Одбележан патрониот празник на „Вук Караџиќ“

Одбележан патрониот празник на „Вук Караџиќ“

На денот на одбележувањето на патрониот празник, денеска свечено беше пуштено во употреба реновираното основно училиште „Вук Караџиќ“ . Реконструкцијата на прозорците и на покривната конструкција е донација од Владата на Јапонија. Лентата ја пресече амбасадорката на Јапонија во РМ,  Кеико Ханеда  во придружба на градоначалникот Максим Димитриевски и директорката на училиштето.
-Чест и задоволство ми е што нашето училиште имаше  толку важни гости, нејзината екселенција амбасадорката на Јапонија , меѓутоа не беа без причина ,…

Read More

ОК ВМРО ДПМНЕ: Езеро на влезот на Куманово

ОК ВМРО ДПМНЕ: Езеро на влезот на Куманово

 
-Сведоци сме на недомаќинското работење на СДС и актуелниот градоначалник Дамјановски, како и постојаното уназадување и  уништување на градот. Личните и бизнис интересите се секогаш пред интересите на граѓаните.Ова штетно правило како вирус  го има зафатено , Куманово над 12 години.
Денеска се наоѓаме на влезот на Општината Куманово, позади бензинската станица на МАКПЕТРОЛ. Овој влез на граѓаните на Куманово е познат по големото езеро кое се формира при секој мал дожд. Одводната канализација која е…

Read More

Пластична Македонија

Пластична Македонија

Чиста животна средина, здрав живот исполнет со уживање!
Најголемиот придонес во денешно време кој може да се оствари за себеси, блиските, човештвото, нашата сакана татковина и нашето опкружување е токму нашата еколошката свест и нашето залагање за чиста и здрава животна средина и природа!
Постојано гледаме филмови во кои сите ние се восхитуваме на дисциплината и чистотата што ја имаат другите култури и народи. Секој од нас барем еднаш има речено дека тоа е „западот“. Па што?…

Read More

Со соларна енергија до поголема заштеда

Со соларна енергија до поголема заштеда

Во време на развиена технологија луѓето бараат начини како да дојдат до поголеми заштеди, а вооедно да ја заштитат и околината како и самата планета Земја. Се повеќе се настојува да се искористуваат непресушливите извори на енергија. Сонцето како еден од тие извори, има доволно енергија за да ги задоволи потребите на сите нас. Со толку многу сончеви денови во текот на целата година едноставно е невозможно, а да не се помисли колку многу би…

Read More

Изгаснати пожарите во липковско

Изгаснати пожарите во липковско

Нема активни пожари на територијата на Куманово. Дождот кој вчеравечер паѓаше во градот и околината ги изгаснал пожарите кои последниве денови ја пустошеа шумата во селата Белановце, Отља и Стрима, информираат надлежните.
Вчера во раните утрински часови вработени во шумско стопанство со две возила излегле на терен во атарот на селото Белановце и поголемиот дел од пожарот го локализирале во текот на денот. Сепак поради непристапен терен, 200-300 метри долж границата со Република Косово пожарот…

Read More

Граѓаните информирани за работата на општините

Граѓаните информирани за работата на општините

Граѓаните генерално се информирани и знаат што работат општините, но не се вклучени во заедничко донесување на одлуките  покажуваат резултатите од анализата на постоечките практики на консултација со граѓаните во процесот на креирање политики на локално ниво, изработена од  Фондацијата за развој на локалната заедница. Во Куманово денеска се организираше дебата на која беа презентирани резултатите од анализата на ниво на североисточниот регион, во рамките на  проектот „Зајакнување на партиципативната демократија“.
-Сите тие препораки понатаму ќе…

Read More
1 2