Апсолутната безбедност е илузија

Четири вистини за потеклото и природата на хибридните закани.
Терминот хибридна закана се однесува на различен тип на активности кои се стратешки планирани и координирано спроведени под покритие од државни или недржавни актери, како тактика за остварување на влијание со цел да се изврши промена или да се нанесе штета.
 
Притоа, „жртва“ може да биде секој поединец или институција со моќ за донесување одлуки на локално, регионално, државно или институционално ниво. Таквите акции се намерно насочени кон…

Read More

Да не ја заборавиме пандемијата

Бидејќи експертите за јавно здравје и меѓународните организации повеќе не сметаат дека КОВИД-19 претставува непосредна глобална закана, пандемијата веќе почна да изгледа како бледо сеќавање. Меѓутоа, ако ги заборавиме лекциите што со мака ги научивме изминатите три години, ќе бидеме неподготвени да се справиме со идни катастрофи.
Автор: Вилиам А. Хаселтин
 
Да не ја заборавиме пандемијата

Read More

МВР: 192 санкции за брзо возење

МВР: 192 санкции за брзо возење

Во текот на вчерашниот ден (16.05.2023) Министерството за внатрешни работи спроведе засилена акциска контрола на територијата на Македонија за санкционирање на возила кои се движат со брзина поголема од дозволената, при што санкционирани се 192 возачи. Од нив шест возила се движеле со брзина над 50 километри на час повеќе од дозволеното. Притоа 132 возила ја пречекориле брзината во населено место, а 60 надвор од населено место, соопшти МВР.

Read More

МВР: 30 санкции за автобуси што вршат превоз на ученици, заеднички превентивни контроли на полициски инспектори и социјални работници за поголема безбедност меѓу учениците

МВР: 30 санкции за автобуси што вршат превоз на ученици, заеднички превентивни контроли на полициски инспектори и социјални работници за поголема безбедност меѓу учениците

Денеска (16.05.2023) во периодот од 06.00 до 10.00 часот на територијата на Република Северна Македонија од страна на секторите за внатрешни работи и патролни тимови составени од полициски службеници од Одделот за униформирана полиција, заедно со инспектори за малолетничка деликвенција и претставници од центрите за социјална работа, спроведена е акциска контрола на возила што вршат јавен превоз на ученици, контрола на лица во казина и обложувалници и преглед на ученици во близина на училишта, со…

Read More

Од расколник до сојузник

Од расколник до сојузник

Остана горчливото чувство дека во Македонија се спроведуваше прогон поради декларирање на поинакво верско определување од црковниот меинстрим во државата, сето тоа во една чудна симбиоза меѓу државата и црквата.
Автор: Соња Крамарска
 
Јован Вранишкоски: Од расколник до сојузник

Read More

52 санкционирани возачи на мотоцикли

52 санкционирани возачи на мотоцикли

Во текот на вчерашниот ден спроведена е акциска контрола на територијата на земјава за санкционирање на прекршоци што ги прават возачите на мотоцикли, при што санкционирани се 52 возачи. Од нив, 21 возач не користел заштитна кацига за време на возење, 19 возеле без возачка дозвола, три мотоцикли се одземени поради истечена сообраќајна дозвола и предизвикување голема бучава… За време на контролата санкционирани се и 203 други видови на сообраќајни прекршоци, информираат од МВР.

Read More

МВР: 322 санкции за брзо возење

МВР: 322 санкции за брзо возење

Во текот на вчерашниот ден (08.05.2023) Министерството за внатрешни работи спроведе засилена акциска контрола на територијата на Република Северна Македонија за санкционирање на возила кои се движат со брзина поголема од дозволената, при што санкционирани се 322 возачи. Од нив, 12 возила се движеле со брзина над 50 километри на час повеќе од дозволеното. Притоа, 167 возила ја пречекориле брзината во населено место, а 155 надвор од населено место.

Read More

МВР: 396 санкции за брзо возење

МВР: 396 санкции за брзо возење

Во текот на вчерашниот ден (07.05.2023) Министерството за внатрешни работи спроведе засилена акциска контрола на територијата на Република Северна Македонија за санкционирање на возила кои се движат со брзина поголема од дозволената, при што санкционирани се 396 возачи. Од нив четири возила се движеле со брзина над 70 километри на час повеќе од дозволеното. Притоа, 182 возила ја пречекориле брзината во населено место, а 214 надвор од населено место, соопшти МВР.

Read More

Како се борат Русите

Со оглед на фактот дека целокупниот апарат на државна безбедност им дише во врат, обичните Руси не можат масовно да протестираат против војната во Украина. Но, од друга, страна, докази за постоење на прикриен отпор кон наративот на Кремљ во врска со војната можат да се најдат насекаде.
Автор: Нина Л. Хрушчева
 
Како се борат Русите

Read More

247 санкции за брзо возење

247 санкции за брзо возење

Во текот на вчерашниот ден Министерството за внатрешни работи спроведе засилена акциска контрола на територијата на земјава за санкционирање на возила кои се движат со брзина поголема од дозволената, при што санкционирани се 247 возачи. Од нив 14 возила се движеле со брзина над 50 километри на час повеќе од дозволеното. Притоа 133 возила ја пречекориле брзината во населено место, а 114 надвор од населено место.

Read More
1 2 3 102