Започна уписот во музичкото училиште „Панче Пешев“

Во нижото музичко училиште Панче Пешев, во тек е упис за прием на нови ученици во учебната 2016/2017 година.
Училишетето годинава има можност да запише 50 ученици кои ќе бидат распоредени за изучување на пијано, хармоника, виолина, гитара, кларинет, труба и пеење. На конкурсот може да се запишат ученици од 6 до 12 година возраст, а заинтересирани сите податоци може да ги добијат во училиштето.
Конкурсот за упис ќе трае до 9-ти септември.

Read More

Се реставрира црквата „Св. Горѓи Победоносец“

Се реставрира црквата „Св. Горѓи Победоносец“

Со поддршка на Министерството за култура интензивно се работи на конзервација и реставрација на црквата „Св. Горѓи Победоносец“ во кумановското село Младо Нагоричане, која е споменик на културата од 16 век. „Конзервацијата и реставрацијата на овој значаен споменик на културата од поствизантискиот период се одвива во повеќе фази, а стручните екипи на Националниот конзерваторски центар во моментов ги реализираат активностите за консолидацијата на архитектонско-конструктивниот склоп на црквата, изведба на дренажен систем и партерно уредување.
Според усвоената…

Read More

Мултимедијален фестивал на Кокино

Мултимедијален фестивал на Кокино

На мегалитската опсерваторија Кокино, во недела на 21-ви август, ќе се одржи целодневниот културен хепенинг Кокино Тврдина на сонцето. Мултимедијалниот фестивал има цел да даде поинаква живост и промоција на самата мегалитска опсерваторија, без да се нарушат атмосферата и духот на самиот локалитет.
Активностите ќе започнат во 17 часот со организирани, едукативни тури до опсерваторијата, но и организирани работилници за филигран, керамика, компостирање, оригами, а паралелно со нив ќе се одвиваат и предавања од областа на астрономијата.
Со поетското читање,…

Read More

Промовирана стихозбирката „Година без лето“

„Година без лето“ е насловот на стихозбирката на Виолета Танчева Златева, која синоќа беше промовирана пред кумановската публика во градската библиотека „Тане Георгиевски“. За ова дело авторката ја доби овогодинешната награда Браќа Миладиновци, на Струшките вечери на поезијата. Делото кое излезе во печат во април годинава, обработува теми од секојдневието.
-Нема некоја конкретна тема за секој поет, тоа што го живее тоа го обработува во својата поезија, така е и со мене, почнувајќи од мојата секојдневна…

Read More

Отворена изложбата „Кумановски графичари“

Во Центарот за култура „Трајко Прокопиев“ синоќа беше отворена биеналната изложба Кумановски графичари. Збирката која се состои од 26 графики во различни техники, е дело на девет академски графичари од Куманово.
-Се работи за изложба која е традиционална во Центарот за култура Кумановски графичари е биенална изложба на графика која се организира на секои две години. Првата изложба беше организирана 2003 година и од тогаш на секои две години го претставуваме она што е актуелно на…

Read More

Се одржа поетско-музичка вечер

Во Центарот за култура „Трајко Прокопиев“ синоќа во 19 часот се одржа петта по ред поетско музичка вечер, која е во организација на Здружението на граѓани Друштво на писатели на Куманово. На манифестацијата беа наградени најдобрите творби  на учениците од  основните и средните училишта од градот, кои учествуваа на литературниот конкурс кој го распиша Друштвото на писатели.  Претседателката на друштвото, Божана Перо Трајковска истакна дека целта на оваа поетско музичка вечер е да се поттикне…

Read More

Отворена изложба на оружје од османлиски период

Оружје од Османлискиот период до крајот на Втората светска војна е насловот на изложбата на кустос, историчар во кумановскиот музеј Марија Живачки, која синоќа беше отворена во Уметничката галерија. Кумановци имаа можност да разгледаат околу 50 парчиња ладно и огнено оружје. Авторката истакна дека се одлучила за оваа изложба затоа што оружјето било постојан придружник на македонскиот народ во борба за слободата.
-На изложбата има претставено ладно оружје, јатагани, белопасец црнопасец кои се богато изгравирани, има…

Read More

Библиoтеката одбележа 70-годишен јубилеј

Градската библиотека „Тане Георгиевски“ денеска со свечена седница во Центарот за култура „Трајко Прокопиев“, одбележа 70 години постоење. На манифестацијата беше презентиран фото материјал за напредокот и развојот на оваа установа од 1945 година. Пред присутните се обрати директорката Нада Ивановска која инфомираше дека некогашната библиотека броела само 1.300 книги, коишто ги донирале граѓаните на Куманово, а денеска книжниот фонд изнесува околу 200.000 библиотечни единици секаков вид литература, периодика, весници и друг библиотечен материјал.
-Библиотеката како…

Read More

Заврши фестивалот „Денови на комедија“

„Идиоти“ е насловот на комедијата која го затвори 18-тото издание на фестивалот „Денови на комедија Куманово 2015“. Претставата е  работена според едночинки од Муза Павлова, во режија на Мирослав Петковиќ и асистент на режија, Бојана Краљевска. Темата зборува за случки од секојдневието, односно административните лавиринти, корупцијата и манипулацијата во општеството, а сето тоа е претставено на комичен начин. Ликовите во претставата ги играат Марко Трајковиќ,  Александра Михајлова, Владо Дојчиновски и Мартин Лазаревски.  Режисерот Петковиќ истакна…

Read More

Изведена претставата „Премиера во сабота“

„Премиера во сабота“ е насловот на комедијата на прилепскиот народен театар „Марко Цепенков“, која синоќа беше изведена во Центарот за култура „Трајко Прокопиев“, во рамки на фестивалот „Денови на комедија“.  Претставата е напишана по текстот и во режија на истакнатиот македонски актер, сценарист и писател, Коле Ангеловски.  Текстот е продолжение на претходниот „Три во едно“, а се работи за три различни приказни. Дејството се случува во театар, а работата почнува десет дена пред премиера.  На…

Read More
1 32 33 34 35