Судовите во Хрватска бесрамно ги штитат злоставувачите – особено оние на позиции на моќ

Судовите во Хрватска бесрамно ги штитат злоставувачите – особено оние на позиции на моќ

Бојана Губерац

Случајот со Мара Томашевиќ, кој ги окупираше медиумите во последните години, живописно прикажува како хрватското правосудство, и покрај неодамнешните победи на граѓанскиот сектор, продолжува да ги штити сторителите – особено оние на позициите на моќ. Сепак, проблемот со насилството врз жените во Хрватска е многу подлабок и се темели на патријархалните обрасци кои, извесно е дека тешко се решаваат.
Така ви е тоа во бракот
„Така ви е тоа во бракот“ е една од најсрамните реченици изговорени во јавниот простор од…

Read More

Полициски час од утре од 22:00 до 05:00 часот

Полициски час од утре од 22:00 до 05:00 часот

На денешната седница на Владата донесена е одлука за забрана за движење на населението и на возилата од јавен превоз на територијата на Република Северна Македонија, во временски период од 22:00  до 05:00 часот наредниот ден, почнувајќи од 10 март (среда) до 22 март 2021 година (понеделник).
Одлуката за забрана за движење не важи за патниците што доаѓаат или заминуваат од меѓународните аеродроми, кои за време на полицискиот час како дозвола за движење, ќе им се…

Read More

Во ЕУ „Замор од проширувањето“, во Македонија замор од празните ЕУ ветувања

Во ЕУ „Замор од проширувањето“, во Македонија замор од празните ЕУ ветувања

Свето Тоевски

Во ЕУ расте „отпорот кон проширувањето“, а во Македонија расте бројот на граѓаните што чувствуваат дека ЕУ наместо да креира фер услови за нови проширувања, се оддалечува од кандидатите за влез во европското семејство. Како понатаму?
Приемот на нови држави-членки во Европската Унија се повеќе запаѓа во застој и блокада: „заморот од проширувањето“ се претвора и во „отпор против проширувањето“. Во Македонија растат евроскептицизмот и заморот од неостварените ветувања на официјален Брисел, но и отпорот…

Read More

Како државата ги (де)мотивира младите таленти?

Како државата ги (де)мотивира младите таленти?

Симона Туфегџиќ

Младите бараат подобар живот надвор од државата, бидејќи доаѓаат до заклучок дека приватните компании и странските организации им пружаат поголема поддршка и повеќе ги вреднуваат отколку сопствената држава.
Во последниве неколку седмици во јавноста е актуелен случајот со малиот генијалец, основецот Дамјан Давков, кого системот категорично го отфрли поради отсуство на отвореност и на перспектива „надвор од кутијата“. Од друга страна пак, проблематично е тоа што самиот исклучок се направил со тоа што тој воопшто имал…

Read More

Повторно отворен Граничниот премин Евзони

Повторно отворен Граничниот премин Евзони

Граничниот премин Евзони на македонско-грчката граница, утрово е повторно отворен за секаков вид сообраќај за влез и излез од земјата. Министерството за внатрешни работи соопшти дека, според информациите добиени од Република Грција, граничниот премин што поради штрајк на грчките цариници беше затворен од вчера од 5 часот, е отворен утринава од 05.30 часот.

Read More

„Ни ваму ни таму“: Деликатните односи на Косово со Европската Унија

„Ни ваму ни таму“: Деликатните односи на Косово со Европската Унија

Бутринт Бериша

Внатрешните политички случувања на ЕУ, доведоа до нејзина неспособносст да спроведе доследна и кохезивна политика кон Косово, а што се покажа во случајот на визната либерализација. Косово е единствената земја во регионот која се смета само за потенцијален кандидат од страна на ЕУ.
Косово заостанува во процесот на интеграција во Европската Унија (ЕУ) во споредба со другите земји од Западен Балкан. Генерално, предизвиците на Косово во однос на неговата ЕУ-перспектива може да ги категоризираме во три главни области: домашни, што опфаќа предизвици коишто се однесуваат на…

Read More

Македонскиот пат кон Брисел: Излегување од маѓепсаниот круг

Македонскиот пат кон Брисел: Излегување од маѓепсаниот круг

Малинка Ристевска Јорданова

Конечно треба да признаеме дека ЕУ не може да ни подари добар живот. Мора да имаме своја визија и свој план.
Пред петнаесетина години, во разговор со друга ветеранка од процесот на интеграција во ЕУ од регионот, ѝ се пожалив: „Го добивме морковот исечкан.“ Таа прокоментира: „А ние – рендан.“ Кога сега би се сретнале, веројатно би ѝ рекла: „Го добивме стапот. А заслуживме голем сладок морков.“ На некого надвор од „кругот на европската…

Read More

13 позитивни лица регистрирани денес во Куманово

13 позитивни лица регистрирани денес во Куманово

Во последните 24 часа се направени 2024 тестирања, а регистрирани се 302 нови случаи на ковид-19 во: Скопје 165, Велес 14, Куманово 13, Охрид и Кавадарци 12, Тетово 11, Дебар 8, Струмица, Радовиш, Делчево и Гостивар 6, Штип, Прилеп и Битола 5, Демир Капија 4, Струга, Свети Николе, Кочани и Гевгелија 3, Неготино, Крива Паланка, Кратово, Кичево и Дојран 2, Ресен и Берово 1.
Починати се 10 лица, пет пациенти од Скопје (83,75,82,70 и 47г), по…

Read More

Кој сонува за европскиот сон во Србија?

Катарина Тадиќ

Србија ги отвори преговорите во 2014 година. Но, дури и денес се чини дека е подалеку од ЕУ отколку што беше пред пет години.
Пристапувањето на Западен Балкан во Европската унија (ЕУ) трае веќе осумнаесет години, од дамнешната 2003 година, кога на сите земји им беше ветена можноста за членство. Во меѓувреме, само Хрватска стана членка во 2013 година. Во меѓувреме, Србија ги отвори преговорите во 2014 година, но денес се чини подалеку од ЕУ отколку пред…

Read More

Каков беџ ќе добијат македонските е-трговци?

Каков беџ ќе добијат македонските е-трговци?

Не само заради спас од сивата економија, туку и поради безбедноста при купувањето онлајн, Асоцијацијата за е-трговија на Македонија воведува „Беџ за верификуван е-трговец”. Овој беџ ќе овозможи јасна дистинкција на онлајн продавниците кои се регистрирани субјекти и ги исполнуваат основните правила и законски прописи од останатите онлајн продавници кои не се целосно усогласени или пак воопшто не се регистрирани и се дел од нелегалната трговија.
Беџот за верификација е дел од иницијативата „Е-трговија за сите“,…

Read More
1 6 7 8 9 10 14