Отворен ден за деветодделенци во гиманзијата

Отворен ден за деветодделенци во гиманзијата

Деветоодделенци од сите училишта во градот денеска беа во посета на гимназијата „Гоце Делчев“. Целта на отворениот ден во кумановската гимназија беше идните средношколци да се запознаат со условите и можностите кои што ги нуди ова средно училиште. Согласно новите наставни планови на министерството за образование и наука за учебната 2017-2018 година за запишување во прва година , ќе има новини кои што денеска им беа презентирани на учениците.
-Според новите програми на министерствтоо за образование…

Read More

Градоначалникот се сретна со гостите од Турција, Романија и Полска

Градоначалникот се сретна со гостите од Турција, Романија и Полска

Првиот човек на градот, Зоран Дамјановски денеска оствари средба со делегациите од основните училиште од Турција, Романија и Полска. Тој даде поддршка на проектот за откривање на млади таленти.
-Претходно имавме со средните училишта, Сами Фрашери, исто мултиетничко е и сега се вклучуваме во општата кампања меѓународна во однос на создавање на Европа без граници, каде сите луѓе кои имаат свои таленти, потенцијал да ги покажат да дадеме поддршка на сите оние кои тоа го заслужуваат….

Read More

Меѓународен проект за откривање талентирани ученици

Меѓународен проект за откривање талентирани ученици

Основното училиште Толи Зордумис деновиве е домаќин на делегации од четири училишта од Турција, Романија и Полска. Се работи за проектот од Еразмус плус програмата, кој е подржан од Европската комисија од Турската национална агенција.  Истиот е насочен на рано откривање и развој на таленти уште во наставата. Пред се е наменет за наставниците да знаат да ги откријат талентите и да ги насочат за да истото биде правилно искористено.
-Овие денови ние сме домаќини посета…

Read More

Се отвори изложбата „Денот на планетата Земја“

Се отвори изложбата „Денот на планетата Земја“

Во основото училиште Наим Фрашери денеска се отвори изложбата на слики на ученици од основните и средни училишта од градот, на тема Денот на планетата земја. Истата ја организираше Здружението за доброволна волонтерска работа Кумановски акцијаши. Оранизаторите истакнаа дека основната цел била да ги поттикнат младите да размислуваат на оваа тема и сето она што го гледаат како сопствена визија да го пренесат на хартија.
-Не им дадовме ограничување на техниката, слободна техника, акварел, темпера, молив,…

Read More

Се одржа регионален натпревар по англиски јазик

Се одржа регионален натпревар по англиски јазик

Во основното училиште „11-ти Октомври“ денеска се одржа натпревар во правилно пишување на зборови на англиски јазик. Се работи за регионален натпревар во кој учествуваа ученици од петто до деветто одделние од Куманово, Кратово и Крива Паланка.
– Натпреварот веќе  е започнат околу 250 ученици од целиот регион ќе се натпреваруваат досега беа од 5-то и 6-то кои сега е во тек натпреварот за 7-мо одделние. Сепак станува збор за деца кои интензивно работат на својот…

Read More

Наставници и ученици од Маниса во посета на градот

Наставници и ученици од Маниса во посета на градот

Десетина наставници и над дваесет ученици од средното техничко училиште Мостем од градот Мониса во Република Турција, кое соработува со Наце Буѓони, неделава престојуваат во градот. Се работи за училиште кое е основано за да образува кадри за потребите на индустриската зона на Маниса во која се вклучени 220 фабрики и  50.000 вработени. Тие денеска ја посетија општина Куманово, при што се сретнаа со градоначалникот Зоран Дамјановски, со кого разговараа за образованието, но и економскиот…

Read More

„Порака наша“ собира потписи пред Центарот за култура

„Порака наша“ собира потписи пред Центарот за култура

Дневниот центар за лица со интелектуална попреченост Порака наша досега има соберено околу 1.200 потписи за измени на законски и позаконски акти, кои се однесуваат на оваа категорија граѓани. Од денеска тие имаат свој штанд и пред Центарот за култура. Тие им се заблагодарија на граѓаните што масовно им даваат поддршка за оваа иницијатива.
-Она што ние сакаме да го постигнеме се вклучивме во оваа иницијатива е всушност за поквалитетна терапија за оваа категорија граѓани самата…

Read More

Мулти култи со мотивациска конференција

Мулти култи со мотивациска конференција

Мотивациска конференција на тема уметност наменета за средношколци се одржа вчера во Центарот за култура. Истата ја организираше Мулти култи во рамки на проектот Мотив 8. Конференцијата има за цел да ги поттикне младите да се занимаваат со уметност, да бидат креативни.
-Младите се креиативни, секогаш се заинтересирани за нашите уметнички, пред се театарски работилници на наше големо задоволство и еве самите гледате има голема заитнересиреност, среќни сме што е тоа така им треба повеќе ваков…

Read More

Професори и ученици камерно музицираат

Професори и ученици камерно музицираат

Здружението на музички педагози Полихимниа во музичкото нижо училиште Панче Пешев вчера одржа концерт Професорите и учениците камерно музицираат. На концертот настапија ученици од средното музичко училиште Илија Николовски Луј од Скопје и Панче Пешев од Куманово кои учествувале на меѓународниот натпревар Полихимниа кој се одржа од 30-ти март до 2-ри април годинава во Скопје. На натпреварот учествуваа ученици од десет држави, кои ги оценуваше комисија од 11 држави.
-Со овој концерт кој се одржа во…

Read More

Пензионерите од „Гоце Делчев“ мереа шеќер во крвта

Пензионерите од „Гоце Делчев“ мереа шеќер во крвта

Здружението на дијабетичари и огранокот на Здружението на пензионери од населбата Гоце Делчев денеска организираа акција за мерење на нивото на шеќер во крвта. За само еден часот шеќерот го проверија околу 40 пензионери.
-Огранокот на Здружението на пензионери од населбата Гоце Делчев организираше мерење на нивото на шеќер во крвта. Ние имаме многу добра соработка со Здружението на дијабетичари во континуитет секогаш кога имаме договорено го правиме за да видиме како во овие наши години…

Read More
1 758 759 760 761 762 879