Учениците лесно го изучуваат англискиот јазик

По пет ученици од  петто, шесто и седмо одделение и пет ученици вкупно од осмо и деветто одделение ќе учествуваат на државен натпревар по англиски јазик кој ќе се одржи на 09 мај во Скопје. Овие ученици покажаа најдобри резултати на регионалниот натпревар во спелување  што се одржа викендов во основното училиште „Христијан Карпош“.  Покрај натпреварувачите  од кумановските централни и подрачни училишта, своето познавање на англискиот јазик го покажаа и учениците од Крива Паланка и…

Read More

Пролетен крос на пензионерите

Мирко Цветковски и Јасмина Тодоровска победија на пролетниот крос организиран викендов од здружението на пензионери од Куманово. Ова воедно беше и подготовка за општинскиот натпревар кој допрва ќе се одржи.
-Времето не послужи денеска, малку беше напорно, но битно е да се учествува, некој мора да биде прв, а некој последен изјави Мирко Цветковски,  пензионер
-Досега имам учествувано на две републички спортски пензионерски игри, имам бронзена и сребрена медала во дисциплината фрлање на ѓуле и трчање на…

Read More

Женски футсал на Државен натпревар

Женската екипа во футсал од основното училиште „Магдалена Антова“ деновиве се подготвува за државниот натпревар во Скопје, откако претходно освоија  прво место и на општинскиот и на регионалниот натпревар.
 -Државниот натпревар ќе се одигра во Скопје од 14 до 16 мај, ќе учествуваат  од 6 до 8 екипи девојчиња, истовремено тоа ќе биде и Олимпијада  на која ќе земат учество учесници од сите спортови, ќе бидат застапени футсал, машки и женски, потоа ракомет, одбојка, кошарка и…

Read More

Првомајски пикник на Студена вода

Со организирање Првомајски пикник на Студена вода кај Доброшане, здружението на резервните армиски и полициски ветерани планира да го одбележи Меѓународниот ден на трудот.  Организационо се подготвени, но потребна им е финансиска помош, велат од Организациониот одбор.
-Имаме веќе готови повици до граѓаните, разговарано за автобуски превоз, сцената, културно уметничките друштва кои ќе настапат да ги развеселат присутните, но финанасиски не сме подготвени. Бидејќи ние сме дел од една организација која се самофинансира од нашата скромна…

Read More

Обука за земјоделските производители

Сиво кафеавата дамка на пченицата,  рѓите и дамка во устите кај јачменот се најчестите болести кои последниве години ги напаѓаат житните култури и го намалуваат приносот за 30 до 40 проценти.  Вакви информации добија земјоделските производители  кои денеска ја следеа обуката „Болести и штетници кај пченица и јачменот“ која се организира во соработка со Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, односно Фитосанитарната управа, Државниот  земјоделски инспекторат и Фитосанитарната лабораторија. Насоките како земјоделците да се справат…

Read More

Ќе никнат ли згради во стариот градски парк?!

Откако поголемиот дел од дрвјата во стариот парк беа исечени, во градот се почесто се зборува дека на местото на зелената површина ќе се гради комплекс од станбени згради. Ваквите неофицијални информации наидоа на осуда кај граѓаните особено ако се знае дека на Куманово како град со повеќе од  100.000 жители му недостасуваат паркови. Најзасегнати се рекреативците кои и покрај тоа што не се задоволни од моменталната состојба во која се наоѓа паркот, сепак  порачуваат…

Read More

Отворен Саем на книгата

На Светскиот ден на книгата и авторското право пред библиотеката „Тане Георгиевски“ денеска се отвори мини саем на книгата. Манифестацијата е во рамки на кампањата „ Да“ за КНИГА, која ја организира книгоиздателството Матица Македонска.
-Кога ве гледам во ваков број  јас воопшто не се грижам за книгата. Велат дека книгата има голема конкуренција тука се електонските медиуми, телевизиите, разни игри и друг вид забави, меѓутоа книгата е незаменли и овој настан тоа го потврдува изјави…

Read More

Средношколци од Куманово заминаа на протест во Скопје

Околу 350 средношколци од Куманово утрово со седум автобуси заминаа во Скопје, да го подржат протестот поради новите реформи во образовниот систем. Тие ќе протестираат пред Владата и Министерството за образование и наука, се додека надлежните не ги слушнат нивните барања.
-Веќе имаме протестирано во Скопје, упатуваме апел до учениците од другите градови да доаѓаат и собирите да бидат помасовни. Има најава дека голем број наставници од Скопје ќе учествуваат на маршот, од Куманово ќе одат…

Read More

Се одржа работилница на ЕУ ЛЕАДЕР пристапот

Во кружната сала во Комитет денеска се одржа 3-тата работилница за стратешко планирање, која што е дел од проектот за воведување и имплементација на ЕУ ЛЕАДЕР пристапот во Куманово, Старо Нагоричане и Липково. Работилницата е од стратешко значење за креирање на идната стратегија на локалните акциони групи, од проектот кој што го финансира УСАИД за експанзија на мали и средни бизниси.
Проектниот координатор на Североисточен плански регион информираше дека целта на оваа работилница е да ги завршат…

Read More

Работилница за носии во Старо Нагоричане

Во просториите на тренинг центарот Млади за млади во Општина Старо Нагоричане синоќа беше пуштена во употреба работилница за шиење на носии и изработка на сувенири. Работилницата е дел од проектот Унапредување на човекови права и заштита на малцинства во Југоисточна Европа.
Целта на проектот е да се пренесе српската култура, односно фолклорот, музиката, јазикот, традицијата. Како што е предвидено во проектот, работилницата ќе се користи за производство на носии за потребите на членовите на Културно…

Read More
1 484 485 486 487 488 494