„Кон родово инклузивен буџет во Општина Куманово“

„Кон родово инклузивен буџет во Општина Куманово“

Претставници на невладини организации и општината, денеска присуствуваа на дебатата Кон родово инклузивен буџет во Општина Куманово, која ја организираше акција Здруженска во соработка со Женски центар, Жена на 21-век од Куманово. Тие имаат можност да ги слушнат резултатите од мониторингот на процесот на програмите и буџетот на локалната самоуправа.
На фокусните групи во кои што биле вклучени локални женски организации, биле разгледани инфраструктурните проблеми, вработувањето на жените, и слично. Како  најприоритетен е истакнат проблемот со…

Read More

Судската администрација се уште штрајкува

Судската администрација се уште штрајкува

Судската администрација очекува стопроцентно исполнување на барањата поради кои штрајкуваат повеќе од еден месец. На одржаниот состанок во министерството за правда сите присутни ги поддржале нивните барања и  било заклучено дека треба да се бара решение за надминување на проблемот со штајкот.
-Министерот за правда информираше дека барањето на Синдикатот на УПОЗ и ЗСА го поставил на седница на Влада и ја известил Владата дека ќе организира средба на која ќе се расправа за барањето на…

Read More

УКИМ објави Конкурс за следната студиска година

УКИМ објави Конкурс за следната студиска година

Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“- Скопје денеска го објави Конкурсот за запишување студенти во прва година додипломски студии во академската 2016/2017 година.
Според Конкурсот, за сите студиски програми на факултетите во склоп на Скопскиот универзитет има вкупно 10.535 слободни места.
Од нив 6.606 се за редовни студенти во државната квота, 2.819 места за редовни студенти со кофинансирање на студиите и 1.110 места за вонредни студенти.
Како и во изминатите години, надоместот за редовните студенти е 200 евра односно…

Read More

Почина родилка од Крива Паланка

Почина родилка од Крива Паланка

37 годишната Слаѓана Демировска е родилката од Крива Паланка која што почина откако  роди здраво машко дете. Таа била во деветиот месец од бременоста, а според нејзиниот невенчан сопруг Елвис Јусуфов изминатата ноќ околу 3 часот  со возило на Итна помош со силни болки  ја пренеле во кумановската болница. До породувањето тој неколку пати се слушнал со неа на мобилен, а околу пладне му било соопштено дека сопругата е породена со царски рез и се…

Read More

Мештани го блокираа патот кон депонијата Краста

Мештани го блокираа патот кон депонијата Краста

Мештаните на Пчиња, Студена бара и Вакв денеска три часа го блокираа патот кај депонијата Краста. Тие бараат надлежните да излезат на терен и да видат со каков проблем се соочуваат поради каменоломот.
Велат дека тешките товарни возила го оштетуваат нивниот пат и секојдневно ги попречуваат при движењето. Жителите на овие села нагласуваат дека поради каменоломот се загадени и бројни земјоделски култури.
 
Според нив каменоломот ги нема сите потребни дозволи за работа и затоа апелираа до надлежните…

Read More

Стечајците повторно го блокираа влезот на градот

Стечајците повторно го блокираа влезот на градот

Стечајните работници од здружението УНИТ денеска повторно одржаа мирен протест. Тие тргнаа од зградата на поранешен Комитет, се движеа низ улиците, по што собирот заврши со блокада на излезот на Куманово. Стечајците уште еднаш побараа државата да ги обештети со 6.000 денари месечно  до повторно вработување или пензионирање, и да им го признае одработениот стаж.
-Цела Македонија е на нозе, некој се бори за власт, некој за спас на државата, а ние за корка леб. Да…

Read More

Температурните разлики – штетни за граѓаните

Температурните разлики – штетни за граѓаните

Во пресрет на топлотниот бран кој што се најавува од метеоролозите, лекарите со препораки до граѓаните како полесно да ги надминат големите температурни разлики. Многумина се чувствителни на влијанието на климата и многу тешко ги поднесуваат брзите промени на временските услови кои можат негативно да влијаат на расположението и здравствената состојба на човекот. Лекарите посочуваат дека при промена на времето општа слабост и болки во одредени делови на телото чувствуваат и лицата кои што немаат…

Read More

Жените се најчести жртви на крадци и гатачки

Жените  се најчести жртви на крадци и гатачки

Жените најчесто се жртви на кривичните дела кои што  се случуваат на подрачјето на Куманово. Во 90 проценти од дрските и џепните кражби, измамите по разни основи, како што се од типот на гатачки, продажба на разни опредмети, нудење огревно дрво по поевтини цени, оштетена е женската популација. Ова беше посочено на денешната работилница насловена „ Влијанието и улогата на жената во безбедноста на заедницата“, а организирана од ОБСЕ  и СВР Куманово.
-Жените имаат добри идеи…

Read More

Преку пракса до прво работно искуство

Преку пракса до прво работно искуство

500 невработени лица до 29 години, имаат можност да се стекнат со практични знаења преку владината мерка за практиканство, која што се реализира со средства од ИПА програмата на Европска унија. Мерката се однесува за сите активни баратели на работа со завршено средно или високо образование, со цел да стекнат прво работно искуство.
-Од оваа мерка бенефит имаат и невработените и работодавачите, невработените се стекнуваат со работно искуство како подготовка за нивно идно вработување а работодавачите…

Read More

Саем за промоција на СИПР

Саем за промоција на СИПР

Потенцијални членови од двете локални акциони групи „Абер 2015 „ и „Осоговски лисец  “ утре и задутре ќе ги промовираат своите производи на саемот за  Североисточниот плански регион , кој што ќе се одржи во Скопје, во Дизајн центарот Јавна соба. Целта е промоција на сите шест општини и нивните потенцијали за развој на руралните средини, а освен производи ќе бидат промовирани и природните богатства и локалитетите во овој регион.  Покрај млекарницата Бучен Козјак, свои…

Read More
1 830 831 832 833 834 884