Тивкото згаснување на финансиската поддршка за македонската литература

Тивкото згаснување на финансиската поддршка за македонската литература

Филип Клетников

Недоследности и незадоволство ќе ја пратат секоја годишна програма, најмногу затоа што средствата се мали во однос на интересот. Но тоа не смее да биде изговор за некои недозволиви пропусти и нивно провлекување (и не дај боже, продлабочување!) од година во година.
Пред нас е уште една годишна програма за, како што гласи официјалната формулација „финансирање проекти од национален интерес во културата“. Коефициентот на апсурдност во Годишната програма е доста висок. Секако, не говорам за онаа егзистенцијална…

Read More

Спасовски со увид на полициски пунктови

Спасовски со увид на полициски пунктови

Mинистерот за внатрешни работи Оливер Спасовски направи увид на неколку полициски пунктови во Скопје по стартот на спроведувањето на новодонесената мерка за ограничување на движењето со времетрање од 22.00 часот до 05.00 часот, според одлуката на Владата.
„Ова е неопходен чекор препорачан од здравствените фактори, а во интерес на поединечното и јавно здравје, и повеќе од сигурен сум дека сите заедно ќе успееме да ги пребродиме и овие околности што ни ги наметнува пандемијата со ковид-…

Read More

Кривопаланчани бараат полицискиот час за нив да биде од 19 часот

Кривопаланчани бараат полицискиот час за нив да биде од 19 часот

Општинскиот кризен штаб од Крива Паланка бара полицискиот час да започнува од 19 часот, наместо од 22 часот. Ова барање е упатено до Централниот кризен штаб поради алармантната состојба во општината и се поголемиот број на новозаболени.
Донесена е и препорака ОВР Крива Паланка да продолжи со редовни контроли со физичко присуство кај заболените и изолирани лица, а не селективно, и да постапуват поригорозно во однос на изрекување на рестриктивни казнени мерки за непочитувачите на забраната…

Read More

Судовите во Хрватска бесрамно ги штитат злоставувачите – особено оние на позиции на моќ

Судовите во Хрватска бесрамно ги штитат злоставувачите – особено оние на позиции на моќ

Бојана Губерац

Случајот со Мара Томашевиќ, кој ги окупираше медиумите во последните години, живописно прикажува како хрватското правосудство, и покрај неодамнешните победи на граѓанскиот сектор, продолжува да ги штити сторителите – особено оние на позициите на моќ. Сепак, проблемот со насилството врз жените во Хрватска е многу подлабок и се темели на патријархалните обрасци кои, извесно е дека тешко се решаваат.
Така ви е тоа во бракот
„Така ви е тоа во бракот“ е една од најсрамните реченици изговорени во јавниот простор од…

Read More

Полициски час од утре од 22:00 до 05:00 часот

Полициски час од утре од 22:00 до 05:00 часот

На денешната седница на Владата донесена е одлука за забрана за движење на населението и на возилата од јавен превоз на територијата на Република Северна Македонија, во временски период од 22:00  до 05:00 часот наредниот ден, почнувајќи од 10 март (среда) до 22 март 2021 година (понеделник).
Одлуката за забрана за движење не важи за патниците што доаѓаат или заминуваат од меѓународните аеродроми, кои за време на полицискиот час како дозвола за движење, ќе им се…

Read More

Во ЕУ „Замор од проширувањето“, во Македонија замор од празните ЕУ ветувања

Во ЕУ „Замор од проширувањето“, во Македонија замор од празните ЕУ ветувања

Свето Тоевски

Во ЕУ расте „отпорот кон проширувањето“, а во Македонија расте бројот на граѓаните што чувствуваат дека ЕУ наместо да креира фер услови за нови проширувања, се оддалечува од кандидатите за влез во европското семејство. Како понатаму?
Приемот на нови држави-членки во Европската Унија се повеќе запаѓа во застој и блокада: „заморот од проширувањето“ се претвора и во „отпор против проширувањето“. Во Македонија растат евроскептицизмот и заморот од неостварените ветувања на официјален Брисел, но и отпорот…

Read More

Како државата ги (де)мотивира младите таленти?

Како државата ги (де)мотивира младите таленти?

Симона Туфегџиќ

Младите бараат подобар живот надвор од државата, бидејќи доаѓаат до заклучок дека приватните компании и странските организации им пружаат поголема поддршка и повеќе ги вреднуваат отколку сопствената држава.
Во последниве неколку седмици во јавноста е актуелен случајот со малиот генијалец, основецот Дамјан Давков, кого системот категорично го отфрли поради отсуство на отвореност и на перспектива „надвор од кутијата“. Од друга страна пак, проблематично е тоа што самиот исклучок се направил со тоа што тој воопшто имал…

Read More

Повторно отворен Граничниот премин Евзони

Повторно отворен Граничниот премин Евзони

Граничниот премин Евзони на македонско-грчката граница, утрово е повторно отворен за секаков вид сообраќај за влез и излез од земјата. Министерството за внатрешни работи соопшти дека, според информациите добиени од Република Грција, граничниот премин што поради штрајк на грчките цариници беше затворен од вчера од 5 часот, е отворен утринава од 05.30 часот.

Read More

„Ни ваму ни таму“: Деликатните односи на Косово со Европската Унија

„Ни ваму ни таму“: Деликатните односи на Косово со Европската Унија

Бутринт Бериша

Внатрешните политички случувања на ЕУ, доведоа до нејзина неспособносст да спроведе доследна и кохезивна политика кон Косово, а што се покажа во случајот на визната либерализација. Косово е единствената земја во регионот која се смета само за потенцијален кандидат од страна на ЕУ.
Косово заостанува во процесот на интеграција во Европската Унија (ЕУ) во споредба со другите земји од Западен Балкан. Генерално, предизвиците на Косово во однос на неговата ЕУ-перспектива може да ги категоризираме во три главни области: домашни, што опфаќа предизвици коишто се однесуваат на…

Read More

Македонскиот пат кон Брисел: Излегување од маѓепсаниот круг

Македонскиот пат кон Брисел: Излегување од маѓепсаниот круг

Малинка Ристевска Јорданова

Конечно треба да признаеме дека ЕУ не може да ни подари добар живот. Мора да имаме своја визија и свој план.
Пред петнаесетина години, во разговор со друга ветеранка од процесот на интеграција во ЕУ од регионот, ѝ се пожалив: „Го добивме морковот исечкан.“ Таа прокоментира: „А ние – рендан.“ Кога сега би се сретнале, веројатно би ѝ рекла: „Го добивме стапот. А заслуживме голем сладок морков.“ На некого надвор од „кругот на европската…

Read More
1 101 102 103 104 105 109