„Ангел Шајче“ – домаќин на „Игри без граници 2018 “

„Ангел Шајче“ – домаќин на „Игри без граници 2018 “

Детската градинка Ангел Шајче денеска беше домаќин на манифестацијата „Игри без граници 2018“  што традиционално се организира по повод Детската недела во првата недела од месец октомври. На годинешната манифестација учествуваа околу 300 деца од осум градинки во државата. Покрај деца од шесте објекти на Ангел Шајче во Куманово, во Игрите без граници се вклучија и градинките Детелинка од Крива Паланка, 7-ми Септември од Пехчево,23-ти Август  -Берово, Астибо од Штип и три градинки од Скопје,…

Read More

Проектни активности на „ Порака наша “

Проектни активности на „ Порака наша “

„Продолжено моќно образовно партнерство “ е еден од проектите во чија што реализација, покрај општинските сектори и јавни институции, активно е вклучен и дневниот центар за лица со интелектуална попреченост „Порака наша „. Проектот се спроведува преку две проектни идеи, информира координаторот Мартина Костовска од „Порака наша“. Како што информира Костовска, првата проектна идеја се однесува на таргет групата – самите корисници на дневниот центар.
-Како и секоја година во овој период започнуваме во соработка со…

Read More

Компаратив 48

Компаратив 48

Нови пројекат удружења “Порака наша”
Дневни центар за особе ометене у развоју “Порака наша” из Куманова почиње са реализацијом пројекта “Инклузивна партнертва у заједници”. По координаторки, Мартини Костовској, на пројекту су, осим општине, укључене и три школе из Куманова, основне школе “Браћа Миладиновци”  и “Христијан Тодоровски Карпош” и средња стручна школа “Киро Бурназ”, а носиоц локалних активности је “Порака наша”.
-Пројекат се одвија у сарадњи са МОН-ом, Бироом за развој образовања и одржаваће се у шест општина….

Read More

Павловски: Гласајте за европска Македонија !

Павловски: Гласајте за европска Македонија !

„Членството во НАТО  И ЕУ гарантираат пораст на македонската економија. Со тоа ќе има повисоки приходи за граѓаните, поголеми инвестиции и нови работни места,  поголем и стабилен пазар за домашните фирми, економски развој и подобар живот за сите граѓани“ , рече на денешната пресконференција советникот Владимир Павловски.
-Членството во НАТО ќе донесе нови и големи директни и странски инвестиции во економијата во Македонија. Инвестициите отвараат нови работни места, а Македонија станува конкурентна и се зголемува растот…

Read More

Компаратив 43

Компаратив 43

Анимирана ликовна авантура
Кулурни центар Трајко Прокопиев у Куманову је организовао ликовну радоницу под називом “Анимирана ликовна авантура”, на којој учествују деца од 6 до 12 година.
Сашо Тодоровски је дошао на идеју да организује овакву радионицу и он каже да ће најмлађи сликати на тему “Нацртај свог јунака”, а у оквиру овог пројекта обухваћена су и деца ометена у развоју.
-Ово је једна ликовна дечија анимирана радионица, деца сликају на тему  “Нацртај свог јунака из цртаног филма”….

Read More

Крводарителска акција во гимназијата „Гоце Делчев“

Крводарителска акција во гимназијата „Гоце Делчев“

Повеќе од шеесет единици крв се собрани на денешната крводарителска акција во гимназијата „Гоце Делчев“ организирана во соработка со Институтот за трансфузиона медицина од Скопје и Црвениот крст. Денеска крв даруваат матураните –гимназијалци, а во вторник наредната недела на акцијата ќе се приклучат и ученици од трета година кои што веќе станале полнолетни, информираат надлежните од „Гоце Делчев“.
-На денешната акција се пријавени  максимум по десет ученици од четврта година заради нормално одвивање на наставата, а…

Read More

Волонтери мереа шеќер во крвта на стари лица

Волонтери мереа шеќер во крвта на стари лица

Волонтери на општинската организација на Црвениот крст денеска спроведоа бесплатна акција за мерење на шеќер во крвта и притисок во домот за стари лица „Зафир Сајто“. Активноста е во рамките на одбележувањето на Неделата за грижа на стари лица од 20 до 26 –ти ноември.
Неделата за грижа на стари лица се одбележува под мотото ” Сите сме нивни деца”, а целта  е да се подигне јавната свест на населението за правата на овие лица, и нивната…

Read More

Одбележан патрониот празник на „Вук Караџиќ“

Одбележан патрониот празник на „Вук Караџиќ“

На денот на одбележувањето на патрониот празник, денеска свечено беше пуштено во употреба реновираното основно училиште „Вук Караџиќ“ . Реконструкцијата на прозорците и на покривната конструкција е донација од Владата на Јапонија. Лентата ја пресече амбасадорката на Јапонија во РМ,  Кеико Ханеда  во придружба на градоначалникот Максим Димитриевски и директорката на училиштето.
-Чест и задоволство ми е што нашето училиште имаше  толку важни гости, нејзината екселенција амбасадорката на Јапонија , меѓутоа не беа без причина ,…

Read More

ОК ВМРО ДПМНЕ: Езеро на влезот на Куманово

ОК ВМРО ДПМНЕ: Езеро на влезот на Куманово

 
-Сведоци сме на недомаќинското работење на СДС и актуелниот градоначалник Дамјановски, како и постојаното уназадување и  уништување на градот. Личните и бизнис интересите се секогаш пред интересите на граѓаните.Ова штетно правило како вирус  го има зафатено , Куманово над 12 години.
Денеска се наоѓаме на влезот на Општината Куманово, позади бензинската станица на МАКПЕТРОЛ. Овој влез на граѓаните на Куманово е познат по големото езеро кое се формира при секој мал дожд. Одводната канализација која е…

Read More

Пластична Македонија

Пластична Македонија

Чиста животна средина, здрав живот исполнет со уживање!
Најголемиот придонес во денешно време кој може да се оствари за себеси, блиските, човештвото, нашата сакана татковина и нашето опкружување е токму нашата еколошката свест и нашето залагање за чиста и здрава животна средина и природа!
Постојано гледаме филмови во кои сите ние се восхитуваме на дисциплината и чистотата што ја имаат другите култури и народи. Секој од нас барем еднаш има речено дека тоа е „западот“. Па што?…

Read More
1 2 3 4 5