„Новото нормално“ е одамна секојдневие за илјадници наши сограѓани

„Новото нормално“ е одамна секојдневие за илјадници наши сограѓани

Андреј Павловски

Во ова лудо (не)време на пандемија и изолација, имаме шанса да сториме нешто за оние кои цел живот се во секаква изолација.
Флоскулата дека коронавирусот ни го промени животот од корен се покажува како безмилосно точна. Требаше да ни се случи оваа голема несреќа па да почнеме да ги гледаме работите и од друг агол, со сочуство, со повеќе емпатија и меѓусебно разбирање. Преку ноќ моравме да се навикнуваме на нови односи и навики.
Мерките за…

Read More

Дали во моментов постои доверба во политиката на проширување на ЕУ?

Дали во моментов постои доверба во политиката на проширување на ЕУ?

Јована Маровиќ

Земјите од Западен Балкан не се запознаени со конкретните елементи и рамки што треба да го обликуваат новиот пристап за проширување на ЕУ во пракса, додека сегашниот примат на политичкото во однос на одлучувањето (засновано на принципот на заслуга) го зголемува евроскептицизмот во регионот.
Политиката на Европската унија кон Западен Балкан само во последните три години имаше многу подеми и падови. Позитивните работи во нивниот пристап главно се сведуваат на презентирање на нови документи и рамки кои се добри…

Read More

Европа мора да им се спротивстави на Унгарија и Полска

Европа мора да им се спротивстави на Унгарија и Полска

Џорџ Сорос (George Soros)

Европската унија не може да си дозволи отстапување од одредбите за владеење на правото што важат при распределбата на средства за земјите членки. Според начинот на кој ЕУ ќе одговори на актуелното оспорување на тие одредби од страна на Унгарија и Полска, ќе се утврди дали таа ќе преживее како отворено општество кое е верно на вредностите врз кои е основано.
Унгарија и Полска ставија вето на предложениот седумгодишен буџет на Европската унија од…

Read More

Под лупа: евиденцијата на државниот недвижен имот

Под лупа: евиденцијата на државниот недвижен имот

Тинка Китеска

Како државата го евидентира и се грижи за својот имот?
Дали некогаш сте се запрашале каков недвижен имот има нашата држава, колку вреди, кој го користи и како самата држава се грижи за навремена и целосна евиденција на објектите во државна сопственост? Постојат ли објекти кои се надвор од таа евиденција, има ли напуштени, празни, дотраени објекти кои со децении не служат за својата намена и претставуваат закана за животната средина и опасност за граѓаните.
Иако…

Read More

Создавање вакцини за луѓето, а не за профит

Создавање вакцини за луѓето, а не за профит

Мариана Мацукато (Mariana Mazzucato), Хенри Лиши Ли (Henry Lishi Li), Елс Тореел (Els Torreele)

И покрај сета надеж што се роди со објавите за докажана ефикасност на неколку кандидати за вакцини за КОВИД-19, има долг пат пред нас што треба да се изоди за да се дојде до универзална и лесно достапна „вакцина за луѓето“. Како што стојат работите, националните и приватните интереси се поставуваат над принципот на здравствена правда.
Со неодамнешните вести за докажана ефикасност во испитувањата…

Read More

Собраниски реформи за реформирана демократија

Собраниски реформи за реформирана демократија

Лука Павичевиќ

Демократијата е двонасочна улица.
Ниту една држава не може да се пофали со совршени политики. Секое решение има свои добри и лоши страни, но се чини дека модерните парламентарни демократии понекогаш знаат да застранат од своите зачетоци, заборавајќи го нивниот основен постулат, за кој се бореле американските револуционери – no taxation without representation – нема оданочување без застапување! Во демократиите на 21. век секој граѓанин редовно плаќа даноци, а мнозинството граѓани на ниту еден начин не учествува…

Read More

Од корупција до клиентелизам, или „Сè по старо на Западен Балкан“

Од корупција до клиентелизам, или „Сè по старо на Западен Балкан“

Владимир Џорџевиќ

Дали Брисел е доволно сериозен во своите напори регионот еден ден да стане дел од ЕУ?
Книгата „Балканизирање на европеизацијата: Борбата против корупцијата и регионалните односи на Западниот Балкан“ (“Balkanizing Europeanization: Fight against Corruption and Regional Relations in the Western Balkans”) што имав чест да ja уредувам со мојот колега Владимир Вучковиќ од Универзитетот Масарик, беше делумно насоченa кон испитување на перспективата на владеењето на правото во регионот, a намерата на тимот автори со кои…

Read More

Како државата треба да ја стимулира економијата во кризни услови?

Како државата треба да ја стимулира економијата во кризни услови?

Сергеј Зафироски
  Кризата може да биде повеќе шанса отколку закана доколку биде соодветно управувана.
Здравствената криза предизвикана од КОВИД-19, несомнено ќе биде најголемата што сме ја доживеале во нашиот животен век. Од друга страна, економската криза која е предизвикана од истиот вирус ќе биде најдеструктивна во последниот век. Економиите се потпираат на бескрајниот економски раст чиј што главен двигател е поттикнување на консумеризмот и потрошувачкото општество како филозофија позади тој раст. Секоја дисрупција на тој тренд може да предизвика сериозни последици…

Read More

Дали сме подготвени за реално пребројување?

Дали сме подготвени за реално пребројување?

Благица Новковска

Релевантните институции покажуваат неподготвеност да го спроведат долгоочекуваниот попис.
Децении наназад, најчесто дискутирана статистичка активност е пописот на населението. Најсензитивни теми во секоја од овие дискусии се веродостојноста на пописните податоци и довербата во нив, а тоа може да биде постигнато само преку реално пребројување. Само реалистично пребројување може да гарантира употреба вредност на резултатите од оваа најобемна и најскапа статистичка активност. Оттука, во оваа фаза од пописните подготовки најрелевантно прашање е дали сме…

Read More

Една година ХФ – обврзани сме да го продолжиме историското пријателството помеѓу Македонија и Хрватска

Една година ХФ – обврзани сме да го продолжиме историското пријателството помеѓу Македонија и Хрватска

„Од иницијатива на десетмина млади, денеска Хрватски Форум е навистина единствена младинска организација која како таква го покрива подрачјето на македонско – хрватското пријателство, унапредување на меѓудржавната соработка, вклучувањето на младите како и промоција на двете култури“, изјави генералниот секретар и основач на ХФ, Марко Видачек, на денешната прес – конференција во Тетово по повод една година од основањето на Хрватскиот Форум.
„Тука, во просторот на Урбан клуб пред една година ја оддржавме првата седница на…

Read More
1 8 9 10 11 12 14