УМС на ВМРО-ДПМНЕ ќе собира идеи од граѓаните

УМС на ВМРО-ДПМНЕ ќе собира идеи од граѓаните

Унијата на млади сили на ВМРО-ДПМНЕ во четврток во 19 часот, во Центарот за култура „Трајко Прокопиев“ ќе одржи трибина на која ќе бидат презентирани новите мерки и проекти, кои ги спроведува владата за младите. Истовремено сите посетители ќе можат да дадат свои предлози и идеи. Според претседателот на младите, Марио Цветковски проектите Купи куќа за млади, Македонија вработува, Изградба на 150 изгралишта за баскет, средношколска среда, бесплатни патувања за најдобрите студенти и многу други,…

Read More

Промовирана монографија за воннаставни активности

Промовирана монографија за воннаставни активности

„Партиципација на учениците во воннаставни активности на училиштето-акциски истражувања“ е насловена монографијата која што беше промовирана денеска, а е изработена од четири основни училишта од градот „ Христијан Карпош“, „ Браќа Миладиновци“, „Крсте Мисирков“ и „11 Октомври“.
Наставниците од посочените училишта направија истражувања со учениците преку прашалници, анкети и интервјуа на различни теми. Христијан Карпош работеше на темата-интерпероналните односи меѓу учениците во паралелка, Браќа Миладиновци ја обработи партиципацијата на учениците во воннаставни активности на училиштето, 11…

Read More

Се отвори канцеларија за проектот„Купи куќа за млади“

Се отвори канцеларија за проектот„Купи куќа за млади“

Во Куманово од денеска почнува со работа канцеларијата за новиот проект „Купи куќа за млади“. Целта е проектот да се приближи до младите и да може на едно место да добијат информација за условите, учеството, банките и плацевите. Во нив се ангажирани обучени вработени кои ќе ги дадат потребните информации на младите.
-Основен проект е Kупи куќа, купи стан, а овa е нов проект Kупи куќа за млади каде што ќе ги даваме основните информации,  кои…

Read More

Пропаднати шахти и уништени тротоари низ градот

Пропаднати шахти и уништени тротоари низ градот

Пропаднати шахти и уништени тротоари веќе подолг временски период им задаваат главоболки на кумановци. Возичите раскажуваат дека поради шахтите кои не се на ниво на асфалтот, најчесто им страдаат амортизерите и останати делови поврзани со предниот дел на автомобилот.
Велат дека тие претставуваат опасност и за безбедноста во сообраќајот, бидејќи постојано се обидуваат да ги избегнат со заобиколување. Додаваат дека најмногу проблеми имаат при дождливо време, кога истите се полни со вода, па не ги забележуваат.
Вакви…

Read More

Заврши екстерното тестирање на матурантите

Заврши екстерното тестирање на матурантите

Заврши екстерното тестирање на матурантите.  Според надлежните, проверувањето на учениците кое се спроведуваше од понеделникот поминало во најдобар ред со мали забелешки во врска со двосмисленост на одредени прашања, непонудени одговори кои што матурантите ги очекувале како можни точни или пак понудени одговори кои што не соодветствуваат со поставените прашања.
-Од нашето училиште беа опфатени 245 матуранти кои беа обврзани да полагаат два предмета. Имаме како и секоја година сугерирања од страна на учениците во врска…

Read More

Табановчани: Не крадеме од мигрантите

Табановчани: Не крадеме од мигрантите

Мештаните на Табановце ги отфрлаат обвинувањата од невладините организации, дека влегуваат во Транзитниот центар и крадат облека која е наменета за бегалците. Тие тврдат дека досега не се случило да земат од хуманитарната помош, туку само ги собираат неискористените производи кои се расфрлани по нивите и патот. Според нивното кажување мигрантите најчесто ја фрлаат облеката и други хигиенски средства, кои тие можат да ги искористат.
-Ние не крадеме, она што е фрлено на земја ние го…

Read More

Обука за проекти за промоција на хумани вредности

Обука за проекти за промоција на хумани вредности

Триесетина основци и средношколци денеска присуствуваа на предавањето за проекти за промоција на хумани вредности, кое се одржа во просториите на Црвен крст. Целта на предавањето е да се обучат младите да направат проекти за добробит на заедницата.
-Сето тоа е нивна идеа што сакаат да работат, на кого сакаат да помогнат се е за доброто на граѓаните. Се спроведуваат по три обуки. Проекти минатата година имавме изработка и поставување на мини парк во село Студена…

Read More

Фирмите се запознаа со најновите европски програми

Фирмите се запознаа со најновите европски програми

Претставници на малите и средни претпријатија денеска имаа можност да се запознаат со најновите европски програми, фондови и проекти, на информативниот настан кој го организираше Бизнис центарот, кој работи во состав на Североисточниот плански регион. Настанот е со цел да ги претстави критериумите, условите и бенефитите кои што ги нуди Европската унија, за проекти кои што можат да се имплементираат во период од 2014 до 2020 година.
-На некој начин ќе ги поттикнеме малите и средни…

Read More

Средношколскиот пленум продолжува со активностите

Средношколскиот пленум продолжува со активностите

По неколкумесечна пауза кумановските средношколци во втората половина на февруари, ќе одржат мирен протест. Ова беше договорено на денешниот генерален состанок, кој се одржа во гимназијата „Гоце Делчев“, а на кој ги презицираа следните активности на средношколскиот пленум.
-Собирот ќе се одржи пред се за да се мотивираат учениците да продолжи нашата борба за подобро образование. Настанот ќе биде проследен со повеќе активности во кои ќе учествуваат средношколците ќе има повеќе говорници а за понатамошните активности…

Read More

Субвенции за вградување сончеви колектори

Субвенции за вградување сончеви колектори

Министерството за економија по пат на јавно извлекување ќе надомести дел од трошоците за купени и вградени сончеви термални колекторски системи во домаќинствата за 2016 година. Враќање на дел од средствата можат да добијат граѓаните кои набавиле колектори во период од 21 јануари до 31-мај годинава. 
Повратот на парите изнесува до 30 отсто од вредноста, но не повеќе од 300 евра во денарска противвредност, под услов да не е искористено правото на претходно објавените јавни огласи.
Барателот…

Read More
1 339 340 341 342 343 403