, ќе ги изнесеме нашите барања и ќе бараме прием, потоа ќе продолжиме кон…

Read More

Пожари во Стрима и Доброшане

Пожари во Стрима и Доброшане

Со затоплување на времето почнаа и првите пожари во кумановско. Во тек на изминативе два дена противпожарната единица Куманово регистирала два пожари, од кои едниот е во липковското село Стрима, а вториот во Доброшане.
Пожарот во Стрима кој избувнал во недела попладне, траел до раните утрински часови во понеделник. Во истиот била зафатена дабова и букова шума и трева во површина од пет хектари.
Во гасењето учествувало јавното претпријатие Шумско Стопанство-Куманово со пет вработени  и две теренски  возила….

Read More

Утре ќе се одржи 36-та седница на Советот

Утре ќе се одржи 36-та седница на Советот

Во кружната сала на зградата на поранешни општествено-политички организации утре со почеток во 10 часот ќе се одржи триесет и шестата седница на Советот на Општина Куманово.
На седницата ќе се најдат 61 точки, а советниците ќе расправаат за збирниот извештај за настанатите штети и проценетите последици од поплавата во март, како и за финансиските извештаи за годишно работење на јавните претпријатија  Водовод , Чистота и зеленило, Пазаришта и Куманово гас.
На дневен ред се годишната програма…

Read More

Патронажни сестри дел од проектот „Учиме заедно“

Патронажни сестри дел од проектот „Учиме заедно“

Обука на патронажни сестри за поддршка на семејствата и деца со пречки во развојот е дел од проектот „Учиме заедно“ кој денеска  беше реализиран во Куманово.  Програмата  има цел да ги едуцира патронажните сестри за да посамоуверено и покомпетентно се грижат за децата со посебни развојни потреби и за нивните семејства. Освен патронажните сестри во проектот се вклучени и родители на деца со посебни развојни потреби,  патронажни сестри – едукатори, техничари и акушерки и претставници…

Read More

Учениците лесно го изучуваат англискиот јазик

Учениците лесно го изучуваат англискиот јазик

По пет ученици од  петто, шесто и седмо одделение и пет ученици вкупно од осмо и деветто одделение ќе учествуваат на државен натпревар по англиски јазик кој ќе се одржи на 09 мај во Скопје. Овие ученици покажаа најдобри резултати на регионалниот натпревар во спелување  што се одржа викендов во основното училиште „Христијан Карпош“.  Покрај натпреварувачите  од кумановските централни и подрачни училишта, своето познавање на англискиот јазик го покажаа и учениците од Крива Паланка и…

Read More

Пролетен крос на пензионерите

Пролетен крос на пензионерите

Мирко Цветковски и Јасмина Тодоровска победија на пролетниот крос организиран викендов од здружението на пензионери од Куманово. Ова воедно беше и подготовка за општинскиот натпревар кој допрва ќе се одржи.
-Времето не послужи денеска, малку беше напорно, но битно е да се учествува, некој мора да биде прв, а некој последен изјави Мирко Цветковски,  пензионер
-Досега имам учествувано на две републички спортски пензионерски игри, имам бронзена и сребрена медала во дисциплината фрлање на ѓуле и трчање на…

Read More
1 378 379 380 381 382 389