(Не)културна „војна“ на патот кон Европа

Eкстремистичките испади прераснаa во државна политика на Република Бугарија кон Македонија која ги затече македонските власти кои не успеваат да формулираат одговор што ќе ја задоволи пошироката јавност.
 
Автори: Соња Крамарска
 
(Не)културна „војна“ на патот кон Европа

Read More

Како Извештајот на ЕК за 2022 година го гледа напредокот на македонските евроинтеграции?

Новиот тон на годинешниот извештај, како и трите посети на Скопје за само една година на претседателката на Европската комисија, Урсула фон дер Лајен, го илустрираат значењето кое Брисел продолжува да ѝ го посветува на земјава. Напредокот на нашата држава е очигледен, а како „домашна задача“ останува претстојното усогласување на македонското со европското право да стане повеќе од регуларен бирократски процес.
 
Автори: Иван Дургуто
 
Како Извештајот на ЕК за 2022 година го гледа напредокот на македонските евроинтеграции?

Read More

60 санкции за автобуси што вршат превоз на ученици, 21 упатени на вонреден технички преглед

60 санкции за автобуси што вршат превоз на ученици, 21 упатени на вонреден технички преглед

Во периодот од 12 до 16 часот на територијата на Република Северна Македонија спроведена е акциска контрола на возила што вршат јавен превоз на ученици, за зголемување на безбедноста на учениците од дома до училиште и од училиште кон дома. При контролата констатирани е едно кривично дело за возење без лиценца по член 284 – а од Кривичен законик и 60 сообраќајни прекршоци. Од нив четири за возење без возачка дозвола, а 21 возило е…

Read More

Аплицирањето за стипендии за средношколци завршува в недела

Аплицирањето за стипендии за средношколци завршува в недела

Рокот по конкурсите на Министерството за образование и наука за стипендии за ученици во средно образование во учебната 2022/2023 година истекува в недела. Девет видови стипендии се со месечен износ од 3.500 денари и корисниците ќе ги добиваат за време на учебната година. Стипендиите за ученици Роми се распределени во четири категории со месечни износи од 800 до 2.200 денари.
Илјада и петстотини стипендии се за ученици кои ќе се запишат во паралелки во стручно образование…

Read More

Пo 3.000 денари за самохрани родители, средношколци, пензионери бара ВМРО-ДПМНЕ

Пo 3.000 денари за самохрани родители, средношколци, пензионери бара ВМРО-ДПМНЕ

Пратеничката група на ВМРО-ДПМНЕ и Коалицијата за обнова на Македонија поднесоа 6 амандмани со кои бараат да се прошири опфатот на финансиската поддршка и за заборавените категории граѓани.
-Со амандманите предлагаме финансиска поддршка од 3000 денари да има за сите самохрани родители, а не само за оние чии деца се на возраст до 7 години и се приматели на гарантирана минимална помош. Бараме по 3000 денари месечна финансиска поддршка за сите средношколци, деца без родители и родителска грижа, по…

Read More

Ужас или надеж на COP27?

Светските лидери кои овој месец се состанаа на Конференцијата на ОН за климатски промени не треба ниту да очајуваат, ниту радосно да изјавуваат дека речиси сме пред победа. Податоците покажуваат дека сега ни се потребни и двете перспективи подеднакво, бидејќи напредокот во борбата против глобалното затоплување, иако е значаен и ветувачки, сепак, за жал, сè уште не е доволен.
 
Автори: Ендру Стир, Кели Левин
 
Ужас или надеж на COP27?

Read More

Пропусти во регулативата за недела како неработен ден

Законското решение не е најсоодветно и може да доведе до дискриминирање и на работниците и на правните субјекти кои делуваат на слободниот пазар.
 
Автор: Мимоза Богатинова – Кузмановски
 
Пропусти во регулативата за недела како неработен ден

Read More

ВИДЕО: Од денеска склучување договори за снабдување со поевтина електрична енергија

ВИДЕО: Од денеска склучување договори за снабдување со поевтина електрична енергија

Сите заинтересирани компании од прехранбениот сектор, водоводните претпријатија и училиштата денеска и утре треба да поднесат документи за потпишување на договори за снабдување со струја од ЕСМ според последната мерка на владата за субвенционирана струја. Со одлука на Владата поевтина електрична енергија треба да добијат 200 компании од прехранбениот сектор, училиштата и јавните водоводни претпријатија и пречистителни станици. Тие ќе се снабдуваат со струја преку ЕСМ со цена од 80 и 95 евра евра по мегават час.

Read More

МОН доделува грантови на основни и средни училишта за унапредување на мултикултурализмот

МОН доделува грантови на основни и средни училишта за унапредување на мултикултурализмот

Министерството за образование и наука објави Јавен повик за доделување на грантови за основните и јавните средни училишта, кои придонесуваат за развој и унапредување на мултикултурализмот, меѓуетничката интеграција и толеранцијата. Активностите кои ќе бидат поддржани со грант, може да се реализираат самостојно во училишта во кое наставата се одржува на повеќе наставни јазици, или во партнерство со друго училиште.
Грантови се во висина до 30.000,00 денари и ќе бидат доделени на вкупно  95 училиштата, од кои…

Read More

Поврат на средства за купен музички инструмент

Поврат на средства за купен музички инструмент

Министерството ќе поврати дел во висина од 75 отсто од исплатените средства за купен музички инструмент, но не повеќе од 100.000 денари. Конкурсот е за купени 25 музички инструменти од  редовни ученици и за 25 музички инструменти од редовни студенти, кои треба да се запишани во државните средни училишта односно на државните високообразовни установи каде што се реализира настава од областа на музиката.
Во конкурсот објавен на веб-страницата на МОН се наведени условите што треба да бидат исполнети,…

Read More
1 2 3 4 5 83