Правобранителот ќе утврдува како се одземени ингеренциите

Народниот правобранител целосно ќе го разгледа случајот со одземање на ингеренциите на општина Куманово за градинката Ангел Шајче, по одлука на Министерството за труд и социјална политика.

Ова беше истакнато на вчерашната трибина, кога актуелната директорка Марина Алексовска соопшти дека ќе ја достави целосната документација, откако проблемот пред правобранителот Иџет Мемети го истакна градоначалникот, Максим Димитриевски. Тој праша каде може да се обрати бидејќи му биле одземени одредени права, поради како што рече  наводно непочитување…

Read More

Државна лотарија отвори среќна куќичка на градскиот плоштад

Државна лотарија отвори среќна куќичка на градскиот плоштад

Државна лотарија на Македонија ја прошири својата мрежа со отворање на нов штанд за уплата на игри на среќа, кој се наоѓа на градскиот плоштад, во близина на фонтаната „Батко Ѓорѓија“.

Со тоа, кумановци од денеска ќе имаат можност да ја тестираат својата среќа во сите игри  кои ги нуди Државната лотарија, но и да ги добијат сите детални информации врзани за нив.

Пред самото отворање се одржа и обука за вработените коишто ќе ги услужуваат…

Read More

Болницата ќе добие мамограф

Болницата ќе добие мамограф

Кумановската Општа болница до мај годинава ќе добие мамограф. Министерството за здравство планира
да набави осум мамографи кои ќе бидат распределени во неколку јавни здравствени
институции ширум државата, меѓу кои и Општата болница , информираше вчера ресорниот министер Венко Филипче, по
посетата на здравствената установа.

-Веќе до крајот на оваа недела ќе започне постапката така
што зависно колку
траат временските рокови, веруваме дека за период од два до три месеци апаратот
ќе стигне во кумановската болница, изјави Венко Филипче, министер за здравство…

Read More

Училишни сообраќајни единици во основните училишта

Училишни сообраќајни единици во основните училишта

Десет ученици од основното училиште „Христијан Тодоровски
Карпош“ во населбата Перо Чичо, како дел од училишна сообраќајна единица денеска
теоретски и практично се едуцираа  за почитување
на сообраќајните правила и прописи. Активностите беа најавени на крајот од
минатата година на одбележувањето на Неделата на безбедност во сообраќајот на
патиштата.  Проектот го реализира Отсекот
за превенција при СВР Куманово во соработка со Општинскиот совет за безбедност
во сообраќајот , Општина Куманово и основните училишта во градот.

-Целта е да се укаже на сите…

Read More

ЕВН донираше апарат за оштетен слух кај новороденчиња

ЕВН донираше апарат за оштетен слух кај новороденчиња

Апарат за рана дијагностика на оштетувања на слухот кај
новороденчињата денеска доби Општа болница Куманово, донација од компанијата ЕВН.
Министерот за здравство Венко Филипче посочи дека станува збор за метода која
што се изведува во сите развиени земји и помага да се детектираат проблемите со
слухот уште во најмала возраст непосредно после раѓањето.

-А сето тоа значи дека раната детекција може да значи и рана интервенција со што се надминуваат и други компликации во развојот на бебињата односно децата,…

Read More

Гимназијата одбележа 147 години од раѓањето на Гоце Делчев

Гимназијата одбележа 147 години од раѓањето на Гоце Делчев

Во
гимназијата Гоце Делчев денеска беа одбележани 147 години од раѓањето на
револуционерот, како и 74 годишнина од постоењето на
училиштето.  Пред бистата на Делчев во дворот на училиштето цвеќе положија
претставници на училиштето, Здружението на армиски и полициски ветерани, општината,
советот, јавните претпријатија, политичките партии и други. Учениците говореа за ликот и делото
на Делчев за кого кажаа дека бил револуционер и светла личност од македонската
историја.

– Како училиште покажуваме секогаш најсолидни резултати на сите полиња, во сите натпревари, по…

Read More

Успешна приказна на „Јустиција“ Куманово

Успешна приказна на „Јустиција“  Куманово

Имплементацијата 
на меѓународното право за човекови права внатре и надвор од државата е
основната визија на здружението „Јустиција“  од Куманово. Бројни активности и проекти, меѓу
кои соработка со старите лица на подрачјето на Куманово, но и пошироко на територијата
на РМ, работа со со лицата кои што живеат во сиромаштија, жените и родовата
рамноправност, слободата на информирањето го одбележаа минатогодишното работење
на „Јустиција“. Според претседателката на здружението Оливера Доцевска 2018-та
година била успешна година.

-За оваа година остануваме на нашите тековни програмски
активности…

Read More

Презентиран Конкурс за најдобар млад преведувач

Презентиран Конкурс за најдобар млад преведувач

Здружението на преведувачи и толкувачи на РМ
денеска го презентираше Конкурсот за најдобар млад преведувач „ Вавилон“ пред
младите до 26 годишна возраст во библиотеката „Тане Георгиевски“ .  Младите може да
конкурираат со преводи на извадоци од литературни дела напишани на некој од  службените јазици на Европската Унија на јазиците кои што се говорат во
Република Македонија,
информира претседателката на здружението , Огнена Никуљски.

-Еден од критеримуите е да бидат до 26 години,
можат да учествувават онолку пати колку што сакаат,…

Read More

Градоначалникот Максим Димитриевски во Сараево

Градоначалникот Максим Димитриевски во Сараево

Градоначалникот Максим Димитриевски денеска е во посета на градот Сараево (БИХ), каде оствари средба со заменик градоначалникот на овој град, г-дин Милан Тривиќ. На состанокот беше разговарано за претстојното триесетто Собрание на Здружението на градовите носители на порака на мирот каде членуваат и двата града, а истото оваа година треба да се одржи токму во Сараево. Исто така, на средбата се дискутирше за отпочнување на можна соработка со една од општините во Сараево со цел…

Read More

Известување за вода

На  02-ри  февруари годинава (сабота наспроти недела) со почеток од 23:00 часот времено ќе биде затворена водата за ниска и средна водоводна зона во град Куманово, поради вградување на мерна опрема и замена на стари затворачи со нови во кругот на Фабриката за преработка на вода за пиење односно  (Филтер станица).                                                                                                                     Во повисоките делови на ниската и средната  водоводна зона во градот ќе има недостиг на вода, во пониските делови ќе биде намален притисокот во…

Read More
1 575 576 577 578 579 769