Усвоен законот за стечајци

На вчерашната седница на Владата на Република Македонија беше усвоен Предлог – Законот за материјално обезбедување на невработени лица поради приватизација на претпријатија со доминантна сопственост на државата, во јавноста познат како ,,Закон за стечајци’’.
Предлог – законот предвидува да се опфатат невработени лица на кои им престанал работниот однос во претпријатија со доминантна сопственост на државата по 1 јануари 1995 година, а заклучно со 31 декември 2016 година. Невработено лице може да се стекне со…

Read More

Кочо Анѓушев на прославата во Пелинце

По повод празникот Денот на Републиката, на 2 август, Организациониот одбор за прослава на празникот при Владата на Република Македонија, во координација со Собранието и со Претседателот на Република Македонија организира голем број свечености, чествувања и обраќања со кои ќе се означат 114-годишнината од Илинденското востание и по 73-годишнината од првото заседание на АСНОМ.
Во Меморијалниот центар АСНОМ, во Пелинце, во 11 часот, на свеченоста по повод првото заседание на АСНОМ ќе говори Заменикот претседател на…

Read More

Неизвесно одржувањето на локалните избори

Неизвесно одржувањето на локалните избори

Денеска истекува рокот кога Собранието треба да ги распише локалните избори, кои треба да се одржат во првата половина од месец мај, меѓутоа во услови без избран претседател на Собрание нема кој да ги распише со што нивното одржување е довеедено во прашање.
За да се испочитува рокот за локалните избори, денеска би требало да продолжи конститутивната седница каде би се избрал и претседател на Собранието, па тој да ги распише изборите, во спротивно истекуваат мандатите…

Read More

Нов оглас за обуки за ИТ вештини

Од денеска во наредните 10 дена сите заинтересирани невработени лица кои имаат дарба и знаење за програмирање ќе можат да се јават на огласот на Агенцијата за вработување на Република Македонија за обуки за напредни ИТ-вештини.
Како што појасни на денешната прес-конференција директорот на АВРМ Влатко Поповски, станува збор за четири видови обуки за програмирање. Првата е Микрософт официјална обука за програмирање во HTML 5 и CSS 3 наменета за веб-дизајнери и веб-програмери. Втората обука Микрософт…

Read More

Психичкото насилство – најприсутно во Куманово

Психолошкото насилство е се поприсутно, а се зголемува и економското , за разлика од физичкото насилство велат од хуманитарното здружение „Мајка “ по повод  Меѓународниот ден за борба против  насилството  врз жените.  Според  претседателката Лидија Илијевска , иако психичкото насилство е позастапено, жртвите најчесто не го препознаваат, а  и многу тешко се докажува во судска постапка.  Освен жените, жртви на семејно насилство може да бидат и мажите и децата. Од вкупно 16 евидентирани случаи  во…

Read More

СДММ испрати порака до власта

Со симболично поставување на банер на надвозникот на влезот на градот, членовите на Социјалдемократската младина на Македонија од Куманово испратија порака до централната власт поврзана за случувањата на 9-ти мај во населбата Тоде Мендол.
-Му испраќаме порака на премиериот во заминување , Никола Груевски секогаш кога ќе поминува покрај Куманово да се сети каква штета е нанесена на граѓаните. Вистината ќе излезе на виделина. По промената на власта, во април 2016 година граѓаните ќе ги добијат…

Read More
1 108 109 110