Стечајците повторно на протести

Стотина стечајни работници денеска протестираа пред Центарот за вработување во Куманово, од каде што побараа државата што поскоро да ги обештети со 6.000 денари месечно до повторно вработување или пензионирање.
-Ние ќе побараме под итно да се обештетат стечајците, тоа е единствено барање на сите стечајни на ниво на Mакедонија. Знаеме колку има фирми но дали тие ќе ги опфатат сите. Со полно право бараме да не обештетат со 6.000 денари со тоа што и тие…

Read More

Средношколците продолжија со бојкотирање на наставата

Средношколците од Куманово денеска се приклучија на бојкотот на наставата. Учениците отидоа во училиштата, но наместо да следат настава организираа вонучилишни активности: алтернативни предавања, дебати и објаснување за функционирањето на Средношколскиот пленум. Претстаниците од пленумот велат дека од трите барања што ги доставиле до МОН, само едно било делумно исполнето, поради што инсистираат на средба помеѓу Министерот и нивните претставници со цел да се пронајде решение за новите измени во образовниот систем.
-Вчера имаше состанок на кој присустваа голем дел од средношколците…

Read More

Велигденска продажна изложба на „Порака-наша“

Велигденски украси изработени од  корисниците на Дневниот центар „Порака –наша“ и средношколците од здравствената струка денеска се продаваа во трговскиот центар Сума. На иницијатива на родителите на членовите на центарот, се организирале неколку работилници каде што биле изработени  декорациите.
-Средствата одат директно за потребите на дневниот центар, за купување на храна бидејќи храната во центарот доаѓа од донации. Немаме средства постојани од кои купуваме храна туку буквално зависиме од тие донации. Поради тоа се одржуваат вакви…

Read More

Одбележан Светскиот ден на Ромите

Демократска сила на Ромите во Куманово денеска во Центарот за Култура „Трајко Прокопиев“, со свечена манифестација го одбележа, Светскиот ден на Ромите. На манифестацијата присутните се потсетија на 8-ми април 1971 година, кога за прв пат беа вградени темелите на модерно организирање на ромската заедница низ светот. Претседателот на Демократска сила на Ромите во Македонија, Шабан Салиу истакна дека веќе гледаат одредени промени во однос на вработувањето кај Ромите.
-Мислам дека економската состојба постепено се подобрува. Знам дека…

Read More

ГРОМ: Има ли „Водовод“ план за излез од финансиската криза?

Кумановци летово може да останат без вода, поради долгот на јавното претпријатие „Водовод“, сметаат од ГРОМ. На денешната прес-конференција тие истакнаа дека загрижено ја следат драмата со долговите, кои што ги има претпријатието кон Кумановско-липковско поле и ЕВН, во висина од над 2 милиони евра. Иако директорот смирува дека ќе можат да обезбедат сигурно и континуирано водоснапдување на градот, тие тврдат дека се уште нема конкретен план.
-Повикуваме на разум и одговороност на сите надлежни институции,…

Read More

Бесплатни прегледи за Светскиот ден на здравјето

Кумановци се почесто се вклучуваат во активностите организирани од здравствената струка во техничкото училиште „Наце Буѓони“. Денеска на Светскиот ден на здравјето средношколците бесплатно  мереа крвен притисок и ги анкетираа граѓаните за тоа колку редовно пешачат и дали здраво се хранат. Годинава овој ден се одбележува под мотото  „ За безбедна храна, од нива до трпеза“.
-Мериме крвен притисок и правиме анкета. Имаме доволен број заинтересирани што доаѓаат овде, изјави средношколка.
Учениците од здравствената струка во текот…

Read More

Оштетен мост – опасност за жителите на Карпош

Стотина ученици од населбата Карпош секојдневно по неколку пати поминуваат по оштетениот и небезбеден мост на улицата 100 одејќи кон училиштето. Кога има врнежи од дожд децата во најголем број случаи со наводенета облека и калливи  ја следат наставата. Вистинска опасност  за нив, но и за останатите граѓани на населбата е да се движат по поткопан мост на кој нема патека за пешаци, дел од оградата е урнат,  а покрај него има и огромна бездна…

Read More

Црвениот крст донираше на Центарот за ран детски развој

Центарот за ран детски развој, во основното училиште „11 октомври“.  Донацијата е од Помош во храна и хигиенски средства ќе добие едно семејство кое што има две деца згрижени во општинската организација на Црвениот крст,а целта е да им се помогне на корисниците кои најчесто потекнуваат од социјално загрозени семејства.
-Згрижувањето е бесплатно, а сите материјали за работа се обезбедени со помош на УНИЦЕФ и општината. Овде нема спиење и храна, туку само едукација, изјави Верица…

Read More

На Ромите им треба работа

По повод 8-ми април, Светскиот ден на Ромите, невладината организација „Англунипе“ денеска организираше трибина, насловена „Роми борете се за вашите права“. Претседателот на организацијата, Мерџан Демирали истакна дека последниве години во Македонија постои напредок во образованието за Ромите, но не и за вработување.
-За жал вработеноста е на многу ниско ниво, мала бројка, се надевам дека ќе провладее свеста кај институциите во државата  и ќе започне терминот процентуална застапеност, која што важи во Македонија и таа…

Read More

400 илјади евра за обнова на улиците

Oколу 400 илјади евра планира да потроши општина Куманово  за санирање на поголем број улици во градот во текот на годината. До крајот на април ќе заврши пролетното крпење на ударните дупки, а паралелно се отвора нова тендерска постапка за одржување на постоечката патна инфраструктура. КОП Инженеринг е фирмата која минатата година по пат на електронско наддавање го доби тендерот за летно одржување на улиците. Според градоначалникот Зоран Дамјановски, цената е најбитниот елемент во евалуацијата…

Read More
1 418 419 420 421 422 425