Трибина за остварување на соништа на Димковски

Трибина за остварување на соништа на Димковски

„Како да бидете креатори на сопствениот живот и како да ги остварите вашите соништа“, е насловот на трибината на авторот Ниче Димовски, која се одржа синоќа во Центарот за култура Трајко Прокопиев. Кумановци имаа можност да ги слушнат теориите и досегашното искуство на Димовски. Тој пред нив говореше за парадигма за креирање позитивен живот за само седум дена.
-Науката кажува дека ние имаме огромна моќ благодарение на нашиот мозок во зависност од тоа каде се фокусираме…

Read More

Пензионерите ја изведоа „Шути и рогати“

Пензионерите ја изведоа „Шути и рогати“

Љубителите на театарот синоќа имаа можност да ја проследат претставата Шути и рогати која што ја изведе драмската секција при Културно уметничкото друштво Ѓоко Симоновски на Здружението на пензионери. Актерите истакнаа дека им било чест по 18-ти пат да го изведат ова дело.
Шути и рогати денеска имаа можност да ја проследат и лицата во Домот Зафир Сајто. Претседателот на Здружнието на пензионери Спиро Николовски истакна дека е задоволен од работата на  драмската секција.
-Ова е добра…

Read More

Кумановци навремено плаќаат данок на имот

Кумановци навремено плаќаат данок на имот

Во буџетот на општина Куманово се слеани над 8 милиони денари повеќе во споредба со лани, по основ на данок на имот, такси и други давачки за физички и правни лица. Зоран Павловски од Секторот за администрирање на приходи при локалната самоуправа вели дека наплатата се одвива без проблеми.
-Конкретно данок на имот на физички лица и правни имаме 34.450.000 минатата година имавме некаде ова време 32.000.000 рапидно е зголемено за 5-6 милиони данок на промет на…

Read More

Ќе се санира мостот во населбата Карпош

Ќе се санира мостот во населбата Карпош

Општина Куманово ќе го санира оштетениот мост на улицата 100, во населбата Карпош. Истиот со години претставуваше опасност за стотиците ученици кои секојдневно поминуваа по него, но и за останатите мештани на населбата. На мостот нема патека за пешаци, дел од оградата е урнат, а покрај него има неколку големи бездни, кои водат директно во одводниот канал. Изминативе неколку дена интензивно се работеше на чистење на  коритото и проширување на теренот.
-Нашата агенда е на секој…

Read More

Заврши кампањата „Надмини ги предрасудите“ на НРЦ

Заврши кампањата „Надмини ги предрасудите“ на НРЦ

Со изложба на цртежи и креативни дела на околу 200 ученици од основните и средни училишта од градот, во кои главната порака е надминување на стереотипите и предрасудите, заврши Рома прајд или кампањата Доста надмини ги предрасудите, запознајте ги Ромите, која ја спроведува Националниот ромски центар, со поддршка на програмата Европа за граѓаните.
-Првата фаза од проектот беше работилница во која учествуваа 70 ученици и наставници по ликовна уметноста, имавме работилница со сесија за предрасуди и…

Read More

Делегација од „Перо Наков“ на меѓународен натпревар во Минск

Делегација од „Перо Наков“ на меѓународен натпревар во Минск

Делегација од тројца наставници и исто толку ученици од економското училиште Перо Наков, од 8-ми до 14-ти октомври учествуваше на финалето на Меѓународниот натпревар за падагошко мајсторство Кристална мастилница, Булгаковски час, кој  се одржа во Минск, Република Белорусија. Натпреварот го организираа фондацијата Руски мир, Министерството за образование на Република Белорусија и Меѓународниот педагошки клуб.  Директорката на Перо Наков, Лидија Тасевска истакна дека носат прекрасни впечатоци од престојот кој бил исполнет со многу активности.
-Имавме можност да…

Read More

Проект за „Подобрување на општинските услуги“

Проект за „Подобрување на општинските услуги“

Градоначалници, претставници на јавни претпријатија од шесте општини од Североисточниот плански регион денеска се запознаа со можностите за користење на средства од  Вториот проект за подобрување на општинските услуги, на Министерство за Финансии и Светската Банка. Целта на проектот е да се обезбеди финансиска поддршка на локалните самоуправи во форма на долгорочни заеми, наменети за финансирање на инфраструктурата и други инвестиции кои имаа потенцијал за генерирање приходи односно остварување заштеди или пак се висок приоритет…

Read More

Уредена месната заедница Б.С Гојчо

Уредена месната заедница Б.С Гојчо

Лошите временски услови не ги спречија членовите на општинската организација на СДСМ, јавното претпријатие Чистота и зеленило и неколку граѓани заедно да го уредат паркот кај зградите зад економското училиште Перо Наков. Кумановци кои живеат во месната заедница Б.С Гојчо добија нови клупи, лулашки и уредена зелена површина.
-Мислам дека ова е една позитивна акција која се одржува неколку недели по ред за уредување на градските катчиња, урбаната опрема што ја набавуваат на некој начин апелирам…

Read More

Трае реконструкцијата на Домот на занаетчии

Трае реконструкцијата на Домот на занаетчии

До средината на декември нов внатрешен лик треба да добие најзначајната градба, Домот на занаетчии, која се наоѓа на Градскиот плоштад. Првиот човек на градот, Зоран Дамјановски истакна дека е задоволен од динамиката на градежните работи. Тој информираше дека во моментов се работи на промена на столарија, поставување климатизација, уредување на сантирните јазли, односно на целосниот внатрешен дел.
-Oстанува уште согласност од конзерваторскиот завод за нашиот проект за фасада. Тој проект го чекаме се надевам беше…

Read More

ТК „Тумба“ и ТК „Куманово“ организираа турнир во тенис

ТК „Тумба“ и ТК „Куманово“ организираа турнир во тенис

На новите четири тенери кои се наоѓаат во близина на Спорската сала, денеска се одржа турнир во тенис, кој го организираат тениските клубови Тумба и Куманово. Турнирот на кој учествуваа деца на возраст од 5 до 16 години се организира во чест на 11-ти октомври. Тренерите од двата клуба истакнаа дека се радуваат што со пуштањето на овие терени се отвораат услови за развивање на тенисот во градот.
-Целта на овој турнир е една поголема масовност…

Read More
1 343 344 345 346 347 381