Ќе се интензивира соработката меѓу Куманово и Гњилане

Ќе се интензивира соработката меѓу Куманово и Гњилане

Поинтензивна меѓугранична соработка на општините куманово и гњилане најавија денеска градоначалниците зоран дамјановски и људви назири.  На денешната средба во локалната самоуправа беше договорено дека токму реактивирањето на соработката меѓу двете општини ќе придонесе за реализација на заеднички проекти преку ИПА фондовите.
Меморандум за соработка општините Куманово и Гњилане, според градоначалникот Дамјановски  бил потпишан уште пред неколку години, но досега немале никакви заеднички активности. Сега на иницијатива на градоначалникот на Гњилане соработката продолжува. Тој посочи дека…

Read More

Лиценци за туристички водичи за Кокино

Лиценци за туристички водичи за Кокино

Од први август годинава само на туристички водичи ќе им биде дозволено да водат тури на локалитетот Кокино. 40 водичи веќе ја завршија бесплатната обука и добија уверенија за туристичко водење на локалитетот одржана од кумановскиот Музеј, а утре обуката ќе ја завршат уште 12 идни водичи.
Една од најважните измени во поглед на менаџирање со локалитетот, а со цел негово самоодржување  е одлуката да се започне со наплата на влезница за посета на Кокино.
-Наплатата ќе…

Read More

Стечајците ќе ги блокираат патарините

Стечајците ќе ги блокираат патарините

Стечајните работници кои што членуваат во здружението УНИТ повеќе од една деценија се обидуваат на сите можни начини да си ги остварат своите егзистенцијални права. Бидејќи сите нивни досегашни обиди беа не успешни, тие најавуваат радикализирање на мерките. Во најскоро време стечајците ќе ја блокираат патарината на автопатот на излез од  Куманово кон  Скопје , зашто како што велат,  друг излез немаат.
– Решивме пак да почнеме со протести од понеделник. Прво ќе одиме во Скопје…

Read More

Инвестиции во општина Старо Нагоричане

Инвестиции во општина Старо Нагоричане

Локалната самоуправа во Старо Нагоричане се повеќе инвестира во патната инфраструктура последниве години. Асфалтирање на уште нови пет патни правци, најавува градоначалникот Милован Стојковски. За некои од нив тендерите веќе се завршени.
-Веќе пет патни правци  се во план за асфалтирање, моментално се завршија тендерите за Арбанашко –Дејловски преслап во должина од  3 километри, за Цвиланце од два километри. Во министерството за финансии е завршување со поднесувањето  документација за два пата  од по километар и двеста…

Read More

Асфалтирана улицата Романовска

Асфалтирана улицата Романовска

Градоначалникот на Куманово Зоран Дамјановски во придружба на советници денеска ја пушти во употреба реконструираната улица Романовска во населбата Тоде Мендол. Станува збор за 2000 метри квадратни асфалтна површина во вредност од еден милион и 500 илјади денари. И оваа активност е дел од развојната програма на локалната самоуправа за тековно одржување на комуналната инфраструктура во градот.
-Патот е завршен пред дваесетина дена, но поради рамазанските пости бидејќи ова е мултиетничка средина каде доминира население од…

Read More

СВР Куманово со препораки за заштита на домовите

СВР Куманово со препораки за заштита на домовите

СВР Куманово апелира до граѓаните да преземат поголеми мерки за безбедност и заштита на нивните домови и имотот за време на годишните одмори.Кумановската полиција ја започна акцијата„Повлечи потег,заштити го својот имот од кражби“.Зачестените обивања во домовите и кражбите во летниот период кога граѓаните се на одмор се наведува во соопштението на СВР Куманово испратено до медиумите е причина за спроведување на ваков проект во јули и август,чија цел е  преку разновидни активности во соработка со…

Read More

Завршија ископувањата на локалитетот Градиште

Завршија ископувањата на локалитетот Градиште

Со финансиска поддршка од министерството за култура, стручните екипи од Музејот во Куманово, под координација на Управата за заштита на културното наследство, три години по ред работат на ископувања на локалитетот Градиште во  селото Младо Нагоричане. Деновиве завршија истражувањата предвидени за оваа година. На повеќеслојното наоѓалиште досега се откриени делови од градби, меѓу кои особено се значајни остатоците од градбата кои најверојатно припаѓале на луксузна резиденција или палата, која датира од 4 век пр. н.е.,…

Read More

Улицата „Крушевска република“ доби бекатон плочки

Улицата „Крушевска република“ доби бекатон плочки

По неколку децении жителите на улицата Крушевска република која се наоѓа во близина на Ургентниот центар, ќе одат по бекатон плочки. Дупките наскоро ќе бидат минато за мештаните кои живеат во овој дел од градот. Се работи за зафат кој е дел од проектот за санација и одржување на патната инфраструктура во централнотоградско подрачје и периферијата. Првиот човек на Куманово, Зоран Дамјановски истакна дека за улицата, се одвоени еден милион и осумстотини илјади денари. Тој потсети…

Read More

„Компаратив“ – нова емисија на српски јазик

„Компаратив“ – нова емисија на српски јазик

„Компаратив“ е насловот на двонеделниот магазин на српски јазик, кој од сабота ќе започне да се емитува на телевизија Плус. Емисијата е дел од проектот „Jавно информирање на припадници на српската заедница во земјите во регионот“, кој го доби медиумот од Министерството за култура и информации на Република Србија.  Во магазинот кој ќе се емитува секоја втора недела, ќе бидат пренесени сите информации кои се однесуваат на српската заедница во Куманово и Македонија, но ќе…

Read More

108 лица осудени за кривични дела лани

108 лица осудени за кривични дела лани

Вкупно 108 лица во текот на 2015 –та година биле осудени за кривични дела извршени на територијата на Општина Куманово, додека пак Основен суд Куманово донел пресуди за 84 лица.  Според податоците на Државниот завод за статистика, од осудените лица за кривични дела извршени во Куманово 43 се Македонци, 28 -припадници на албанската етничка заедница, 22- Роми додека другите заедници имаат по едно осудено лице. Осуден е и еден малолетник  и тоа за сторено кривично…

Read More
1 826 827 828 829 830 884