Повик до академските скулптори за учество на изложба

Академски скулптори  до петти јули имаат можност да се пријават со свои дела за изложбата насловена „Скулптури на новото време“. На изложбата можат да учествуваат скулптори кои живеат и работат на територијата на Република Македонија, со три досега неизлагани скулптури.
– Центарот за култура „Трајко Прокопиев“ ја организира биеналната изложба на скулптури од 1998 година и досега одржани се десет изложби. На изложбите се презентирале уметници од повеќе генерации од целата држава. изјава Роберт Цветковски, директор…

Read More

Обука за новинари „Инклузија преку медиуми“

Еднодневна обука за новинарите од североисточниот регион се одржа денеска во рамките на проектот „ Инклузија преку медиуми“ во организација на здружението за промоција  и развој на инклузивно општество„ Инклузива “ од Куманово. Целта на проектот е да се зголеми учеството на лицата со попреченост  во локалната заедница со подобрување на нивинте вештини  за медиумска писменост преку обуки во  инклузивни групи и директно учество во серијал на емисии на пет различни теми, тема социјална заштита,…

Read More

Успешно завршена обука за млади жени претприемачи

Триесет млади од 18 до 29 години од Македонија и Бугарија беа дел од петдневна обука во рамките на проектот „Фемтерпрајс- Промовирање на создавање на социјални претпријатија  преку зајакнување на претприемничкиот потенцијал  на младите жени“. Проектот се стреми да обезбеди поддржувачка креативна средина за млади жени со цел да создадат свои социјални претпријатија  и на тој начин да обезбедат  иновативни одржливи  решенија за социјалните и еколошките  проблеми во пограничниот регион на Македонија и Бугарија. Оваа…

Read More

И денеска се запишуваа идните средношколци

И денеска се запишуваа идните средношколци

Идните средношколци и денеска се пријавуваа и запишуваа во прва година за следната учебна година. Во средното стручно училиште „Перо Наков “ , според објавениот конкурс од министерството за образование и наука, во прва година ќе се запишат 714 ученици во 21 паралелка.
-Оваа година треба да запишеме десет паралелки на македонски наставен јазик и 11 паралелки на албански наставен јазик, подготовките ги завршивме навреме, и вчера и денеска од 7 до 15 часот се уписите…

Read More

ВМРО ДПМНЕ: Надлежните немаат слух за дивите депонии

ВМРО ДПМНЕ: Надлежните немаат слух за дивите депонии

-Постојано ја потсетуваме локалната власт по однос на хигиената која НЕ владее во Куманово. Денеска се наоѓаме на влез во населбата Перо Чичо, најголемата приградска населба. Тука е направена  дива депонија, која неконтролирано се пали и чадот се шири низ околните станови и куќи. Лошо може да се одрази врз здравјето на децата и родителите кои живеат во околината. Овој дел одамна ги загубил зелените површини, а иста е сликата и низ центарот на градот.
Во…

Read More

Назначен нов командант на „Боро Менков“

Назначен нов командант на „Боро Менков“

Во касарната „Боро Менков“ денеска се одржа  свеченост по повод примопредавањето на должноста командант на Прв механизиран пешадиски баталјон од составот на Прва механизирана пешадиска бригада воедно командант на касарна.
Новиот командант на касарната, потполковник Ердоан Хасан  должноста ја прими од  потполковник Лулзим Нуредини , кој заминува во Здружената оперативна команда.
На свеченоста пред присутните се обрати командантот на Прва механизирана пешадиска бригада,  бригаден генерал Мирче Ѓоргоски, кој му се заблагодари на  досегашниот командант  за покажаното лидерство,…

Read More

Успешно завршена обука за млади жени претприемачи

Триесет млади од 18 до 29 години од Македонија и Бугарија беа дел од петдневна обука во рамките на проектот „Фемтерпрајс- Промовирање на создавање на социјални претпријатија  преку зајакнување на претприемничкиот потенцијал  на младите жени“. Проектот се стреми да обезбеди поддржувачка креативна средина за млади жени со цел да создадат свои социјални претпријатија  и на тој начин да обезбедат  иновативни одржливи  решенија за социјалните и еколошките  проблеми во пограничниот регион на Македонија и Бугарија. Оваа…

Read More

ОК ВМРО ДПМНЕ: Кејот е во катастрофална состојба

ОК ВМРО ДПМНЕ: Кејот е во катастрофална состојба

-Хигиената во еден град, уреденоста на парковите, кејот и шеталиштата говорат за културата на локалнатс власт. За жал мораме да констстираме дека во Куманово, нема култура. Денеска се наоѓаме на градскиот кеј Куманово, да го потсетиме градоначалникот дека тука на ова место постои река и кеј, шеталиште. Проект кој беше најавуван со години, но сега еве и со години неисчистен.Од генералната ситуацијата по градот, може да констатираме дека градоначалникот подолго време нема излезено од своето…

Read More

Кумановец прогласен за најуспешен практикант од УНДП

Кумановец прогласен за најуспешен практикант од УНДП

Кумановецот Александар Спирковски е прогласен за еден од најуспешните практиканти во општо корисна работа од претставници на УНДП. 27 годишниот практикант сработеното во областа на проектите од општо корисна работа во Куманово неодамна го презентираше на Меѓународна конференција во Охрид во организација на УНДП ,  насловена „Подобрување на услугите на лицата со попреченост“.
-Од 2013 година се вклучив  во Програмата –општо корисна работа во еден од проектите каде работев како професор по адаптибилно физичко образование ,…

Read More

ОК ВМРО ДПМНЕ: Каде се ветените автобуски постојки?

ОК ВМРО ДПМНЕ: Каде се ветените автобуски постојки?

-Сообраќајниот хаос во Куманово е резултат на неработењето на градоначалникот Дамјановски и екипата роднини и пријатели, кои удобно ги смести во фотелјите на општината.Одговорноста лежи кај неодговорноста на градоначалникот. Во сите европски метрополи, градскиот превоз како и целата урбана опрема говори за културата и одговорноста на власта.  За жал, во Куманово тоа не е случај.Граѓаните прашуваат каде се ветените проекти, проширување на булеварите, тротоарите и нова канализација. Каде се и автобуските постројки кои низ годините се…

Read More
1 508 509 510 511 512 639