Градскиот Кеј во полутемнина

Граѓаните на Куманово шетаат по уреден Кеј, но имаат поплаки на осветлувањето. За разлика од порано кога слободно се движеле по пешачката патека  и одморале на клупите, сега повозрасните кумановци се плашат дека можат да станат мета на крадци или на хулигани. Овој проблем беше истакнат на последната седница од советничката Снежана Захариева. Таа побара одговор од градоначалникот Зоран Дамјановски дали и како може да се надмине оваа состојба бидејќи и помладите , но и…

Read More

Бесплатни превентивни прегледи за кумановци

Седумдесетина кумановци од кои поголемиот број беа повозрасни граѓани, денеска се приклучија на програмата  „ Здравје за сите“ што се одржа пред центарот за култура „Трајко Прокопиев “. Акцијата ја организира министерството за здравство и тоа на секои два месеци по една акција во сите градови низ државава.
-Тоа се бесплатни превентивни прегледи, се мери тежина, височина, крвниот притисок  и шеќер во крвта кај луѓето. Кај тие што ќе откриеме повисоки вредности ги упатуваме на понатамошни…

Read More

20 куќи ќе бидат целосно урнати во населбата „Тоде Мендол “

Од денеска започнаа да се уриваат оштетените куќи во населбата Тоде Мендол. До темел ќе бидат срушени 16 куќи кои во полициската акција против терористите беа целосно запалени и уште 4 куќи во кои нема услови за живот, поради што сопствениците привремено живеат  под кирија. Жителите се задоволни од одлуката на Владата да им ги исплати парите во рок од 15 дена после завршувањето на градежните активности, согласно извршената проценка на оштетувањето од надлежната комисија.
-Добивме…

Read More

Започнува сезоната на пожари

Со летните температури вообичаено се зголемуваат и интервенциите на противпожарната единица во Куманово.  Периодов имало неколку пожари од помали размери, за кои командирот Деан Илиевски вели дека се движат во рамките на нормалата.
-Имаме десетина интервенции на отворен простор но тоа  се од помал размер , 3-4 декари така што се уште не е зафатена онаа манија на палење што би рекле ние кога луѓето масовно палат, се работи за поголеми површини зафатени од пожар, меѓутоа…

Read More

Психолошка помош за жителите од „Тоде Мендол“

Во просториите на општинскиот Црвен крст е отворено советувалиште, наменето за жителите на населбата Тоде Мендол, кои претрпеа стресови при неодамнешната вооружена акција. Децата до 15 години, но и  семејства ќе имаат можност два пати неделно да добијат психолошка помош од стручни лица. Со овие лица ќе работат психолози од Гешталт институтот од Скопје.
-Ќе работиме два пати неделно, преку месната заедница ќе можат или директно кај нас да се пријават во вторник од 17 до…

Read More

Промовирана збирката „Тајнопис“ на Сара Ѓорѓијоска

Во Центарот за култура „Трајко Прокопиев“ синоќа се одржа промоција на збирката „Тајнопис“, на 16-годишната Сара Ѓорѓијоска. Збирката содржи 58 песни, во кои што се пренесени емоции, чувства и љубов на младата авторка. Ѓорѓијоска само три години интензивно твори, а тврди дека поезијата ја сака откако научила да чита.
-Чувството е прекрасно, знаејќи дека имаш дело на кое можеш да се навратиш во кое било време и дека луѓето го ценат-изјави авторката.
Според промоторката на книгата, Тања…

Read More

Неименувани улиците во „Гладно поле“

Стотици жители на урбаната единица Гладно Поле, во населбата Перо Чичо, се уште немаат добиено имиња на улици и покрај тоа што согласно законот постои обврска задолжително да се утврди име на секоја улица, плоштад, мост и други објекти. Тие велат дека иако имаат урбанистички планови и ја завршиле постапката за легализација, општината се уште не донела одлука за определување на имиња на улиците. Раскажуваат дека поради неименуваните улици не можат да извадат документи, а…

Read More

Градоначалникот ги посети мигрантите

Градоначалникот на Куманово, Зоран Дамјановски денеска ги посети мигрантите кои што се сместени во градската џамија. Тој истакна дека во овој момент е најважно сите хумани граѓани да им пружат помош на овие лица.
-Дојдов како граѓанин, јас како градоначалник немам никакви ингеренции во оваа хуманитарна катастрофа. Во контакт сум со Министерството за внатрешни работи и Министерство за здравство за преземање на адекватни дејства-изјави тој.
Дамјановски се надева дека што поскоро ќе се донесе законот за мигранти, при…

Read More

Проектот за Чоробенско ќоше „на пауза“

Се уште не се знае кога ќе започне да се гради административно-деловниот објект на Чоробенско ќоше. Изведбениот проект веќе подолго време е изготвен со сите планирани фази, тврдат надлежните, но за да се отпочне со реализација општината прво треба да го реши прашањето околу сопственичкото право на дел од земјиштето па дури потоа да добие согласност од Комисијата за експанзија на градби.
-Имаме околу 300 метри квадратни површина која не е сопственост на РМ. За да…

Read More

Показна вежба за укажување прва помош при сообраќајна незгода

Црвениот крст во соработка со СВР Куманово организираше показна вежба на која се симулираше повреда при сообраќајна незгода. Целта е  подигнување на граѓанската свесност за помош при сообраќајна несреќа. Случајни минувачи и возачи со поддршка на волонтерите од Црвениот крст во присуство на полициските службеници им укажуваа прва помош на повредените.
-Општинска организација на црвен крст и СВР Куманово организираат показна вежба за прва помош дали возачите на град Куманово знаат да пружат прва помош на…

Read More
1 822 823 824 825 826 828