Како државата треба да ја стимулира економијата во кризни услови?

Како државата треба да ја стимулира економијата во кризни услови?

Сергеј Зафироски
  Кризата може да биде повеќе шанса отколку закана доколку биде соодветно управувана.
Здравствената криза предизвикана од КОВИД-19, несомнено ќе биде најголемата што сме ја доживеале во нашиот животен век. Од друга страна, економската криза која е предизвикана од истиот вирус ќе биде најдеструктивна во последниот век. Економиите се потпираат на бескрајниот економски раст чиј што главен двигател е поттикнување на консумеризмот и потрошувачкото општество како филозофија позади тој раст. Секоја дисрупција на тој тренд може да предизвика сериозни последици…

Read More

Дали сме подготвени за реално пребројување?

Дали сме подготвени за реално пребројување?

Благица Новковска

Релевантните институции покажуваат неподготвеност да го спроведат долгоочекуваниот попис.
Децении наназад, најчесто дискутирана статистичка активност е пописот на населението. Најсензитивни теми во секоја од овие дискусии се веродостојноста на пописните податоци и довербата во нив, а тоа може да биде постигнато само преку реално пребројување. Само реалистично пребројување може да гарантира употреба вредност на резултатите од оваа најобемна и најскапа статистичка активност. Оттука, во оваа фаза од пописните подготовки најрелевантно прашање е дали сме…

Read More

Една година ХФ – обврзани сме да го продолжиме историското пријателството помеѓу Македонија и Хрватска

Една година ХФ – обврзани сме да го продолжиме историското пријателството помеѓу Македонија и Хрватска

„Од иницијатива на десетмина млади, денеска Хрватски Форум е навистина единствена младинска организација која како таква го покрива подрачјето на македонско – хрватското пријателство, унапредување на меѓудржавната соработка, вклучувањето на младите како и промоција на двете култури“, изјави генералниот секретар и основач на ХФ, Марко Видачек, на денешната прес – конференција во Тетово по повод една година од основањето на Хрватскиот Форум.
„Тука, во просторот на Урбан клуб пред една година ја оддржавме првата седница на…

Read More

Со „Аладинова ламба“ до бројни добивки

Со „Аладинова ламба“ до бројни добивки

Аладинова
ламба е насловот на инстант лозот на Државната лотарија на Македонија до бројни
добивки.

Грепката нуди
две интересни игри и до шест  шанси за добивка. Игрите се независни една
од друга и играчот може да има добивки  во секоја поединечна игра.

Во првата
игра добитни се симболите АЛАДИН и ДУХ. Па така доколку по отстранувањето на
заштитниот слој  откриете симбол на Алдин ја остварувате добивката која е
наведена во полето ДОБИВКА од истата игра. Доколку пак по отстранувањето на
заштитниот слој  откриете симбол…

Read More

Посакајте „Среќен роденден“ со грепката на Лотарија

Посакајте „Среќен роденден“ со грепката на Лотарија

Доколку немате идеја за убаво изненадување за роденден на најблиските, Државна лотарија на Македонија ви нуди одлична прилика да ги решите своите дилеми со нивниот избор, Инстант лозот Среќен роденден.

Инстант
лозот Среќен роденден е подарок кој можете да го подарите на
сите кои слават роденден и на сите кои сакате да им подарите супер шанса за
супер подарок. Со овој инстант лоз можете да подарите еден од 60-те IPHONE XR
или пак еден од 40-те SAMSUNG S9. Но тоа не е се, покрај…

Read More

Лозот еко скутер донесе неколку тротинети во Куманово

Лозот еко скутер донесе неколку тротинети во Куманово

Инстант лозот Еко скутер кој од неодамна го воведе Државната лотарија досега донесе неколку електрични скутери, тротинети во Куманово.  Оваа грепка е една од најпопуларните за младите љубителите на игрите на среќа, кои го чуваат своето здравје и се грижат за животната средина.

Лозот еко
скутер има неверојатна понуда на 365 електрични скутери – тротинети. Во дух на зачувување на животната
средина и здравиот начин на живеење, Државна лотарија ја збогати својата понуда
со инстант лоз кој носи 365…

Read More

Кумановци знаат како се игра Џокер во Лото 7

Кумановци знаат како се игра Џокер во Лото 7

Лото играчите од Куманово знаат како се игра џокер и дека
со малку пари можат да добијат високи премии. Од продажното место Среќна
куќичка од центарот на Куманово потврдуваат дека љубителите на игрите на среќа
а особено оние кои играат лото 7, знаат што значи играта Џокер и колку е
едноставна.

-Играат џокер, најчесто со лото комбинации, најмногу може
да се уплатат 50 џокери. Износот на еден џокер е 20 денари, најчесто играат со
комбинации но исто така можат да играат и…

Read More

Редовно се игра лото во Куманово

Редовно се игра лото во Куманово

Лото премијата постојано расте. Во наредното коло на Државната лотарија кое
се игра вечерва, а се емитува на Канал 5 телевизија за седум погодици изнесува
над 8 милиони денари. Кумановци секојдневно, активно учествуваат во игрите на
среќа, меѓу кои и лото 7 и Џокер. Тие се надеваат дека новогодишните празници
ќе им донесат и бројни награди.

-Редовно уплаќам лото ливчиња и вообичаено секоја среда, бидејќи среда ми е
среќен ден. Се надевам на добивка сега за новогодишните празници а понекогаш
гребам…

Read More

Грепка на двајца кумановци им донесе по 20.000 денари

Грепка на двајца кумановци им донесе по 20.000 денари

Двајца кумановци го збогатиле својот буџет со добивки од 20.000 денари од инстант лозот „Со среќа“, информира на својата фејсбук страница Државната лотарија.

Во првиот случај кумановка купила 5 инстант лозови „Со среќа“ за неа и нејзините внучиња. Во вториот случај пак бројот 24 од истата грепка исто така ги разубавила претстојните новогодишни празници на едно семејство од градот. Кумановец купил 3 лоза од исто продажно место и сите биле добитни. Два лоза имале добивка…

Read More

Нема чекање во редици, лото може да се игра и онлајн

Нема чекање во редици, лото може да се игра и онлајн

Љубителите на игрите на среќа за учеството во Лото и
Џокер можат да уплатат и онлајн преку веб страницата loto.mk, која од неодамна доби нов изглед и функционалност,
па сега е активен и канал за уплата за учество.

Со ова, веб страницата на Државната Лотарија, стана ново мобилно среќно место на играчите на игрите на среќа кои среќните броеви и комбинациите во лото и во Џокер играта  можат да ги уплаќаат и преку интернет од било каде и…

Read More
1 5 6 7 8 9 10