ММА турнир за прв пат во Куманово

ММА турнир за прв пат во Куманово

„Вечер на гладијатори“ е насловен Меѓународниот ММА турнир кој во сабота ќе се организира во Куманово по повод 11 Ноември, денот на ослободување на градот.
Граѓаните на Куманово ќе имаат можност да проследат неколку борби помеѓу спортисти од Македонија и Србија. Настанот е под покровителство на градоначалникот и Советот на Општина Куманово и неколку приватни субјекти кои се постојани поддржувачи на клубот.

Во изминатиот период имавме малку мака во поглед на обезбедување на борци, бидејќи се работи…

Read More

Над 950 млекопроизводители аплицирале за субвенции

Над 950 млекопроизводители аплицирале за субвенции

На 5 ноември истекува рокот за поднесување барања за директни плаќања за произведено и предадено овчо, козјо и кравјо млеко во период од мај до септември 2016 година. Висината на поддршката изнесува 3,5 денари по литар. Надлежните ги потсетуваат млекопроизводителите дека барањата се поднесуваат по електронски пат во подрачните единици на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство каде што е регистрирано земјоделското стопанство.
– Ги известуваме сите земјоделци или млекопроизводители на ниво на општините Куманово, Липково…

Read More

Годишен концерт на КУД „Српски вез“

Годишен концерт на КУД „Српски вез“

Тригодишното постоење, културно уметничкото друштво „Српски вез“ го одбележа со веќе традиционален годишен концерт на кој беа претставени фолклорот, музиката и културата на српската заедница. Концертот се одржа во големата сала на центарот за култура „Трајко Прокопиев“.  После три години напорна работа, борба за финансии, борба за добра организација сепак успеавме и полека стануваме реномирано културно уметничко друштво од Куманово со самостоен солистички концерт во сала со капацитет за 700 посетители, вели претседателот на КУД…

Read More

Ќе се санира мостот во населбата Карпош

Ќе се санира мостот во населбата Карпош

Општина Куманово ќе го санира оштетениот мост на улицата 100, во населбата Карпош. Истиот со години претставуваше опасност за стотиците ученици кои секојдневно поминуваа по него, но и за останатите мештани на населбата. На мостот нема патека за пешаци, дел од оградата е урнат, а покрај него има неколку големи бездни, кои водат директно во одводниот канал. Изминативе неколку дена интензивно се работеше на чистење на  коритото и проширување на теренот.
-Нашата агенда е на секој…

Read More

Реновиран интернатот во Драгоманце

Реновиран интернатот во Драгоманце

Реновиран е интернатот во кумановското село Драгоманце кој што е дел од општинското основно училиште „Христијан Тодоровски Карпош“ . За комплетна обнова на кујната, внатрешниот дел на ученичкиот дом, но и за фасадата се погрижи министерството за образование и наука, на барање  жителите на ова село, но и  надлежните во училиштето.
-Далеку се подобрени услвоите,  од она што го видов од она претходно што беше при една наша посета ветивме реконструкција и негово реновирање соодветно на потребите. …

Read More

Заврши кампањата „Надмини ги предрасудите“ на НРЦ

Заврши кампањата „Надмини ги предрасудите“ на НРЦ

Со изложба на цртежи и креативни дела на околу 200 ученици од основните и средни училишта од градот, во кои главната порака е надминување на стереотипите и предрасудите, заврши Рома прајд или кампањата Доста надмини ги предрасудите, запознајте ги Ромите, која ја спроведува Националниот ромски центар, со поддршка на програмата Европа за граѓаните.
-Првата фаза од проектот беше работилница во која учествуваа 70 ученици и наставници по ликовна уметноста, имавме работилница со сесија за предрасуди и…

Read More

Учениците од ООУ „Христијан Карпош“ дел од нов еко проект

Учениците од ООУ „Христијан Карпош“ дел од нов еко проект

Во склоп на проектот интеграција на еколошка едукација во македонскиот образовен систем во општинското основно училиште „Христијан Карпош“ започнува проект за едукација на учениците за предностите на рециклирањето на електричниот отпад.
Проектот е во рамките на програма за еколошка едукација на младите која минатата година во декември на училиштето му донесе сребрено знаме, а во рамките на истиот проект во март годинава е издадено и училишното списание „Фиданка“.

Овој месец добивме контејнер за електричен отпад од „Електролект“…

Read More

Делегација од „Перо Наков“ на меѓународен натпревар во Минск

Делегација од „Перо Наков“ на меѓународен натпревар во Минск

Делегација од тројца наставници и исто толку ученици од економското училиште Перо Наков, од 8-ми до 14-ти октомври учествуваше на финалето на Меѓународниот натпревар за падагошко мајсторство Кристална мастилница, Булгаковски час, кој  се одржа во Минск, Република Белорусија. Натпреварот го организираа фондацијата Руски мир, Министерството за образование на Република Белорусија и Меѓународниот педагошки клуб.  Директорката на Перо Наков, Лидија Тасевска истакна дека носат прекрасни впечатоци од престојот кој бил исполнет со многу активности.
-Имавме можност да…

Read More

Кумановскиот музеј претставен на Оксфорд

Кумановскиот музеј претставен на Оксфорд

Претставници од кумановскиот музеј изминатата недела присуствуваа во Центарот за класични и византиски студии по покана на Факултетот за класични студии на Универзитетот Оксфорд.
По иницијатива на професорот Ине Јакобс од Оксфордскиот универзитет, свое предавање во центарот имаше Деја Ѓорѓиевски, археолог во Музеј Куманово за истражувањето на локалитетот Костоперска карпа.
На предавањето Ѓорѓиевски ги соопштил резултатите од сопствените истражувања кои  се однесуваат на ретки претстави на светители претставени на предмети од слонова коска и на една фреска…

Read More

Одделение за мигранти во болницата

Одделение за мигранти во болницата

Реконструирани се подрумските простории во општата болница во Куманово. Преадаптираниот простор ќе биде наменет за пружање здравствени услуги исклучиво на мигрантите , но како што велат надлежните одделението останува во државата  во кое што ќе можат да се третираат пациенти од целата држава. „Здравствените власти во целост одговорија на предизвиците од мигрантската криза и со целиот свој капацитет се вклучија во справувањето со кризата со цел да се обезбеди хуман третман на мигрантите “ ,…

Read More
1 648 649 650 651 652 728