(ФОТО) Отворен ден во ОУ „Вук Караџиќ“

(ФОТО) Отворен ден во ОУ „Вук Караџиќ“

Основното училиште „Вук Караџиќ“ денеска организираше отворен ден. Првооделенците заедно со наставниот кадар, преку штандови со интересни, креативни изработки, ги информираа идните ученици и нивните родители за  уписот, работењето на училиштето, функционирањето на службите. Од училиште се надеваат дека овој настан ќе предизвика интерес за упис на идните првачиња.  

-Посебно ми е драго што има голем број на родители кои дојдоа со своите идни првачиња да видат како работиме, што работиме, какви услови за работа нуди…

Read More

Музички хепенинг за матурантите во „Наце Буѓони“

Музички хепенинг за матурантите во „Наце Буѓони“

Во рамки на проектот „Од нас, за сите нас“, кој го реализира хуманитарното здружение „Мајка“ од Куманово, пред бината во средното техничко училиште „Наце Буѓони“ денеска се одржа музички хепенинг наменет за матурантите.

-Овој настан е дел од повеќе активности од овој проект. Инаку главната цел на проектот беше изградба на оваа бина која е зад нас, и ќе служи за одбележување на културни и спортски манифестации. Во иднина планираме уште два настани, во рамки…

Read More

Поништено решението на Антикорупциска против Димитриевски, Мургашанска и Општина Куманово

Поништено решението на Антикорупциска против Димитриевски, Мургашанска и Општина Куманово

Управниот
суд на Република Северна Македонија го поништи решението на Антикорупциска
комисија,
кое се однесува на градоначалникот на Куманово, Максим Димитриевски и
претседателот на Советот на општината, Атина Муграшанска.

Антикорупциската
комисија донесе решение по дадена претставка на ВМРО-ДПМНЕ, за наводно
користење на општински простории во Куманово за промоција на тогашниот
претседателски кандидат Стево Пендаровски.

Управниот
суд смета дека при донесувањето на решението, Антикорупциска комисија нецелосно ја
утврдила фактичката состојба, поради што не била во можност да цени дали
правилно е применето материјалното право. 

Според
Управниот суд и приложените…

Read More

Граѓаните не редовно плаќаат вода

Граѓаните не редовно плаќаат вода

Наплатата за последната сметка за вода е 37 проценти,
загубата на вода изнесува  51 отсто, плаќаме
заостанати долгови и извршни трошоци по основ на пресуди, правни и
адвокатско-нотарски услуги, рече на вчерашната седница на Советот директорот на
„Водовод“, Горан Стојковски, во врска со тримесечниот извештај за финансиското
работење на јавното претпријатие.

-Наплатата за последната сметка за вода е
37 отсто, ако се земе предвид телефон и интернет од 97 отсто, замислете со какви
проблеми се соочуваме. Наплатата за сметка за вода оди,…

Read More

Општински совет за превенција на детско престапништво

Еден од членовите на Општинскиот совет за
превенција на детско престапништво на Општина Куманово да биде припадник на ромската
 етничка заедница, побара советникот
Самет Салиевски на последната седница на Советот. Според Салиевски, членот би
требало да биде од основните училишта во кои што настава следат поголем број
ученици од ромска националност.

Раководителот на Секторот за образование
Жика Крстевски објасни дека првата фаза
од донесувањето на одлуката за формирање на советот за превенција од детско
престапништво е…

Read More

(ФОТО) Гимназијалците одржаа хуманитарен концерт

(ФОТО) Гимназијалците одржаа хуманитарен концерт

Во Занаетчискиот дом синоќа се одржа хуманитарен концерт кој го организираа средношколците од гимназијата Гоце Делчев, заедно со менторот Александар Митрички. Концертот имаше хуманитарен карактер, а собраните средства ќе завршат кај социјално загрозено семејство.

Љубителите на музиката синоќа имаа можност во Занаетчискиот дом да го проследат концертот на средношколците од гимназијата „Гоце Делчев“. Концертот кој имаше хуманитарен карактер се одржа под менторство на наставникот по музичко образование, Александар Митрички. Учениците изведоа популарни мелодии…

Read More

Градските гробишта ќе се прошируваат

Градските гробишта ќе се прошируваат

Да се подобри одржувањето на хигиената на
градските гробишта од јавното претпријатие „Чистота и зеленило“ кое што е
надлежно за оваа услуга, побара советникот Зоран Петрушевски на денешната
седница на Советот на Општина Куманово. Тој побара и одговор од директорот на
претпријатието дали се планира нешто во врска со гробните места, со оглед на
тоа што на постоечките гробишта речиси е исполнет капацитетот.

-Второто прашање е, какви се согледувањата
во однос на слободен простор за таа работа, треба да го набави…

Read More

Утре почнува Фестивалот на нов германски филм

Утре почнува Фестивалот на нов германски филм

Од утре до 22 –ри мај во Куманово ќе се одржи 14-тото
издание на Фестивалот на новиот германски филм во организација на Амбасадата на
Сојузна Република Германија во Македонија. Предвидените осум филмови ќе бидат
прикажани во Младинско културниот центар „Козјак“ ,  а посетителите ќе имаат можност да проследат филмови
од најновата филмска продукција на Германија, комедии, драми, социјални, детски
филмови , но и кратки германски филмови. Наредните осум денови секоја вечер со
почеток во 20 часот ќе биде прикажан по еден…

Read More

„Кочо Рацин“ –домаќин на проектот GOAL

„Кочо Рацин“ –домаќин на проектот GOAL

Основното училиште
„Кочо Рацин“  неделава е домаќин на наставници
и ученици од Франција, Шпанија, Португалија, Романија и Италија, во рамките на
проектот GOAL или Учиме преку игра. Проектот кој што е дел од Еразмус
програмата и во кој се вклучени шест училишта од шест држави се реализира две
учебни години , од септември 2018-та до месец август 2020 година.

-Наставниците и учениците ќе се дружат, другаруваат, ќе
работат на работилници, ќе прошетаат низ нашата држава, ќе разменуваат
искуства, изјави Лидија Пешевска, директор на…

Read More

Отворен клуб на лекувани алкохоличари

Отворен клуб на лекувани алкохоличари

Во Куманово е отворен Клуб
на лекувани алкохоличари. Сите заинтересирани граѓани ќе може да им се обратат
во просториите на Црвениот крст, секоја среда од 18 до 20 часот. Од клубот се
надеваат дека граѓаните ќе соработуваат со нив, за своето, но и  за доброто на најблиските.

-Досега ваков клуб во Куманово немаше, сега го отвораме и се надеваме на успешна работа. Овој клуб се отвора со цел да им помогне на лицата зависници од алкохол, оние што…

Read More
1 2 3 4 5 230