Продолжуваат акциите за озеленување на градот

Продолжуваат акциите за озеленување на градот

Во тек е формирање на нови дрвореди на повеќе локации во Куманово и дополнување на стари дрвореди со нови 250 листопадни садници од Јавното Претпријатие „Чистота и зеленило“ .

Во следниот период ќе се  засадат дополнително уште 200  зимзелени садници, 350 перени и 200 украсни грмушки.

-Ќе продолжиме и понтаму да ја озеленуваме и разубавуваме нашата животна средина-напиша на својот профил на Фејсбук, градоначалникот на Куманово, Максим Димитриевски.

Read More

Со пари од УНДП отворен шивачки салон

Со пари од УНДП отворен шивачки салон

Од идеја до реализација. Со помош од УНДП и
од државата се оствари сонот на 37 годишната кумановка Марија Гигов за отворање
сопствен бизнис. Финансиските средства во износ од 308.000 денари што ги добила
од УНДП, Гигов  ги вложила  во набавка на машини, материјали и други
средства за работа за новоотворената шивачка работилница, а добила и бесплатна
обука од нивни консултанти во Центарот за вработување во Куманово.

-Ова е мој приватен сопствен бизнис шивачка работилница, насловена Куде шнајдерку Марију. Ме…

Read More

Уште една награда за „Етно село Тимчевски“

Уште една награда за „Етно село Тимчевски“

Еден од најреномираните ресторани во Куманово и Македонија „Етно село Тимчевски“ во петок се закити со нова награда за угостителство во Ниш, Република Србија каде се одржа натпревар за угостителски објекти од регионот. Ресторанот „Етно село Тимчевски“ е прогласен за најдобар ресторан во Македонија и е препорачан од меѓународните и регионални здруженија за угостители “SACEN” и “UUTP”.
Комплексот „Етно село Тимчевски“ располага и со соби за сместување, сали за семинари и конференции и базени, а од…

Read More

„Ангел Шајче“ – домаќин на „Игри без граници 2018 “

„Ангел Шајче“ – домаќин на „Игри без граници 2018 “

Детската градинка Ангел Шајче денеска беше домаќин на манифестацијата „Игри без граници 2018“  што традиционално се организира по повод Детската недела во првата недела од месец октомври. На годинешната манифестација учествуваа околу 300 деца од осум градинки во државата. Покрај деца од шесте објекти на Ангел Шајче во Куманово, во Игрите без граници се вклучија и градинките Детелинка од Крива Паланка, 7-ми Септември од Пехчево,23-ти Август  -Берово, Астибо од Штип и три градинки од Скопје,…

Read More

Проектни активности на „ Порака наша “

Проектни активности на „ Порака наша “

„Продолжено моќно образовно партнерство “ е еден од проектите во чија што реализација, покрај општинските сектори и јавни институции, активно е вклучен и дневниот центар за лица со интелектуална попреченост „Порака наша „. Проектот се спроведува преку две проектни идеи, информира координаторот Мартина Костовска од „Порака наша“. Како што информира Костовска, првата проектна идеја се однесува на таргет групата – самите корисници на дневниот центар.
-Како и секоја година во овој период започнуваме во соработка со…

Read More

Компаратив 48

Компаратив 48

Нови пројекат удружења “Порака наша”
Дневни центар за особе ометене у развоју “Порака наша” из Куманова почиње са реализацијом пројекта “Инклузивна партнертва у заједници”. По координаторки, Мартини Костовској, на пројекту су, осим општине, укључене и три школе из Куманова, основне школе “Браћа Миладиновци”  и “Христијан Тодоровски Карпош” и средња стручна школа “Киро Бурназ”, а носиоц локалних активности је “Порака наша”.
-Пројекат се одвија у сарадњи са МОН-ом, Бироом за развој образовања и одржаваће се у шест општина….

Read More

Павловски: Гласајте за европска Македонија !

Павловски: Гласајте за европска Македонија !

„Членството во НАТО  И ЕУ гарантираат пораст на македонската економија. Со тоа ќе има повисоки приходи за граѓаните, поголеми инвестиции и нови работни места,  поголем и стабилен пазар за домашните фирми, економски развој и подобар живот за сите граѓани“ , рече на денешната пресконференција советникот Владимир Павловски.
-Членството во НАТО ќе донесе нови и големи директни и странски инвестиции во економијата во Македонија. Инвестициите отвараат нови работни места, а Македонија станува конкурентна и се зголемува растот…

Read More

Компаратив 43

Компаратив 43

Анимирана ликовна авантура
Кулурни центар Трајко Прокопиев у Куманову је организовао ликовну радоницу под називом “Анимирана ликовна авантура”, на којој учествују деца од 6 до 12 година.
Сашо Тодоровски је дошао на идеју да организује овакву радионицу и он каже да ће најмлађи сликати на тему “Нацртај свог јунака”, а у оквиру овог пројекта обухваћена су и деца ометена у развоју.
-Ово је једна ликовна дечија анимирана радионица, деца сликају на тему  “Нацртај свог јунака из цртаног филма”….

Read More

Крводарителска акција во гимназијата „Гоце Делчев“

Крводарителска акција во гимназијата „Гоце Делчев“

Повеќе од шеесет единици крв се собрани на денешната крводарителска акција во гимназијата „Гоце Делчев“ организирана во соработка со Институтот за трансфузиона медицина од Скопје и Црвениот крст. Денеска крв даруваат матураните –гимназијалци, а во вторник наредната недела на акцијата ќе се приклучат и ученици од трета година кои што веќе станале полнолетни, информираат надлежните од „Гоце Делчев“.
-На денешната акција се пријавени  максимум по десет ученици од четврта година заради нормално одвивање на наставата, а…

Read More

Волонтери мереа шеќер во крвта на стари лица

Волонтери мереа шеќер во крвта на стари лица

Волонтери на општинската организација на Црвениот крст денеска спроведоа бесплатна акција за мерење на шеќер во крвта и притисок во домот за стари лица „Зафир Сајто“. Активноста е во рамките на одбележувањето на Неделата за грижа на стари лица од 20 до 26 –ти ноември.
Неделата за грижа на стари лица се одбележува под мотото ” Сите сме нивни деца”, а целта  е да се подигне јавната свест на населението за правата на овие лица, и нивната…

Read More
1 2