Пожар го зафати хотел „Кристал“

Пожар го зафати хотел „Кристал“

Последниот кат од поранешниот хотел Кристал, кој се наоѓа во центарот на градот, денеска околу 11 часот го зафати пожар. Екипа на територијалната противпожарна единица, со едно возило и петмина пожарникари, еден час го гаснеше пожарот. Во истиот е причинета незначителна материјална штета.
-На најгорниот кат биле зафатени кебиња, чаршафи, дрвени сталажи на кои имало материјали за работа и слично-истакна Деан Илиевски, командир на ТППЕ.
Од територијалната противпожарна едниница укажаа дека веќе неколку пати интервенирале на пожари…

Read More

Шестгодишно дете загина во лифт

Шестгодишно дете загина во лифт

По наредба на Основното јавно обвинителство Куманово ќе се вештачи лифтот во кој вчера загина шестгодишно дете. Вештачењето ќе се врши на Машинскиот факултет во Скопје и треба да ги утврди причините за несреќата.
По наредба на надлежен јавен обвинител, лифтот е целосно изолиран и обезбеден со полициско присуство. Во исто време, обвинителот издал  наредба за одземање на севкупната документација од фирмата задолжена за сервисирање на лифтот, како и прибирање на друга неопходна документација потребна за…

Read More

Работилница општествена одговорност и граѓанско учество

Работилница општествена одговорност и граѓанско учество

Над 50 претставници на локалната самоуправа, месни заедници, граѓанскиот сектор, јавни институции, ранливи категории присуствуваа на пленарна работилница, за партиципативен развој на сценарија за подобрување на општествената одговорност и граѓанско учество на локално ниво, која ја организираше Коалицијата за одржлив развој.
Работилницата е во рамки на програмата за урбано партнерство и зајакнување на капацитетите на локалните власти во Југоисточна Европа на Светската банка Австрија.
Присутните имаа можност да ги мапираат можните решенија и чекорите за зајакнување на…

Read More

Хуманитарен концерт „За Мартина и Александар“

Хуманитарен концерт „За Мартина и Александар“

За Мартина и Александар Додевски, е насловен хуманитарниот концерт кој ќе се одржи во петок (1-ви јули) во Центарот за култура Трајко Прокопиев. Истиот го организираат неколку физички лица во соработката со хуманитарното здружение Крепост. Собраните средства ќе бидат донирани на двете деца кои боледуваат од цироза на црниот дроб. На концерот ќе настапат повеќе музички ѕвезди меѓу кои Александар Богдановски, Дарко Тодоровски, Мартинијан Кириловски, Андријана Јаневска, Мартија Станојковиќ и други.
-Се надеваме дека ќе направиме…

Read More

Амбасадорот Бејли го посети Кокино

Амбасадорот Бејли го посети Кокино

САД веќе десетина години се вклучени во напорите да се заштити локалитетот Кокино, кој што многу кажува за историјата на овој регион и е важно да се зачува автентичноста. Затоа во соработка со Музејот на град Куманово и локалната акциона група „Абер 2015 “ почнавме да работиме на поставување на патокази, инфо табли, на мобилна апликација рече при денешната посета на мегалитската опсерваторија американскиот амбасадор Џес Бејли.

-Сите знаци што се поставени тука сите објаснувања се…

Read More

„Кумановски акцијаши“ продолжуваат со акции

„Кумановски акцијаши“ продолжуваат со акции

Членови на здружението Кумановски акцијаши на предлог на граѓаните ќе чистат на повеќе локации во центарот, но и во периферијата.  Првата акција ќе се одржи во сабота во населбата Гоце Делчев. Од здружението се надеваат дека ваквите акции ќе ги поттикнат кумановци и тие да придонесат за поубава животна средина.
-Ги повикуваме сите граѓани кои се слободни и подготвени да дојдат да се придружат со добар муабет, активност, мисла и нивниот двор или простор  да бидат…

Read More

Преку проект до креирање младински политики

Преку проект до креирање младински политики

Дваесетина претставници од локални граѓански организации и општините Старо Нагоричане, Чашка и Пробиштип учествуваат на дводневна обука за градење на локални капацитети за креирање младински политики. Главната цел на обуката е градење на капацитетите на младинските организации и локалната самоуправа  за обезбедување на висок степен на младинско учество и простор за развој на младински политики на локално ниво.
– Резултатите од обуката ќе придонесат кон остварување на мисијата на проектот да ја зајакне соработката меѓу граѓанските…

Read More

Се обележуваат пешачките премини

Се обележуваат пешачките премини

Граѓаните после подолг временски период улиците во централното градско подрачје ќе ги поминуваат на обележани пешачки премини.Обележувањето на хоризонталната сигнализација на јавно прометните површини на подрачјето на градот за прв пат го работи јавното претпријатие Водовод. Изминатите години тоа го спроведуваа приватни компании. По комплетното завршување на техничката документација, добивање на дозвола од Бирото за јавни набавки, обезбедување средства и ресурси за започнување на активностите, од вчера се започна  со одбележување на булеварот „Октомвриска револуција“…

Read More

Зголемен интерес за огревно дрво

Зголемен интерес за огревно дрво

И годинава граѓаните на Куманово, Липково и Старо Нагоричане  кои се греат на дрва можат да ги набават од јавното претпријатие Македонски шуми подружница Куманово по иста цена, како и минатата година, 2.371 денар за метар кубен. Од претпријатието тврдат дека  има доволно количество огревно дрво за задоволување на потребите на жителите  од трите општини, а пред се исполнување на договорите кои што потпишани во февруари месец годинава. Карактеристично за последниве години е што кумановци…

Read More

Куманово стана дел од меѓународна Асоцијација

Куманово стана дел од меѓународна Асоцијација

Куманово заедно со Скопје и Гостивар потпиша Декларација со која пристапи на Асоцијацијата на градови на локални лидери на групацијата 16 плус 1, односно земјите од Источна и Средна Европа и Народна Република Кина, информираше денеска градоначалникот на Куманово, Зоран Дамјановски. Тој како дел од претседателството на ЗЕЛС присуствуваше на Самитот на локалните лидери на земјите членки на Асоцијацијата. Целта на ваквите средби е дефинирање на активните комунални инфраструктрни проблеми и изнаоѓање проекти за нивно…

Read More
1 829 830 831 832 833 885